Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
16.19

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

stavka zdravnikov Fides bolnišnica Valentina Prevolnik Rupel

Četrtek, 21. 3. 2024, 16.19

1 mesec

Ministrica trdi, da so imeli v bolnišnicah pri sestavljanju aprilskih urnikov manj težav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Valentina Prevolnik Rupel | Foto STA

Foto: STA

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je po sestanku z vodstvi bolnišnic povedala, da si direktorji prizadevajo, da bi delo ob umaknjenih soglasjih nekaterih zdravnikov za nadurno delo potekalo v normalnih okvirjih. Direktorji so ji poročali, da so imeli pri sestavljanju aprilskih urnikov nekaj manj težav kot pri urnikih za marec.

Nekateri zdravniki so namreč preklicali umik soglasja za nadurno delo, je ministrica Valentina Prevolnik Rupel pojasnila v izjavi za medije po sestanku z vodstvi bolnišnic in obeh univerzitetnih kliničnih centrov. Ob tem je spomnila, da so v bolnišnicah že v marcu zastavili novo organizacijo dela z izmenskim delom, s čimer so se prilagodili zdravnikom z umaknjenimi soglasji, ki lahko na teden delajo do 48 ur.

Kljub temu je ponekod nekaj zdravstvenih storitev odpadlo. Obseg izpada programa se po njenih besedah razlikuje od oddelka do oddelka. Odvisen je tudi od velikosti bolnišnice, števila zaposlenih, pa tudi od števila zdravnikov, ki v posamezno bolnišnico prihajajo delat iz drugih ustanov.

Največji izpadi pri operacijah

Razlike v bolnišnicah so kar velike, največje izpade zaznavajo pri operacijah, in sicer zaradi umikov soglasij kirurgov in anesteziologov za nadurno delo. Kot je pojasnila, so direktorji na sestanku poročali o izpadu med 20 in 30 odstotki elektivnega programa.

Na vprašanje, ali je v kateri bolnišnici ogroženo izvajanje katere od zdravstvenih dejavnosti, je odgovorila, da vsaj v aprilu ne.

Direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan je medijem pred sestankom povedala, da bodo urnike za april v bolnišnicah naredili po istem kopitu, kot so jih za marec, ko so se v začetku meseca uveljavili umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo. Marca so delo v bolnišnici uredili tako, da so uvedli prilagojeno turnusno delo. Tudi aprila bodo tako izvajali vse zdravstvene storitve s stopnjo nujno in zelo hitro.

Na vprašanje, kaj če bi se stavka še vlekla, pa je odgovorila, da to ni dobro niti za paciente niti za zaposlene. Napetosti med zaposlenimi so po njenih besedah zaradi stavke vse večje, veča se tudi število pritožb pacientov. Daljša kot je stavka, večji je pritisk na urgentni center, je opozorila.

Pritisk na urgenco je večji tudi v izolski bolnišnici, je po sestanku medijem povedal njen strokovni direktor Tomaž Gantar. "Prihajamo do tega, da namesto za redne ambulante potrebujemo zdravnike za urgenco, kar seveda tudi ni namen," je pojasnil.

Čeprav je obseg dela zaradi umikov soglasij za nadurno delo in zdravniške stavke le nekoliko manjši, se število izpadlih storitev kopiči, je opozoril. Doslej so sicer prenaročili nekaj več kot 700 bolnikov, ki čakajo na ambulantno storitev.

Tudi v izolski bolnišnici sicer večjih težav pri sestavljanju aprilskih urnikov nimajo. Nekaj več težav pa pričakujejo, ko se bodo začeli dopusti. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo poleti, je ministrica odgovorila, da se je v času epidemije covid-19 zamaknil rok za koriščenje lanskoletnih dopustov. "Tako da lahko v eni smeri razmišljamo o tem, drugače pa bomo videli, to je le še nekaj mesecev daleč," je dejala.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki niso prinesle občutnega napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa 30. januarja sklenil, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Umiki so se večinoma uveljavili v začetku marca.

Ne spreglejte