SiolNET. Novice Slovenija
1,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska mesta, v katerih je največja nevarnost, da vas okradejo žeparji #video

1,45

termometer

S postopnim začetkom turistične sezone, ki vrhunec doseže julija in avgusta, se predvsem v večjih turističnih središčih in mestih začnejo pojavljati tudi žeparstvo in druge priložnostne tatvine. Da na dopustu ne boste imeli nevšečnosti, pazite na svoje osebne predmete, opozarjata policija in zavod Turizem Ljubljana.

Po besedah kriminalističnega inšpektorja Matije Breznika so najbolj kritična mesta z veliko gneče. V Sloveniji so to predvsem:

- Ljubljana,

- Bled,

- Postojnska jama in

- obalna mesta.

Kot pravi, so se z žeparjenjem v preteklosti ukvarjali predvsem posamezniki, zdaj pa se pojavljajo organizirane skupine do petih posameznikov, ki imajo pri dejanju razdeljene vloge. 

Lepa Ljubljana Novice Poletja v Ljubljani je konec, žeparji pa se še niso poslovili

Med storilci prednjačijo ženske

Žeparji kradejo predvsem denarnice, iz katerih vzamejo denar in kreditne kartice, če je ob njih tudi PIN-koda, denarnico pa po dejanju odvržejo. Žrtev praviloma okradejo med gibanjem, ker takrat ne čuti, da ji je kdo segel v nahrbtnik ali žep. Ker dejanje opravijo zelo neopazno, turisti pogosto menijo, da so denarnico izgubili.

Med storilci prednjačijo ženske, ki prihajajo predvsem iz Romunije, Bolgarije in nekdanjih jugoslovanskih republik. Na Bledu je med žeparkami ogromno Hrvatic, ki imajo stalno prebivališče v Italiji.

žeparka Foto: policija

Pet ključnih nasvetov, da vas ne okradejo

Storilci oziroma storilke krajo ponavadi zakrijejo z zemljevidi, šali ali dežniki, pravi komandir Policijske postaje Bled Boštjan Lenček. Prav tako se znajo zelo prepričljivo obnašati kot del skupine turistov, po kraji pa zelo hitro spremenijo svoj videz z uporabo očal in zamenjavo oblačil.

Turistom zato Lenček svetuje, da:

- nosijo nahrbtnike spredaj,
- ne hranijo kreditnih kartic in PIN-številk na istem mestu,
- imajo torbice ves čas pod nadzorom, 
- v torbicah, ki jih nosijo prek rame, nimajo gotovine ali vrednejših predmetov,
- so pozorni na osebe, ki niso del njihove skupine.

Prešernov trg, turisti Novice V Ljubljani vse več žeparjev, kradejo predvsem turistom

Komandir Policijske postaje Piran Aleš Kodrič je izpostavil, da na Obali poleg žeparjenja nepridipravi ponoči kradejo tudi iz odklenjenih počitniških objektov, medtem ko v njih spijo turisti. Lani so obravnavali tudi primer kraje gotovine iz avtomobila s pomočjo motilca za zaklepanje vozil.

Ljubljana Prešernov trg Novice Kljub žeparjem "Ljubljana ena od najvarnejših prestolnic na svetu"

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin