Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2017,
4.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

5

Natisni članek

žeparji Ljubljana turisti

Sreda, 20. 9. 2017, 4.07

6 let, 6 mesecev

Poletja v Ljubljani je konec, žeparji pa se še niso poslovili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

5

Žepar. Rop. Denarnica. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pretekli teden so avstralski turistki v središču Ljubljane iz nahrbtnika ukradli potni list. O krajah med skupinami turistov pripoveduje vse več ljubljanskih turističnih vodičev. Večina primerov se ne konča srečno.

Slovenski turizem letos beleži rekordne številke: v prvih sedmih mesecih so v turističnih nastanitvah po državi beležili več kot 6,6 milijona nočitev, kar je 12 odstotkov več kot leto poprej. A težava slovenskega turizma je, da tuje goste v povprečju obdržimo le dva dneva in pol, prav tako pa jim ne znamo ponuditi veliko petzvezdičnih doživetij, kjer bi lahko pustili denar.

Z množico turistov so v Ljubljano prišli tudi žeparji

Bo pa to leto rekordno tudi za turizem v Ljubljani: v prvih osmih mesecih letošnjega leta so v Ljubljani našteli za dobrih devet odstotkov več nočitev. Gruče turistov, ki jih je opaziti v prestolnici, pa tudi v drugih turističnih krajih po Sloveniji, so s sabo nehote prinesle tudi bolj negativno plat. V zadnjih mesecih predvsem v središču Ljubljane deluje več žeparjev, ki kradejo turistom

Nepazljivemu Avstralcu izmaknili denarnico

Pretekli teden so na primer ljubljanski policisti prijeli državljanki Hrvaške in BiH, ki sta v središču mesta, na Vodnikovem trgu, izkoristili nepazljivost avstralskega turista in mu iz nahrbtnika ukradli denarnico. Obe osumljenki so privedli k preiskovalnemu sodniku, ta pa je zanju odredil pripor. 

Konec avgusta so policisti prijeli Bolgarki, ki sta v trgovini na Cankarjevi ulici gospe iz torbice ukradli denarnico. Ta med nakupovanjem ni opazila, da je bila oropana. Sodnik je za eno od Bolgark odredil pripor, drugo pa zaradi zdravstvenih razlogov izpustil.  | Foto: Thinkstock Konec avgusta so policisti prijeli Bolgarki, ki sta v trgovini na Cankarjevi ulici gospe iz torbice ukradli denarnico. Ta med nakupovanjem ni opazila, da je bila oropana. Sodnik je za eno od Bolgark odredil pripor, drugo pa zaradi zdravstvenih razlogov izpustil.  Foto: Thinkstock

Tatica brskala po torbici, a jo je zasačila policija

Na ljubljanski tržnici pa so julija skušali oropati turistko iz Malezije. 29-letnica je pristopila do turistke in z roko odprla njeno torbico, ki jo je imela na rami. Medtem ko je sama brskala po torbici, je okolico opazoval njen 30-letni pajdaš. Ljubljanska policista sta to k sreči opazila in osumljenca pridržala. 

Avstralski turistki iz nahrbtnika izmaknili potni list

Žeparjev pa, tako kaže zadnji primer, ne zmoti niti deževno vreme. V majni skupini sedmih ljudi, ki se je prejšnji teden z dežniki sprehajala po središču Ljubljane, so avstralski turistki iz nahrbtnika ukradli potni list. Tega so skupaj s še enim avstralskim potnim listom naslednji dan na drugem koncu mesta našli čistilci, a ga je gospa medtem že preklicala. 

Drzen poskus tatvine v ljubljanskem turističnem centru

Po opažanjih sodelavcev v Turističnem informacijskem centru Ljubljana (TIC) in Slovenskem turističnem informacijskem centru (STIC) so letos zaznali porast kraj med turisti, predvsem v času množičnih prireditev, so nam povedali v Turizmu Ljubljana. Kot so dodali, so še pred sezono opozorili poslovne partnerje, izvajalce potovanj in vodnike, naj svoje goste opozorijo na možnost kraje in jih prosijo za povečano pazljivost, sploh ko se znajdejo v množici.

Neljubi dogodek se je pred dnevi zgodil tudi v TIC, kjer so stregli turista. Ko je ta odhajal, je opazil drugo osebo, ki mu je z roko segala v nahrbtnik. Informator je zaradi suma poskusa kraje takoj posredoval in poklical policijo. Ker gospa, sicer hrvaška državljanka, pri sebi ni imela tuje lastnine, so jo popisali in izpustili, so nam še povedali v Turizmu Ljubljana.

Tarča žeparjev so tudi domačini, ne le turisti

Kot so nam povedali turistični vodiči, s katerimi smo se pogovarjali, je v Ljubljani letos, zlasti pa zadnje mesece, precej več žeparjev kot prejšnja leta. Svoje goste zato opozarjajo, naj bodo previdni, naj nahrbtnika v gneči ne nosijo na hrbtu, torbice v lokalu naj ne odlagajo na prazen stol ... Tarča nepridipravov pa so po njihovih besedah tudi domačini, ne le turisti. Za večino, ki jim nepridipravi premoženje izmaknejo v središču mesta, se zgodba ne konča dobro. 

Ljubljana letos beleži rekorden obisk tujih turistov. Žal pa so s turisti prišli tudi žeparji. | Foto: Thinkstock Ljubljana letos beleži rekorden obisk tujih turistov. Žal pa so s turisti prišli tudi žeparji. Foto: Thinkstock

Ko zaznajo povečanje števila kaznivih dejanj na določenem območju, se ljubljanski policisti na to odzovejo z večjo prisotnostjo, na teren pošljejo več policistov v civilu in z neoznačenimi vozili ter izvajajo poostren nadzor. Tudi letos so zaznali nekaj skupin. Ko so v delu mesta, kjer so opazili skupine nepridipravov, povečali svojo prisotnost, novih tatvin nato niso zaznali.

Serijske žeparje lahko izženejo iz države

Žeparji, običajno gre za skupino dveh ali treh oseb, v Ljubljani se usmerjajo na večje skupine turistov. Eden od njih najprej zamoti enega od turistov v skupini, drugi izmakne denar ali kakšen drug vrednejši predmet in ga nato preda tretjemu, ki pobegne s kraja. Policija za storilce, ki jih pridrži in imajo tuje državljanstvo, predlaga izgon iz države, vendar pa morajo storilcu dokazati, da je v preteklosti že večkrat povzročil kaznivo dejanje.

Več ko je turistov, več je tatvin

Policisti policijske postaje Ljubljana center so letos od maja do septembra prijeli devet osumljencev tovrstnih kaznivih dejanj. Večinoma gre za tujce, državljane Romunije, Bolgarije, Hrvaške in BiH, oškodovanci pa so tuji turisti v Ljubljani, večinoma iz Kitajske, Japonske in Avstralije. Na policiji opažajo, da se število prijav drznih tatvin zgosti v poletnih mesecih, ko je v Ljubljani tudi več turistov.

Kako delujejo žeparji

Rop. Denarnica. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Žeparske tatvine so značilne za kraje, kjer je večja frekvenca ljudi (tržnice, avtobusne postaje, železniške postaje, na avtobusih mestnega potniškega prometa, ob kulturnih znamenitostih).

Žeparji največkrat delujejo (najmanj) v paru (en izvršuje tatvino, drugi opazuje okolico, nato prvi ukraden predmet takoj odda drugemu), pravijo na policiji. Ko tat ukrade denarnico, pregleda vsebino in takoj dvigne gotovino na bančnih avtomatih (številni namreč še vedno skupaj shranjujejo plačilne kartice in osebna gesla). Predmete ponavadi čim prej odvržejo, še pravijo.

V preteklosti so bili primeri, ko so storilci spremljali žrtve od dviga denarja na bankomatu in jim pozneje ukradli denarnico z žeparjenjem ali pa so izvedli nasilno kaznivo dejanje – rop, še pravijo na policiji, kjer vsem svetujejo previdnost.

 

Policija svetuje: kako se braniti pred žeparji

Kazniva dejanja, kot so drzne tatvine oz. žeparske tatvine, prijavite policiji, še prej pa

  • poskrbite za blokiranje plačilnih in kreditnih kartic in se s tem izognite zlorabam kartic (in posledično večji materialni škodi),
  • ne prenašajte veliko gotovine, vseh plačilnih kartic, vrednejših predmetov, saj je lahko v tem primeru materialna škoda občutno višja,
  • gotovina in omenjeni predmeti naj bodo shranjeni v notranjost jaken, plaščev ...,
  • pri dvigu večjih vsot denarja je priporočljivo spremstvo, saj so bili v preteklosti primeri, ko so storilci spremljali žrtev od trenutka dviga denarja in v nadaljevanju izkoristili njeno nepozornost,
  • zelo pomembno je, da si oškodovanci zapomnijo opis storilca, smer pobega in da čim prej obvestijo policijo na številko 113. Pogosto se dogaja, da žrtev šele naknadno ugotovi, da je oškodovana, ne prepozna storilca, kar policistom otežuje preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj,
  • v gneči je treba imeti torbice, nahrbtnike in preostalo ves čas pod nadzorom (npr. torbice so zaprte, čez torbice in nahrbtnike imamo roko ...),
  • policija opozarja, da je še vedno precej pogosto, da ljudje denarnice, fotoaparate, telefone odlagajo na pulte, mize. Vse to pa so priložnosti, ki jih lahko žeparji hitro izkoristijo.
Ne spreglejte