Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

žeparji Ljubljana turisti

Petek, 26. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

V Ljubljani vse več žeparjev, kradejo predvsem turistom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Prešernov trg, turisti | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V središču Ljubljane deluje vse več žeparjev, ki kradejo turistom, nam je povedalo več lokalnih turističnih vodnikov. Eni od vodnic, s katero smo govorili, so samo v zadnjih dveh tednih okradli šest turistov. "Žalostno in grozno," pravi.

V sredo so turistki iz njene skupine med Tromostovjem in Zmajskim mostom ukradli 160 evrov. "Gospa je imela denarnico v nahrbtniku, nahrbtnik pa spredaj. Šla je na stranišče pri Mesarskem mostu in ko je prišla nazaj, sem opazila, da ima odprt nahrbtnik. Iz denarnice je izginil samo denar, sama ni opazila nič sumljivega," nam je povedala vodnica, ki ne želi biti imenovana.

Pri prejšnjih tatvinah so turistom iz njenih skupin poleg denarja ukradli tudi kartice, dokumente in mobitele.

"Gre za organizirane združbe"

Prepričana je, da gre za organizirane skupine in da si člani med seboj pošiljajo fotografije skupin turistov. Pravi, da so njeno skupino tudi v sredo opazovali na Prešernovem trgu in jim potem sledili, pred časom pa jo je nekdo fotografiral pred stolnico.

"Jezna sem in besna"

Svoje turiste vedno opozarja na žeparje, a pravi, da so tatovi zelo spretni in jim tatvina uspe, kljub temu da so turisti pazljivi. "Tako sem jezna, besna, da se to dogaja. Vedno sem govorila, da je Slovenija zelo varna država, zdaj pa imam ogromno sitnosti z žeparji. Turisti so razočarani, mene pa je zelo sram," je še dodala vodnica, ki pravi, da so žeparji mladi in dobro oblečeni, tako se lažje neopazno približajo skupini.


PREBERITE ŠE:

-> Prvič objavljeni posnetki: kako so regulirali Ljubljanico #video
-> Prvič objavljeni posnetki izpred 85 let: kako so gradili Nebotičnik #video
-> Donald Trump je zavrnil ponudbo za nakup ljubljanskega Nebotičnika


V Ljubljani je vsako leto več turistov, lani je prestolnico obiskalo skoraj 730 tisoč ljudi. | Foto: Bojan Puhek V Ljubljani je vsako leto več turistov, lani je prestolnico obiskalo skoraj 730 tisoč ljudi. Foto: Bojan Puhek

Diana Ternav: Največkrat delujejo ob stolnici in na Prešernovem trgu

Porast tatvin v prestolnici opaža tudi dolgoletna turistična vodnica Diana Ternav. Tudi Ternavova meni, da gre za organizirane skupine, največkrat pa žeparji delujejo na Prešernovem trgu in ob stolnici. "Pred časom so prepovedali vodenje po stolnici, zato se zdaj pred cerkvijo gnete veliko turistov, žeparji se pomešajo med njih in izkoristijo gnečo," pravi.

Kot nam je še povedala, so tovrstne tatvine začenjali opažati že leta 2014, v zadnjem obdobju, s porastom števila turistov, pa je tega vse več. "Ljubljana, ki ima sloves kot zelo varno mesto, je še vedno varna, a takšni dogodki nanjo mečejo slabo luč," še pravi Ternavova.

Po naših informacijah so na Turizmu Ljubljana aprila opozorili vodnike, da so se z začetkom turistične sezone v Ljubljano vrnili tudi žeparji. Odziv Turizma Ljubljana o dogajanju sicer še čakamo.

V ponedeljek prijeli dve mladoletnici, v treh mesecih 127 tatvin

Policisti so medtem v ponedeljek na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani prijeli mladoletnici, državljanko Hrvaške in državljanko BiH, ki sta kitajski turistki iz torbice poskušali ukrasti denarnico. Proti njima bodo podali kazensko ovadbo.

Sicer pa so v prvih treh mesecih letošnjega leta na ožjem območju središča prestolnice, kjer je največ turistov, obravnavali 127 tatvin (lani v istem obdobju 116), so nam povedali na Policijski upravi Ljubljana, kjer poudarjajo, da gre za vse vrste tatvin, ne le žeparjenje, in da število še ni uradno. Tatvin je verjetno še več, saj nekateri turisti dogodkov sploh ne prijavijo, opozarjajo turistični vodniki.

Na ulicah Ljubljane je zdaj več policistov. | Foto: Bor Slana Na ulicah Ljubljane je zdaj več policistov. Foto: Bor Slana Žeparje iščejo tudi policisti v civilu

Med tatovi so tako tujci kot državljani Slovenije, pravijo na policiji, kjer opažajo, da se število prijav drznih tatvin zgosti v poletnih mesecih, ko se poveča število turistov.

Zato so na ulice prestolnice poslali več uniformiranih policistov in tudi policiste v civilu, ki najlažje ulovijo tovrstne tatove, so nam povedali in dodali, da policisti izvajajo vse potrebne aktivnosti, da bi tatove odkrili.

Na policiji še pravijo, da so kazniva dejanja v Ljubljani krajevno in časovno razpršena, tako ne moremo govoriti o črnih točkah.

Kako delujejo žeparji

Žeparske tatvine so značilne za kraje, kjer je večja frekvenca ljudi (tržnice, avtobusne postaje, železniške postaje, na  avtobusih mestnega potniškega prometa, ob kulturnih znamenitostih).

Žeparji največkrat delujejo (najmanj) v paru (en izvršuje tatvino, drugi opazuje okolico, nato prvi ukraden predmet takoj odda drugemu), pravijo na policiji. Ko tat ukrade denarnico, pregleda vsebino in takoj dvigne gotovino na bančnih avtomatih (številni namreč še vedno skupaj shranjujejo plačilne kartice in osebna gesla). Predmete ponavadi čim prej odvržejo, še pravijo.

V preteklosti so bili primeri, ko so storilci spremljali žrtve od dviga denarja na bankomatu in jim pozneje ukradli denarnico z žeparjenjem ali pa so izvedli nasilno kaznivo dejanje  rop, še pravijo na policiji, kjer vsem svetujejo previdnost.
Ne spreglejte