Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2017,
4.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

žeparji Ljubljana MOL Turizem Ljubljana

Torek, 6. 6. 2017, 4.07

6 let, 6 mesecev

Kljub žeparjem "Ljubljana ena od najvarnejših prestolnic na svetu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Ljubljana Prešernov trg | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ljubljana je zelo varno mesto, z nizko stopnjo kriminalitete, in ena od najvarnejših prestolnic na svetu, pravijo na Mestni občini Ljubljana (MOL).

Pred dobrim tednom dni smo poročali o porastu števila žeparjev v središču Ljubljane, ki kradejo predvsem turistom. S policije so takrat sporočili, da so v središče Ljubljane poslali več policistov, tudi tistih v civilu. Prejšnji teden so nato policisti ujeli dva Romuna, ki sta na mestnih avtobusih kradla denarnice. Sumijo ju, da sta v Ljubljani nečedne posle opravljala vse od februarja.

Iz Turizma Ljubljana so nam sporočili, da so že dvema mesecema opozorili poslovne partnerje, izvajalce potovanj, vodnike, naj svoje goste opozorijo na žeparje in jih prosijo na povečano pazljivost, sploh ko se znajdejo v množici.

Redarji nimajo pooblastil, a pomagajo

Med ljubljanskimi turističnimi vodniki se pojavljajo predlogi, da bi žeparje poleg policistov lahko lovili tudi redarji, a kot so nam sporočili z mestnega redarstva, redarji nimajo pooblastil za obravnavo in pregon kaznivih dejanj.

"Ne glede na to s prisotnostjo tako svojih patrulj kot mešanih patrulj s policisti Policijske postaje Ljubljana Center v mestnem središču zagotavljamo vidnost in s tem preventivno delovanje, odvračanje morebitnih storilcev pri izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj," so zapisali.

Redarji nimajo pooblastil za pregon kaznivih dejanj. | Foto: Ana Kovač Redarji nimajo pooblastil za pregon kaznivih dejanj. Foto: Ana Kovač Kot so še zapisali, zelo dobro sodelujejo s Turizmom Ljubljana, ki jih ažurno obvešča ob večjih najavah organiziranih skupin gostov. "Če mestni redar pri svojem delu zaloti osebo pri storitvi kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, jo sme zadržati na kraju dogodka do prihoda policistov, vendar največ za eno uro od prijetja," še pravijo.

Kljub povečanju števila žeparjev v Ljubljani na MOL poudarjajo, da je Ljubljana zelo varno mesto, z nizko stopnjo kriminalitete, oziroma ena od najvarnejših prestolnic na svetu. "Letos smo prejeli tudi slovensko veliko nagrado varnosti za najbolj varno mesto," so še zapisali.


PREBERITE ŠE:

-> V Ljubljani vse več žeparjev, kradejo predvsem turistom
-> Prvič objavljeni posnetki: kako so regulirali Ljubljanico #video


Kaj svetujejo redarji

Obiskovalci in meščani lahko k preprečevanju tovrstnih kaznivih dejanj pripomorejo največ sami s samozaščitnim vedenjem, so zapisali na mestnem redarstvu. Pri sebi naj imajo le najnujnejše predmete in dokumente, potne listine, kreditne kartice in druge vrednejše predmete naj gostje puščajo v hotelskih sefih.

Denarnic naj ne nosijo v žepih na površju oblačil ali hlačnem žepu zadaj. Najprimernejša rešitev za nošenje denarja in osebnih dokumentov je manjša torbica, ki se nosi okoli vratu ali pasu, prikrito pod oblačili. Če imajo osebe torbice, jim redarji svetujejo, naj jih nosijo pred seboj, ravno tako nahrbtnike.

Ker žeparji delujejo tudi organizirano tako, da morebitnim žrtvam preusmerijo pozornost, je pomembno, da se obiskovalci tega tudi zavedajo in so zaradi tega še bolj pozorni na okolico ter tovrstna ravnanja, so še zapisali in dodali, da v primeru, da kljub temu postanejo žrtev kaznivega dejanja, svetujejo, naj o tem takoj obvestijo policijo na številko 113 in naznanijo kaznivo dejanje.

Žrtev se lahko v takih primerih tudi obrne na prisotno patruljo mestnega redarstva, ki bo poskrbela za nadaljnje obveščanje organov pregona, še pravijo.

PREBERITE ŠE:

-> Prvič objavljeni posnetki izpred 85 let: kako so gradili Nebotičnik #video
-> Donald Trump je zavrnil ponudbo za nakup ljubljanskega Nebotičnika


Ne spreglejte