SiolNET. Novice Slovenija
8,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Previdno: nekatere reke danes še poplavljajo

8,10

termometer

Na Ljubljanskem barju poplavne vode najbolj ogrožajo vas Lipe. V nekaterih šolah, predvsem na območju Dravograda in Radelj ob Dravi, je zaradi posledic vremenske ujme odpadel pouk. Ponekod so ljudje še brez elektrike.

Nekatere kmetije so brez vode in ogrevanja

Prava reševalna akcija teče na severovzhodu države: v Podvelki. Razmere so tam katastrofalne. Gre za naselje s približno 300 ljudmi, na meji med Štajersko in Koroško. V severnem delu Pohorja, ob železniški progi Maribor - Dravograd. Večina domačinov je od ponedeljka brez elektrike, brez telefona, nekatere kmetije pa celo brez vode in ogrevanja.

[video: 66829 / ]


Novinar: Vitomir Petrovič / Video: Planet TV

Sedli v šolske klopi, čeprav tam ni elektrike

Čeprav jim je prizidek šole odpihnilo na dvorišče, pa so v klopi sedli učenci v Cirkovcah pri Kidričevem. Kljub temu, da v nekaterih učilnicah še vedno ni elektrike, zato je del pouka potekal kar v šolski jedilnici.

[video: 66828 / ]


Novinar: Uroš Maučec / Video: Planet TV

Poplavljeno ljubljansko barje

Reka Krka poplavlja na območjih pogostih poplav in v spodnjem toku še narašča. Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju, njen pretok je ustaljen. Najbolj je ogrožena vas Lipe. Polnijo se tudi kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem. Narašča tudi reka Unica. Krka je že v torek zvečer začela poplavljati na območju pogostih poplav v Malencah v občini Kostanjevica na Krki. Po polnoči je poplavila cestišče na odseku Kostanjevica na Krki–Zameško, tako da je cesta na tem odseku zaprta.

Oglejte si razmere na Ljubljanskem barju. Video: Ana Kovač

[video: 66824 / ]

1 / 33
2 / 33
3 / 33
4 / 33
5 / 33
6 / 33
7 / 33
8 / 33
9 / 33
10 / 33
11 / 33
12 / 33
13 / 33
14 / 33
15 / 33
16 / 33
17 / 33
18 / 33
19 / 33
20 / 33
21 / 33
22 / 33
23 / 33
24 / 33
25 / 33
26 / 33
27 / 33
28 / 33
29 / 33
30 / 33
31 / 33
32 / 33
33 / 33

Reka Sava je prestopila desni breg v občini Hrastnik in poplavila regionalno cesto Hrastnik–Zidani Most. Cesta je do nadaljnjega zaprta za ves promet.

Preberite še:
Številne ceste še vedno zaprte. Promet ovira tudi sneg.

Reke poplavljajo, več tisoč ljudi brez elektrike #foto #video
Kdo vam bo kril škodo, če vam neurje poškoduje avto


Veter odnesel streho na Voglu

Na Gorenjskem se najnujnejša sanacijska dela počasi kpnčujejo. Intervencijske ekipe so zagotovile prevoznost pomembnejših prometnih povezav, večini prebivalcev zasilno zagotovile elektriko in pokrile glavnino odkritih streh.

Najhuje je bilo na Jezerskem in v Bohinju. Močan veter, ki je v ponedeljek povzročil veliko škode na območju Bohinja, je odnesel tudi skoraj vso strešno konstrukcijo na zgornji postaji sedežnice Zadnji Vogel. Na Voglu so vetra sicer vajeni, a so bili sunki, med katerimi je najmočnejši dosegel hitrost 183,6 kilometra na uro, tudi za Vogel izredni.

Veter je odkril streho na objektu sedežnice, ki je bila postavljena leta 1991. Vodja smučišč na Voglu Igor Sodja je za STA pojasnil, da bo treba popraviti le streho na postaji. Sedežnica pa je, tako kot vse druge naprave, popolnoma nepoškodovana in varna za uporabo.

Oskrba z elektriko se izboljšuje

Čez dan se je število odjemalcev, ki so brez dobave električne energije, zmanjšalo. Ob 20. uri je bilo največ odjemalcev brez elektrike na območju Elektra Ljubljana, še 2.826, od tega največ na območju Kočevja (2.746). 

Na območju Elektra Celje je bilo ob 18.30 uri na Koroškem brez elektrike še 1.095 odjemalcev, na območju distribucijske enote Velenje pa je bilo brez električne energije skupaj 132 odjemalcev.

Na območju Elektra Maribor, ki pokriva tudi del koroških občin Podvelka in Ribnica na Pohorju, je bilo ob 15.30 brez elektrike še 200 odjemalcev.

Na distribucijskem omrežju Elektra Gorenjska pa je bila opoldne zasilna oskrba z električno energijo zagotovljena večini odjemalcev.

[video: 66832 / ]


Video: Planet TV

Primanjkuje krovcev

Na Solčavskem sanacijo otežuje novozapadli sneg. V vremenski ujmi je veter razkril ogromno hiš, ki potrebujejo hitro popravilo. Ker je povpraševanje po storitvah krovcev ogromno, je zdaj skoraj nemogoče najti prostega, je za STA dejal predsednik sekcije krovcev Franček Stropnik. Za nujna popravila so poskrbeli gasilci, Stropnik pa opozarja, naj se popravil lotevajo le za to usposobljeni.

Veter je uničil številne strehe. Veter je uničil številne strehe. Foto: STA

Vlada se je seznanila z razmerami po ujmi

Vlada je na seji obravnavala razmere po vremenski ujmi. Pristojna ministrstva je pozvala, da v skladu s svojim pristojnostmi izvedejo vse potrebne aktivnosti. Poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan je vladi predstavil razmere in ocenil, da je občin, ki so utrpele škodo, veliko.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je na novinarski konferenci po seji vlade na vprašanja novinarjev pojasnila, da je trenutno zaradi vetra najbolj prizadeto območje civilne zaščite Ljubljana in Celje. 

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je na novinarski po seji vlade pojasnil, da je po prvih okvirnih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije v gozdovih podrtih za 500 tisoč kubičnih metrov lesa. Za primerjavo je navedel, da je bilo v gozdovih med žledolomom poškodovanih devet milijonov kubičnih metrov lesa. STA

 

Zaradi odjuge in velike količine novega snega je v gorah velika nevarnost snežnih plazov, svari agencija za okolje.

V številnih krajih po državi trenutno sneži ali dežuje. Čez dan bo oblačno s padavinami, po nižinah v notranjosti bo večinoma snežilo. Popoldne bodo padavine oslabele in do večera večinoma prehodno ponehale. V Vipavski dolini in na Krasu bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem do 10 stopinj Celzija, napoveduje agencija za okolje.

Veter se bo jutri okrepil

Jutri bo v severni in vzhodni Sloveniji deloma jasno, drugod bo oblačno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bodo znova krajevne padavine. Po nižinah bo deževalo, meja sneženja se bo dvignila nad tisoč metrov nad morjem. Zjutraj in dopoldne bodo najmočnejši sunki vetra na severovzhodu države dosegali hitrost okoli 70 kilometrov na uro. Najnižje jutranje temperature bodo od –1 do 5, ob morju 8, najvišje dnevne od 4 do 12 stopinj Celzija.

V petek bo oblačno in deževno, pihal bo jugozahodni veter. Zvečer in v noči na soboto se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije večinoma spustila do nižin. V soboto zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan se bo delno razjasnilo. Sledilo bo nekaj suhih in razmeroma hladnih dni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin