Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2017,
16.20

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Natisni članek

Direkcija RS za ceste nesreča nesreča drevo policija

Torek, 12. 12. 2017, 16.20

6 let, 4 mesece

Kdo vam bo kril škodo, če vam neurje poškoduje avto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Drevo | Foto STA

Foto: STA

Če vam med neurjem na avtomobil pade drevo ali skala, upravljavec ceste škodo krije le v primeru njihovega nevestnega vzdrževanja. Če nimate ustreznega kaskozavarovanja, škodo krijete sami.

V zadnjih dveh dneh sta večino delov Slovenije zajela močno deževje in sunkovit veter, ki podira drevesa in odkriva strehe, voda pa je zalila več cest in kleti.

Čeprav so hujša neurja pogosto napovedana, se jim med vsakodnevnimi opravki vseeno težko izognemo. Naravne ujme so seveda nepredvidljiv pojav, pred katerim se nikoli ne moremo povsem zaščiti.

To še posebej velja, če nas huda nevihta ujame na cesti. Ne le, da je vožnja avtomobila zaradi močnega dežja otežena in zaradi majhne vidljivosti tudi nevarna, na cesti smo ob močnejšem vetru izpostavljeni tudi padajočim objektom.


Lučka Kajfež Bogataj: Žal bo takšnih ekstremnih vremenskih dogodkov še več 


"Upravitelj odgovarja le za škodo, kjer je dokazano njegovo krivdno ravnanje"

Upravljavec ne more odgovarjati za škodo, ki je v resnici posledica vremenskega pojava. | Foto: Printscreen Zimbio Upravljavec ne more odgovarjati za škodo, ki je v resnici posledica vremenskega pojava. Foto: Printscreen Zimbio Ceste po Sloveniji so bile v ponedeljek in danes polne vej in podrtih dreves.

Padajočim predmetom se je težko izogniti, zato je na mestu vprašanje, kdo ob nesrečnem dogodku nosi odgovornost.

Ali je kritje škode, če na avtomobil pade drevo ali kamenje, odvisno le od ustreznega kaskozavarovanja, ali odgovornost lahko nosi tudi upravljavec ceste, torej Direkcija RS za ceste s svojimi podizvajalci?

"Upravljavec ceste odgovarja le za škodo, kjer je dokazano njegovo krivdno ravnanje, kamor spada tudi opustitev dolžnega ravnanja. Ne odgovarja pa za škodo, ki nastane kot posledica neurja ali hudega naliva, če je izpolnil dolžnostno ravnanje, ki mu ga nalagajo veljavni predpisi – izvedel vsa opravila, ki jih za preprečitev morebitne škode mora opraviti.

Takšno stališče je zavzelo tudi višje sodišče v eni od sodb – upravljavec ne more odgovarjati za škodo, ki je v resnici posledica vremenskega pojava. Odgovarja pa, če ni v razumnih mejah v ustreznem roku (glede na naravo stvari) prek svojih služb ali izvajalcev odstranila nevarnih posledic vremenskega pojava," so nam povedali pri Direkciji RS za ceste.


Veter odkrival strehe, voda zalivala kleti #foto #video

Vremenske nevšečnosti povzročajo številne težave v prometu


Če bi bilo drevo pred neurjem že poškodovano…

Če drevo ni bilo poškodovano že pred neurjem, boste morali odškodnino iskati pri zavarovalnici. | Foto: Koroški Gasilski Zavod Če drevo ni bilo poškodovano že pred neurjem, boste morali odškodnino iskati pri zavarovalnici. Foto: Koroški Gasilski Zavod Zamislimo si torej konkretni primer: če drevo, ki stoji ob cesti in ne kaže znakov poškodovanja, v neurju pade na vozilo, ki pelje po državni cesti, upravljavec oz. vzdrževalec ne odgovarja za nastalo škodo.

Če pa je drevo poškodovano ali pa so mu bile na primer ob rekonstrukciji ceste porezane korenine, bi upravljavec oziroma vzdrževalec takšno drevo moral odstraniti, zato mora oškodovancu (ob predhodni ugotovitvi dejanskega stanja in odgovornosti) povrniti škodo.

Zavarovani za primer naravne in elementarne nesreče

Direkciji RS za ceste pritrjujejo tudi zavarovalnice, ki poudarjajo pomen ustreznega kaskozavarovanja. To pomeni, da mora biti avtomobil kaskozavarovan za primer naravne in elementarne nesreče. V nasprotnem primeru krije škodo lastnik avtomobila, saj zavarovanje splošne odgovornosti ne krije škode, ki jo povzročijo naravni pojavi.

Ne spreglejte