Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
16.53

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Danes Danes meso Poljska

Torek, 5. 2. 2019, 16.53

5 let, 2 meseca

"Prevarantov je v mesni industriji ravno toliko kot v kakšnem drugem poslu" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
meso Poljska | ""Ni pomembno, ali je meso domače ali uvoženo, edino, kar šteje, je kakovost. Bistveno je, da v Slovenijo ne prihaja slabo meso," meni Borut Ličen. | Foto Reuters

""Ni pomembno, ali je meso domače ali uvoženo, edino, kar šteje, je kakovost. Bistveno je, da v Slovenijo ne prihaja slabo meso," meni Borut Ličen.

Foto: Reuters

"Ni pomembno, ali je meso domače ali uvoženo, edino, kar šteje, je kakovost. Bistveno je, da v Slovenijo ne prihaja slabo meso," ob poljski mesni aferi, ki je prišla tudi do nas, razlaga Borut Ličen, ki dobavlja meso in druge izdelke za številne restavracije. Po njegovem mnenju je prevarantov v mesni industriji ravno toliko kot v drugih panogah.

Poljsko meso in na splošno mesna industrija sta po zadnjem incidentu v klavnici Elkopol, kjer so meso bolnega goveda prodajali kot zdravo meso, dobila nov črn madež.

Sporno poljsko meso je bilo prepeljano v 12 evropskih držav, klavnico so vmes že zaprli, na Poljsko pa so se odpravili tudi inšpektorji Evropske unije, ki bodo pregledali še druge obrate.

"Tudi na Poljskem imajo dobro meso"

Tudi Ličen je bil na začetku skeptičen, ko je poslušal dobavitelje. | Foto: Matej Leskovšek Tudi Ličen je bil na začetku skeptičen, ko je poslušal dobavitelje. Foto: Matej Leskovšek Iz Poljske letno izvozijo več kot 400 tisoč ton govedine v vrednosti več kot milijardo evrov, vseeno pa bo besedah Boruta Lična, ki se ukvarja z dobavo mesa za različne restavracije, težko vse metati v isti koš.

"Tudi tam imajo dobro in slabo meso. Prevarantov oziroma tistih, ki poskušajo izigravati ali kršiti pravila, je v mesni industriji ravno toliko kot v kakšnem drugem poslu," razlaga Ličen, ki v Sloveniji vodi vinoteko Movia in kuhinjo Fabrika.

meso, govedina
Novice Kakšne kakovosti je meso, ki ga šole dobijo z razpisi? #video

Najprej kakovost, tudi na račun količine

Edino vodilo bi moralo biti po Ličnovih besedah kakovost, tudi na račun tega, da se kupuje manj mesa. Za začetno orientacijo pomaga že cena.

"Ni pomembno, ali je meso domače ali uvoženo, edino, kar šteje, je kakovost. Bistveno je, da v Slovenijo ne prihaja slabo meso. Počasi v ospredje prihaja kakovost, in ne le cena. Ljudje bomo počasi raje pojedli sto gramov res dobrega mesa, kot pa se nažrli nečesa, za kar sploh ne vemo, od kod je, kako je potekalo hranjenje in kako je bilo transportirano," je prepričan Ličen.

V Sloveniji imamo krajšo tradicijo pri vzreji govedine kot nekatere druge države. | Foto: Getty Images V Sloveniji imamo krajšo tradicijo pri vzreji govedine kot nekatere druge države. Foto: Getty Images

Pred nakupom je treba biti pozoren na deklaracije in certifikate. "Pogledati je treba čim več podatkov," svetuje Ličen, ki opaža, da se znanje Slovencev izboljšuje.

Kebab
Novice V Sloveniji še 15 ton mesa iz sporne poljske klavnice #video

Treba je razlikovati mesne izdelke od "čistega" mesa

Trgovci dobro vedo, kakšno meso kupujejo." | Foto: Getty Images Trgovci dobro vedo, kakšno meso kupujejo." Foto: Getty Images Pomembno je razlikovanje  samega surovega mesa od mesnih izdelkov oziroma pripravkov, kot je šlo v poljski aferi. "Tu je šlo za mesni izdelek oziroma pripravek. To je težko primerljivo z mesom kot izdelkom. Kebab je mešanica marsičesa, kontrola je veliko težja kot denimo pri fileju ali ramsteku," opozarja Ličen.

Ličen sodeluje z italijanskem partnerjem Selecta, ki ima že dolgo tradicijo in dela s preverjenimi dobavitelji. Prav izbira teh je po njegovih besedah ključna. Tudi Ličen je bil na začetku svoje poti skeptičen, ko je poslušal dobavitelje, da se je določeno govedo paslo na pašnikih in kaj je jedlo, ter vse skupaj jemal kot reklamo. Pozneje se je na lastne oči prepričal, da res obstajajo takšni rejci.

"Sploh ni takšna težava v rejcih, ki mogoče hočejo izigravati pravila, ampak v trgovcih in predelovalcih. Trgovci dobro vedo, kakšno meso kupujejo," je kritičen Ličen.

meso
Novice Razkrili, kako na Poljskem meso bolnih krav prodajajo kot zdravo

Imamo krajšo tradicijo pri vzreji

V svoji ponudbi imajo raznoliko meso iz različnih držav. Od ameriške in irske govedine do različnega piščančjega mesa, svinjine …

Ob poljski aferi je bilo znova več pobud, da je treba večjo pozornost nameniti domačemu mesu, kar pa v vseh primerih ni nujno zlato pravilo.

"Seveda je smiselno, da se uporablja lokalne sestavine, vendar nam raznolikost bogati ponudbo. Na primer pri vzreji goveda težko sledimo državam, ki imajo na tem področju daljšo tradicijo. Prav tako imamo v Sloveniji krave mlekarice, ki niso tako primerne za meso. Pa tudi geografske značilnosti. Sezona paše je v Sloveniji krajša kot na Irskem ali v Severni Ameriki," še dodaja.

Ne spreglejte