SiolNET. Novice Slovenija
3,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Presenečenje na sojenju trojnemu morilcu iz Gerečje vasi #video

3,64

termometer

Na ptujskem sodišču danes potekajo sklepne besede v sodnem procesu zoper Silva Drevenška zaradi trojnega umora na lanski božič v Gerečji vasi. Obtoženi, ki se doslej ni zagovarjal, je tokrat presenetil s priznanjem dejanj, tožilka pa je po dveh urah branja sklepne besede zanj terjala dosmrtni zapor.

Skozi celoten postopek se je obtoženi branil z molkom, danes pa je presenetil in spregovoril. Ko je stopil pred veliki senat pod predsedovanjem Marjana Strelca, je prosil za besedo.

"Še danes ne morem verjeti, da se je to zgodilo. Ne morem. Ne vem, kdaj bom verjel. Ne vem, kaj se je z mano zgodilo. Ubil sem tri nedolžne ljudi. Nikoli v življenju nisem pomislil na umor in nikoli več ne bom," je povedal Drevenšek. 

Tožilka zahteva dosmrtno ječo

Ker je to storil pred očmi svojega štiriletnega sina, mu tožilstvo očita še kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Tožilka Tea Kukovec Belšak je zato terjala pet let zapora, za vsako kaznivo dejanje umora pa po 30 let in izrek enotne dosmrtne zaporne kazni.

To je utemeljila z izredno zavržnostjo načina izvršenih umorov, ki jih je storil v prištevnem stanju le za zato, da bi se umorjenim maščeval, ker ga je partnerka zapustila in pri tem terjala delitev premoženja. Dejanje je celo napovedoval na obletnico vselitve v hišo, kar so potrdile nekatere priče.

Tožilka je posebej poudarila, da glede na očitke pri izreku sodbe ni mogoče upoštevati nobenih olajševalnih okoliščin, tudi ne dejstva, da doslej še ni bil kaznovan.

Pred sodiščem so se zbrali prijatelji Mihe Lešnika, ki je lani na božič izgubil sestro Mojco Lešnik in svoje starše. Za Drevenška zahtevajo dosmrtno kazen. "Dosmrtni zapor, dosmrtni zapor, naj pravica zmaga," so vzklikali pred sodiščem, poroča Večer. 

Silvo Drevenšek Novice Pričala mati obtoženega za trojni umor v Gerečji vasi: Alkohol je bil prisoten #video

Tudi dosmrtna kazen premalo?

Pooblaščenec oškodovancev Danijel Planinšec je bil kratek in je v celoti pritrdil predlogu tožilke za izrek najvišje možne zaporne kazni in dodatne denarne kazni, ki naj jo določi sodišče. S tem se je strinjal tudi oškodovani, ki je sicer menil, da je tudi dosmrtna kazen premalo.

Drevenškov zagovornik Andrej Kac pa je tožilstvu ugovarjal, saj je prepričan, da ni uspelo dokazati oteževalnih okoliščin, ki so ključne pri odmeri kazni. Sodišče bi moralo pri tem kot olajševalno okoliščino upoštevati človeško stisko, v kateri je bil obtoženi zaradi izgube družine in se v njej ni znašel.

"Vemo, kaj se je zgodilo, nič pa ne vemo o razlogih, ki so pri njem pripeljali do storitve dejanj," je dejal Kac in pri tem spomnil, da je sodišče zavrnilo njegove predloge za imenovanje dodatnih izvedencev, med drugim kliničnega psihologa, ki bi lahko preučil, kako je družinsko dogajanje pred tragičnim dejanjem vplivalo na psihično stanje obtoženega.

Slednjega je ocenil celo kot vzornega partnerja in očeta, ki ni bil nikoli kaznovan ali konflikten, ga je pa v hipno, nikakor pa po njegovem ne naklepno, dejanje pripeljal strah pred izgubo otroka, za katerega naj bi večinoma skrbel sam, saj je njegova mati precej časa preživela v službi. Težave so ga v zadnjem času pripeljale do prekomernega uživanja alkohola.

Kac je sodišče pozval, naj Drevenšku izreče takšno kazen, ki mu bo omogočila vrnitev v družbeno življenje po prestani kazni. Kot je dodal, nikakor ni bil namen zakonodajalca, da bi dosmrtno kazen izrekali v takšnih primerih.

Drevenšek Novice Morilec pred trojnim umorom priznal: Totalno sem uničen #video

Drevenšek je na koncu ponovil obžalovanje dejanja, oškodovani pa je na koncu na besede obrambe dejal, da bo v primeru neizreka dosmrtne kazni z družino živel v strahu, saj storilčevemu obžalovanju ne verjame. Nasprotno, v njem se bo verjetno nabirala jeza, ki lahko znova vodi v maščevanje, je menil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin