Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
15.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

odstop noad

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 15.01

6 let, 7 mesecev

Premier Miro Cerar ni sprejel odstopa ministra Dušana Mramorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Minister za finance Dušan Mramor je zaradi izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost na ekonomski fakulteti predsedniku vlade ponudil odstop. Premier Miro Cerar odstopa ni sprejel.

Posledice Mramorjevega odstopa bi škodovale interesom Slovenije, je dejal Miro Cerar. Mramor dela požrtvovalno in uspešno. Svojo napako je obžaloval, se zanjo javno opravičil in jo bo tudi v celoti popravil, pravi Cerar. Kot še dodaja, ministre ocenjuje glede na njihovo delo. "Mramorju je uspelo doseči ključen cilj vlade, stabilizirati javne finance, poleg tega je ključno je pripomogel k sprejetju izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu" "Z njegovim ključnim vložkom nam je uspelo to, kar prej več let ni uspelo nikomur," pravi.

Cerar je med Mramorjevimi dosežki izpostavil tudi sprejetje strategije upravljanja z državnim premoženjem, prenovitev SDH in uveljavljanje načel dobrega upravljanja v praksi. Ministrovo delo je priznano tudi na mednarodni ravni - britanska revija The Banker je Mramorja izbrala za evropskega finančnega ministra leta 2016, je še dejal Cerar.

Cerar je obžaloval, da se vprašanje zakonitosti izplačevanja dodatka na višji ravni ni rešilo že v letu 2008, ko so ga fakultete začele izplačevati. Kot pravi, ni nepomembno, da je do razkritja o izplačevanju dodatkov prišlo pod vlado, ki jo vodi SMC.

Mramor: Izgubil sem zaupanje javnosti Minister Dušan Mramor je Cerarju danes poslal izjavo, v kateri mu je ponudil svoj odstop, s pojasnilom, da glede na izgubo zaupanja javnosti, ne more več opravljati funkcije ministra za finance.

Za dejanja se opravičuje Hkrati se je Mramor opravičil vsem, ki jih je s svojim dejanjem kakorkoli prizadel. Vsa prejeta sredstva iz tega naslova bo vrnil. Žal mu je, da se vprašanje zakonitosti ni razčistilo na višji ravni že leta 2008, ko se je dodatek začel izplačevati, temveč šele leta 2015.

Mramor je sicer prejšnji teden dejal, da ne bo odstopil, saj je poskrbel, da "so tisti, ki so opravili dodatno delo, bili ustrezno plačani" (več v spodnjem posnetku):

Ministrica Maja Makovec Brenčič ne bo odstopila Cerar je dejal, da tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, ki je tudi sama prejemala dodatek za stalno pripravljenost, uživa njegovo zaupanje. Z ministrstva so sporočili, da svojega odstopa premierju ne bo ponudila.

Visokošolski sindikat: Mramor in Brenčičeva ne bi smela biti več ministra Visokošolski sindikat Slovenije medtem opozarja, da posamezniki, obremenjeni s tovrstnimi dejanji, ne bi smeli biti na javnih funkcijah. Politični vidik pa sindikata ne zanima.

Ne spreglejte