Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2023,
19.44

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Marjan Šarec praznik Prekmurje Vlado Kreslin

Četrtek, 17. 8. 2023, 19.44

8 mesecev, 2 tedna

Šarec ob državnem prazniku: Le skupaj lahko kljubujemo preizkušnjam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

V kraju Hotiza v občini Lendava je bila osrednja regijska slovesnost ob državnem prazniku dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Slavnostni govornik, minister za obrambo Marjan Šarec, se je med drugim dotaknil najnovejših dogodkov in poudaril, da tudi izkušnja zadnje povodnji kaže, da le skupaj lahko kljubujemo preizkušnjam.

Marjan Šarec tako po zgodovinskem orisu prekmurske preteklosti ni mogel mimo minulih ujm, posledice uničenja po povodnji pa je primerjal z vojno. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so z nadčloveškimi napori reševali ljudi in premoženje ter dali vedeti ljudem, da niso sami.

"Kot gasilec, politik in kot človek sem prepričan, da nas vsaka takšna preizkušnja samo še bolj utrdi v našem poslanstvu," je poudaril. Dodal je, da se srečujemo z vedno drugačnimi izzivi, ki pa jim bomo lahko kos le skupaj.

"Da bi reševali težave, se moramo najprej zavedati, kdo in kaj smo, predvsem pa, kaj smo že dosegli. Naš največji dosežek bo, če bo obdobje, v katerem živimo, nekoč prepoznano kot obdobje miru, napredka in skrbi za sočloveka, predvsem pa obdobje hvaležnosti za vse, kar imamo," je prepričan.

Na slovesnosti številni visoki gosti

Slovesnosti so se udeležili tudi nekdanja predsednika Slovenije Milan Kučan in Borut Pahor, ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, predstavnica urada predsednice republike Nataše Pirc Musar, številni pomurski župani in drugi.

Predsednica republike je za slovesnost posnela poslanico, ki so jo predvajali na dogodku. V njej je povedala, da Slovenija brez Prekmurcev in Prekmurja ne bi bila popolna. Dodala je, da bi morala biti proslava ob današnjem prazniku vsako leto, saj gre za pomemben dogodek obeležitve združitve naroda.

Ob in pred današnjim praznikom je po Sloveniji potekalo več proslav; v sredo tudi v Ljubljani. Tam je slavnostni govornik, minister Aleksander Jevšek, dejal, da je bila združitev svetel trenutek slovenske zgodovine.

Tudi ostale prekmurske občine so pripravile regijske proslave, Mestna občina Murska Sobota pa je danes po občinski svečanosti položila venec ob spomenik priključitve in združitve. Garda Slovenske vojske je medtem v imenu predsednice Pirc Musar položila venec k spomeniku narodnemu buditelju Jožefu Kleklu.

Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, v Sloveniji obeležujemo od leta 2006. Letošnja osrednja regijska slovesnost je v občini Lendava potekala prvič, lanska pa je potekala v Črenšovcih.

Praznik je spomin na dan, ko je Prekmurje po določilih pariške mirovne konference leta 1919 pripadlo takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Prekmurski Slovenci so bili takrat po stoletjih znova združeni z matičnim narodom.

Državno proslavo ob tem prazniku pripravljajo vsako peto leto in bo spet prihodnje leto.

Golob: Sožitje različnih veroizpovedi, manjšin in narodnosti v Prekmurju zgled za Evropo

Sožitje in sobivanje pripadnikov različnih veroizpovedi, različnih manjšin ter pripadnikov različnih narodnosti na primeru Prekmurja je lahko zgled ne le za Slovenijo, temveč za celotno Evropo, je v poslanici ob današnjem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom zapisal premier Robert Golob.

lust_1b
Novice LUŠTno in raznobarvno iz Prekmurja
Sava Turizem
Trendi Aktiven harmonični oddih v srcu Prekmurja
Ne spreglejte