SiolNET. Novice Slovenija
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prekinili uporabo Regenerona. Zdravilo je neučinkovito proti omikronu.

0,57

termometer

Regeneron
Zdravilo v primeru okužbe s koronavirusno različico omikron namreč ni učinkovito, saj je bilo prilagojeno za zdravljenje prejšnjih različic koronavirusa. Foto: Reuters

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo začasno prekinila uporabo regenerona oziroma monoklonska protitelesa, je potrdila predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc. Zdravilo v primeru okužbe s koronavirusno različico omikron namreč ni učinkovito, saj je bilo prilagojeno za zdravljenje prejšnjih različic koronavirusa.

Po besedah Tatjane Lejko Zupanc okuženi z različico delta regeneron trenutno še lahko prejmejo. Pred aplikacijo zdravila s testom ugotovijo, s katero različico koronavirusa je oseba okužena. Ko bo v populaciji krožila le še različica omikron, pa zdravila ne bodo več uporabljali.

Zdravilo se je doslej pri bolnikih, pri katerih so pričakovali težji potek bolezni, uporabljalo v prvih sedmih dneh okužbe z novim koronavirusom.

Za zdravljenje okuženih z omikronom sta na voljo zdravili remdesivir in molnupiravir

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je zdravilo doslej sicer prejelo več kot 500 bolnikov, zdravljenje pa ocenjujejo kot zelo uspešno, so sporočili z UKC Ljubljana.

Od ostalih protivirusnih zdravil uporabljajo še zdravili remdesivir in molnupiravir, pri katerih po besedah Lejko Zupančeve še ni podatkov, da ne bi bila primerna za zdravljenje okuženih z različico omikron.

Ob tem je pojasnila, da čakajo še na zdravila sotrovimab, paxlovid in kombinacijo dolgo delujočih protiteles.

stram Novice Na Kitajskem začeli znova izvajati javno sramotenje #video Janez Poklukar Novice Minister Poklukar: Vstopamo v peti val epidemije #video Avstrija koronavirus Novice V zadnjem dnevu v Avstriji potrdili skoraj enkrat več okužb kot v torek Dom Hmelina Silva Duler Radlje ob Dravi starejši demenca Novice Pri nas zaprli dom upokojencev. WHO: Omikron se širi kot požar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin