Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 1. 2022,
12.49

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

71

Natisni članek

omikron COVID-19 Janez Poklukar

Sreda, 5. 1. 2022, 12.49

2 leti, 3 mesece

Minister Poklukar: Vstopamo v peti val epidemije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

71

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 dejal, da slovenske bolnišnice vstopajo v peti val epidemije. Številke potrjenih primerov niso spodbudne, so pa deloma pričakovane. Omikron postaja prevladujoča različica.

Poklukar je uvodoma dejal, da v zadnjih dneh opažamo strm porast okužb z različico omikron, ki je po njegovih besedah že prevladujoča. Do zdaj so potrdili 566 primerov okužb s to različico. En bolnik, okužen z omikronom, se zdravi v bolnišnici.

"S težkim korakom stopamo v peti val epidemije, saj je hospitaliziranih kar 542 bolnikov. Necepljenih na enotah intenzivne terapije je 86 odstotkov bolnikov, na navadnem oddelku 78 odstotkov," je opozoril minister.

Dejal je, da številke potrjenih primerov, ki jih spremljamo te dni, niso spodbudne, so pa do določene mere pričakovane. "O različici omikron se stroka uči sproti, marsikaj nam je še neznano," je priznal.

Kot ministra za zdravje ga najbolj skrbi, da slovenske bolnišnice v val, ki ga povzroča različica omikron, vstopajo močno obremenjene. Število trenutno hospitaliziranih predstavlja težko breme.

Po številu hospitaliziranih smo še enkrat višje kot katerakoli druga evropska država, kar je breme, ki ga nosimo v novi val. Pri kazalniku smrtnosti, glede na število okužb, pa se Slovenija na drugi strani uvršča med najboljše države na svetu.

Več o stanju v bolnišnicah je minister Poklukar povedal v spodnjem videoposnetku: 

"Cepljenje je še vedno tisti ključni ukrep, ki nam lahko pomaga, da premagamo epidemijo. Necepljeni dvakrat hitreje okužijo druge kot cepljeni. Pozivam vse, da pristopite k cepljenju. Vsak dan šteje," je posvaril Poklukar.

Sočasno okužena četrtina prebivalcev?

Poklukar svetuje, da se delo, procesi in življenje organizirajo tako, da se naloge opravljajo v dveh, še bolje treh ekipah, ki med sabo nimajo stikov. Samo tako bomo lahko preprečili, da bi se določene dejavnosti v nekem trenutku ustavile.

Opozoril je, da bi po prvih napovedih sočasno lahko imeli okoli 400 tisoč obolelih ali napotenih v karanteno, kar predstavlja slabo četrtino prebivalstva.

Nasilja ne bodo tolerirali

"V zdravstvu težko razumemo, kako lahko kdorkoli pomisli, da bi vam zdravstveni delavci želeli škodovati, vas ogrožati ali celo zastrupljati. Vedno smo tukaj za vas, da vam pomagamo, da vas zdravimo in da rešujemo vaša življenja. Morda lahko še razumemo, da smo pandemsko izčrpani, da imamo vsega včasih dovolj, da se nam ne da več slediti ukrepom. Toda to nikakor ne more biti opravičilo za verbalno in fizično nasilje," je pojasnil. V imenu zdravstva je sporočil, da nasilja ne bodo tolerirali. Verjame, da smo kot družba na tej točki enotni in da se enotno ograjujemo od takšnih dejanj.

"Moja prošnja vsem je, da smo drug do drugega potrpežljivi, strpni in prijazni. Bodimo drug drugemu v zgled in oporo, da se bomo lahko z dvignjeno glavo, ko bo vsega konec, s ponosom spomnili svojih dejanj in drug drugemu pogledali v oči," je sklenil.

Petrovec: S takšnimi razmerami se še nikoli nisem srečal

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je dejal, da se s takšnimi razmerami v svoji karieri še ni srečal. "Po dveh letih smo vsi na robu izčrpanosti," je dejal. 

V spodnjem videoposnetku poglejte, kaj je Petrovec še povedal o trenutnem stanju v Sloveniji:  

Do konca tedna pričakuje, da bo omikron postal najpogostejša virusna različica, je zelo nalezljiv in lahko okuži večino populacije, ne glede na cepilni status ali status prebolelosti.

"Naš zdravstveni sistem je na robu zmogljivosti. Intenzivne enote potrebujemo za vse bolezni, ne le za covid. Edina možnost, ki jo trenutno imamo, je cepljenje. Cepivo ni optimalno za omikron, dejstvo pa je, da je to edina zaščita," je opozoril.

Pričakuje, da bo vrh okužb dosežen v prihodnjih tednih. Ob tem je znova pozval k cepljenju.

"V naslednjem mesecu bomo priča velikemu porastu števila okužb. Moj nasvet je, da smo pazljivi predvsem pri druženju, da upoštevamo nefarmakološke ukrepe, se testiramo in, seveda, da se, če je to le mogoče, čim prej tudi cepimo," je dejal.

Vlada bo o skrajšanju karantene na sedem dni razpravljala še ta teden 

Poklukar je med drugim povedal, da na ministrstvu pripravljajo spremembe odloka, s katerimi bi skrajšali trajanje karantene. Vlada jih bo predvidoma obravnavala še ta teden, uveljavljeni pa naj bi bili v ponedeljek. Epidemiologi predlagajo, da se odrejena karantena skrajša na sedem dni, končala pa bi se brez PCR-testiranja. Epidemiologi namreč ugotavljajo, da se okužbe v 94,6 odstotka primerov izkažejo znotraj sedmih dni, zato bi se karantena lahko končala brez dodatnega testa. Poleg tega bi razširili nabor izjem, ki jim po tveganem stiku ne bi bilo treba v karanteno. Poleg cepljenih s poživitvenim odmerkom bi med izjeme uvrstili še prebolevnike, ki so bili predhodno cepljeni, in tiste, ki so covid-19 preboleli v zadnjih 45 dneh.

Strma rast okužb

Število potrjenih okužb s koronavirusom vztrajno raste in je že deseti dan zapored višje kot pred tednom dni. Delež pozitivnih testov znaša 39 odstotkov in je precej višji kot prejšnji torek, ko je znašal 34 odstotkov.

Več kot štiri tisoč okužb so nazadnje potrdili 16. novembra, in sicer 4.283. Še nekoliko več jih je bilo potrjenih 3. in 9. novembra.

Covid-19. Koronavirus. Vizir.
Novice Novi podatki: število okuženih leti v nebo
Francija covid
Novice Odkrili novo različico koronavirusa, ki naj bi bila bolj nalezljiva od omikrona
Protestni shod pred Ustavnim sodiščem. Ustavno sodišče.
Novice Zdravniki zahtevajo, kar je ustavno sodišče prepovedalo
Covid-19. Koronavirus. Zdravstveni delavci.
Novice Koronavirus v Sloveniji: včeraj visok skok okužb
Ne spreglejte