Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2022,
11.41

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

27

Natisni članek

omikron Kitajska zimske olimpijske igre Peking 2022

Četrtek, 6. 1. 2022, 11.41

2 leti, 3 mesece

Na Kitajskem začeli znova izvajati javno sramotenje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

27

Na Kitajskem so za kršitelje ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa znova začeli izvajati javno sramotenje. Gre za prakso, ki je bila v preteklosti pogost način kaznovanja kriminalcev in kršiteljev družbenih norm, a je z leti izginila, zdaj pa se je znova pojavila.

Eden izmed posnetkov prikazuje štiri osebe, ki jih v mestu Jingxi javno sramotijo in vklenjene sprehajajo po ulicah.

Na Kitajskem namreč ne dovolijo nikakršnih odstopanj v svoji politiki preprečevanja okužb. Zaradi samo treh zaznanih okužb so tako na primer nedavno zaprli milijonsko mesto Judžov. V popolnem zaprtju pa je že od 23. decembra lani še veliko večji Šian.

Na Kitajskem zgražanje, ker so visoko noseči ženski preprečili vstop v bolnišnico

V bolnišnici v mestu Xian so kaznovali vodilne, potem ko je prišlo na dan, da bolnišnica ni želela sprejeti ženske v osmem mesecu nosečnosti, ker ni imela veljavnega negativnega testa na covid-19. Ženska je kasneje splavila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novico o grozljivem dogodku je 1. januarja na družbenih omrežjih objavila nečakinja ženske, ki ji zdravstveni uslužbenci niso dovolili vstopa v bolnišnico. Objavljene fotografije in videoposnetki so žensko prikazovali, ko je sedela na plastičnem stolčku pred bolnišnico, okoli nje pa je bila luža krvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Objavo, ki je bila kasneje zbrisana, si je ogledalo več sto milijonov ljudi. Na spletu je sprožila vsesplošno zgražanje zaradi težav, s katerimi se soočajo prebivalci mesta Xian. V 13-milijonskem mestu namreč že dva tedna veljajo stroge omejitve gibanja, da bi zaustavili širjenje novega koronavirusa.

Mestna vlada je danes sporočila, da je incident v bolnišnici Xian Gaoxin vzbudil "široko zaskrbljenost in povzročil slab družbeni vpliv", lokalni zdravstveni urad pa ga preiskuje.

Po navedbah bolnišnice so suspendirali generalnega direktorja, odgovorne osebe v ambulanti pa so odpustili. Bolnišnica se je morala prav tako opravičiti javnosti.

Kitajske oblasti so sprejele stroge ukrepe za izvajanje politike ničelne tolerance do okužb z novim koronavirusom, ki se za zdaj kaže za uspešno pri preprečevanju širjenja okužb. Kitajska je danes poročala le o 132 novih primerih okužbe.

Država bo v glavnem mestu gostila zimske olimpijske igre

Mednarodni olimpijski komite (IOC) je že napovedal, da bodo zimske olimpijske igre, ki jih organizira Kitajska od 4. februarja do 13. marca (takrat se bodo zaključile paraolimpijske igre) v Pekingu, odprte le za domače turiste, ne pa tudi za vse mednarodne, ki bi si dogodek želeli ogledati v živo, poroča CNN.

MOK je prav tako odobril, da bodo polno cepljeni športniki lahko preskočili obvezno 21-dnevno karanteno.

Peking 2022
Sportal Strogi ukrepi pred olimpijskimi igrami, zaradi treh okužb zaprli milijonsko mesto

Kakšne so omejitve?

Vsi, ki prihajajo na Kitajsko, morajo pokazati dva negativna rezultata PCR-testa in testa protiteles, ki ne smeta biti starejša od 48 ur. Tisti, ki želijo vstopiti v državo in si pridobiti vizum, pa morajo ob prihodu pokazati potrdilo o cepljenju in vse negativne rezultate testov. Še enkrat se vsi ti pogoji preverijo ob prihodu na letališče. V primeru, da turist ne izpolnjuje pogojev za vstop, je poslan v vladne nastanitve, kjer ta oseba ostane v karanteni. Nekatere regije zahtevajo 14-dnevno karanteno, nekatere pa celo 21-dnevno.

"Kitajski trenutni hitri odziv in strategija dinamične odstranitve se lahko zelo dobro kosata z vsemi novimi različicami koronavirusa," je povedal Zhang Wenhong, strokovnjak za infekcijske bolezni in eden najbolj uglednih svetovalcev za covidne strategije.

Planet Lepote
Novice Slovenski medij prekopiral članek, da bi širil smrtni strah pred cepivi

Kako kaže Kitajski?

Na Kitajskem je polno cepljenih okrog 85 odstotkov celotne odrasle populacije. so do sedaj potrdili 132.901 novih primerov in 5.699 smrti zaradi bolezni covid-19, še 95.203 ljudje pa so bolezen preboleli. Kot mnoge države po svetu je tudi Kitajska zaostrila pogoje po odkritju različice omikron.

Prvi primeri obolelih z različico omikron so bili potrjeni decembra v mestih Tianjin in Guangzhou pri osebah, ki so se vrnile na Kitajsko iz tujine, kjer so bile na obisku.

Čeprav se življenje večinoma vrača v ustaljene tirnice, saj se število okužb v zadnjem mesecu znižuje, pa se razmere lahko zelo hitro spremenijo. Do regionalnih zaprtij zaradi izbruha okužb z novim koronavirusom lahko pride zelo hitro, sploh ob pojavu večjega izbruha okužb.

Covid slo
Novice Nore številke: nove okužbe zrasle za 124 odstotkov
Ne spreglejte