Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2023,
8.39

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

3

Natisni članek

tožilstvo požar eksplozija nesreča nesreča Melamin Kočevje

Sreda, 22. 2. 2023, 8.39

1 leto, 1 mesec

Preiskava eksplozije in požara v kočevskem Melaminu končana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

3

Preiskava je pokazala, da so na območje tovarne s tovornim vozilom pripeljali kemijsko snov, ki so jo prečrpali v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem močno eksplodiralo in posledično je izbruhnil požar. Iz tovarne Melamin so poslali odziv, da o zaključku kriminalistične preiskave ali njenih rezultatih uradno kot stranka v postopku niso obveščeni, zato informacij ne morejo komentirati.

V nesreči, ki se je zgodila maja lani, je umrlo sedem oseb, in sicer pet že na kraju, dva pa čez nekaj dni na zdravljenju v Kliničnem centru Ljubljana.  

Lažje poškodovanih je bilo tudi 32 oseb, ki so bile takrat v neposredni okolici objekta. Večinoma so te osebe dobile lažje opekline  oziroma so jih sprejeli v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega  monoksida.

Nastala pa je tudi večja premoženjska škoda tako na območju tovarne kot v okolici na raznih objektih in vozilih. Skupna ocenjena materialna škoda po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov.

Ugotovljenih več nepravilnosti

V okviru intenzivne kriminalistične preiskave je bilo ugotovljenih več nepravilnosti, ki so pravno formulirane zlasti v Zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih. Tako je preiskava potrdila vzročno zvezo med opustitvijo dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev ter nastalimi posledicami.

Ker iz ugotovitev izhaja utemeljen sum, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih, so zoper štiri fizične in eno pravno osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Za storitev kaznivega dejanja Ogrožanje varnosti pri delu po  201. členu Kazenskega zakonika je zagrožena kazen od enega do osmih let, medtem ko se Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika storilec kaznuje z zaporom do petih let.

Podjetje Melamin
Novice Burna razprava v Kočevju, župan Prebilič ne izključuje niti referenduma

Prebilič: Očitno le vse ni bilo tako dobro, kot nam je bilo zagotovljeno

Na novico, da so kriminalisti po preiskavi eksplozije v Melaminu ovadili več ljudi, se je odzval kočevski župan Vladimir Prebilič. Ocenjuje, da v Melaminu očitno vse le ni bilo tako dobro, kot jim je bilo zagotovljeno, sicer do kazenskih ovadb ne bi prišlo. Prepričan je, da bi se Melamin moral preseliti na drugo lokacijo.

Po besedah Prebiliča je dobro, da je prišlo do točke, ko je znanega kaj več o tem, kaj se je dogajalo pred nesrečo in kdo je zanjo odgovoren. "Ljudje imajo namreč to pravico vedeti," je dejal novinarjem. Želi si tudi, da bi končen odgovor na omenjena vprašanja dobili čim prej.

Po njegovem bi bilo dobro, da bi se iz nesreče vsi skupaj nekaj naučili, v občini pa da bi nadaljevali s postopki za preselitev podjetja iz mesta Kočevje na drugo lokacijo. "Še vedno namreč trdim, da trenutna lokacija ni primerna za takšno dejavnost, ki bi jo bilo treba umakniti nekam drugam," je dejal. "Hkrati pa vidim v tem tudi priložnost za zavedanje, da v kolikor se bomo v Kočevju še kdaj odločili imeti takšno tehnologijo, da je lahko prostora za izboljšave na področju varnosti očitno še kar nekaj," je dodal.

Melamin
Novice Predlagana je nova lokacija za selitev Melamina #video
Matjaž Han
Novice Minister Han ob obisku Melamina obljubil vso pomoč države pri sanaciji
Melamin
Novice Po nesreči v Melaminu: "Ne uporabljajte pitne vode"
Ne spreglejte