SiolNET. Novice Slovenija
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po nesreči v Melaminu: "Ne uporabljajte pitne vode"

0,77

termometer

Melamin | Pitno vodo bodo pripeljali s cisternami.  | Foto: Gasilska enota Ribnica, Robert Latin
Pitno vodo bodo pripeljali s cisternami. Foto: Gasilska enota Ribnica, Robert Latin

Zaradi možnosti zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin prek rek Rinža oziroma Bilpa v vire pitne vode NIJZ odsvetuje uporabo pitne vode iz vodovodnih sistemov Bilpa, Vrh–Krkovo, Spodnji Log, Brezovica–Vimolj, Laze pri Predgradu, Knežja Lipa, Predgrad–Dol, Koprivnik, Kostel–Kaptol–Delač in Žaga, je objavilo Javno podjetje Hydrovod.

Po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Agencije za okolje (Arso) obstaja verjetnost povezave oz. možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin Kočevje prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode. Zato NIJZ na teh vodovodnih sistemih odsvetuje uporabo vode za pitje, pripravo hrane in izvajanje osebne higiene, je v petek na svoji spletni strani objavilo javno komunalno podjetje Hydrovod.

Za vse porabnike na tem območju bodo nujno potrebne količine pitne vode, okoli 20 litrov na osebo, zagotovili z dovozom pitne vode s cisternami.

Ena cisterna vodo dnevno vozi v kraje Koprivnik (10.45), Nemška Loka (12.00), Brezovica (12.30), Vimolj in Kralji (13.15), Čeplje (14.00), druga v kraje Jelenja vas (10.45) in Predgrad (11.35), Dol (13.00), tretja pa v kraje Knežja Lipa (10.45), Spodnji log (11.30) in Laze (13.00).

Melamin Novice Po eksploziji v Kočevju: v UKC Ljubljana umrl hudo poškodovan moški

Umrlo šest ljudi, več poškodovanih 

Tragična nesreča v Melaminu se je zgodila 12. maja, ko je, po prvih domnevah zaradi človeške napake, pri prečrpavanju snovi eksplodiralo, nato pa je izbruhnil požar. V nesreči je umrlo šest ljudi, še pet jih je bilo poškodovanih, od tega ena oseba huje.

NIJZ je takrat okoliškim prebivalcem na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, svetoval, naj vrtnine zavržejo ter naj očistijo vse površine, ki jih je dosegel dim in so bile vidno onesnažene s sajami. Glede uporabe pitne vode je svetoval upoštevanje navodil upravljavca vodovoda.

Vodja intervencije, poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin, je takrat zagotovil, da požarna voda ni iztekala v okolje, torej da "so vse vode, ki so bile onesnažene, v rezervoarjih, ki jih ima v ta namen Melamin, in jih bodo v nadaljevanju odpeljali".

Melamin Novice V Melaminu škoda ocenjena na okoli 36 milijonov evrov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin