SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Predstavnik ljudstva", ki je ob obisku Gagarina v Ljubljani osmešil varnostnike

2

termometer

Potem ko mu je kot prvemu na zemlji uspel polet v vesolje, je Jurij Gagarin postal svetovna zvezda. Vabili so ga povsod. Leta 1963, dve leti po podvigu, je prišel tudi v Jugoslavijo in Slovenijo.

Kamorkoli je prišel, so Gagarina pričakale množice in ga pozdravljale z navdušenjem. Ob zgodovinskem obisku Jurija Aleksejeviča Gagarina v Ljubljani je hotel biti zraven tudi Ciril Komotar, takrat zaposlen v Avto moto zvezi Slovenije (AMZS).

Kot nekdo, ki spada zraven slavnega Gagarina Medtem ko za korak izstopi iz množice, se ob organizirani povorki Ciril Komotar po naključju naenkrat znajde čisto blizu ožjega spremstva Jurija Gagarina.

"Če ga kaj poznam, menda pa sva si značajsko podobna, se mu je zdelo fino biti zraven, v stilu just go with the flow (prepusti se toku), bomo videli, kam to pripelje. Njegova hudomušna narava mu je preprečila eleganten umik," se po njegovem pripovedovanju neverjetne zgodbe že pokojnega očeta spominja njegov sin, Ciril Komotar mlajši.

Kot še pravi Ciril, naš sodelavec v avto moto uredništvu, je njegov oče, mlad, postaven, urejen, s kratkimi brčicami in sveže zagorel po vrnitvi z morja, bil videti kot nekdo, ki preprosto spada zraven slavnega kozmonavta. "In če ga kaj poznam, se je vedel skrajno samozavestno," doda Ciril.

Z Gagarinom nazdravljala, ob njem sprejemal rože Nekateri so na ljubljanskih ulicah Cirila Komotarja starejšega celo zamenjali z Gagarinom, saj je bil morda videti bolj tujec kot Gagarin, in tako je Ciril dobil v roke celo rože. Stvari so torej šle s tokom in Ciril Komotar je bil zraven tudi pri sprejemu v vili v Rožni dolini.

Potem so ga organizatorji skupaj z Gagarinom potisnili v protokolarno vozilo. Ker je znal tudi malo rusko, je s kozmonavtom na poti na novinarsko konferenco še izmenjal kakšno besedo. Na njej, v prostorih Mladinske knjige, sta Ciril Komotar starejši in Gagarin še malo nazdravila, spomine očeta povzema Ciril mlajši.

"Kdo pa ste vi?" Proti koncu novinarske konference je nekdo iz protokola le ugotovil, da pa tale moški ne spada zraven. Pristopil je k Cirilu Komotarju in vprašal, kdo je. Kot pravi njegov sin, je oče odgovoril povsem suvereno. "Ciril Komotar, predstavnik ljudstva." Vljudno so ga prosili, naj se neopazno odstrani, kar je Ciril Komotar brez oklevanja tudi storil.

Varnostna služba popolnoma odpovedala "Do resnih posledic ni prišlo, ker je nekdo na relativno visokem položaju prepoznal očeta in ga označil za popolnoma neškodljivega. Lahko pa bi bilo drugače, a dejstvo je, da je varnostna služba odpovedala na celi črti," njegov sin podoživlja neverjetno zgodbo, ki bi takrat lahko bila prvovrstni škandal, danes pa je prvovrstna anekdota.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin