SiolNET. Novice Slovenija
1,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predlog: neprofitna najemnina se ukinja, prihaja stroškovna najemnina, ki bo višja

1,21

termometer

Stanovanjski sklad
Novi zakon bo prinesel tudi spremembe glede upravljanja večstanovanjskih stavb, med drugim glede soglasij stanovalcev, mandata upravnika in pristojnosti inšpekcije. Foto: STA

Ministrstvo za okolje in prostor je danes v 45-dnevno javno obravnavo dalo osnutek novega stanovanjskega zakona, ki bo po navedbah ministrstva prinesel ukrepe za reševanje stanovanjske problematike. Med drugim naj bi omogočil več javnih najemnih stanovanj, nakup stanovanja tudi prekarnim delavcem in učinkovitejše upravljanje večstanovanjskih stavb.

"Mislim, da zakon zelo dobro naslavlja težave, s katerimi se danes soočamo glede stanovanjske problematike, sploh glede dostopa do stanovanj bolj ranljivih skupin – mladih s prekarno zaposlitvijo, mladih družin in socialno ogroženih. Rešujemo težave tako glede najemnih stanovanj kot samega nakupa stanovanj," je danes v Ljubljani ocenil okoljski minister Simon Zajc.

Denar, evri, bankovci Posel danes Zaostrujejo se pogoji za potrošniške kredite, sprememba tudi pri stanovanjskih posojilih

Neprofitna najemnina se ukinja

stanovanja Koseze Foto: Vid Ponikvar Osnutek predvideva zamenjavo zdajšnje neprofitne najemnine s stroškovno. Ta bo višja, kot je zdaj neprofitna, se pa za uporabnike ne bo spremenilo nič, saj bo razliko pokril stanovanjski dodatek, je povedal državni sekretar na ministrstvu Aleš Prijon. Upravičenost do stroškovne najemnine in do dodatka bodo preverjali vsako leto. Upravičenec, ki bo presegel mejo dohodka, pa bo lahko ostal v stanovanju, a bo moral plačevati višjo najemnino, do 1,5-kratnika stroškovne.

Republiški stanovanjski sklad in občinski skladi bodo z zamenjavo neprofitne s stroškovno najemnino dobili več denarja, ki ga bodo lahko namenili za vzdrževanje in gradnjo novih stanovanj, napoveduje ministrstvo.

Po zdajšnjem sistemu (po katerem subvencije za neprofitna stanovanja plačujejo občine, subvencije najemnikov tržnih stanovanj pa polovico občine in polovico država) so občine lani za subvencije namenile 12,4 milijona evrov, država pa 3,8 milijona evrov. Po novem sistemu (po katerem bodo občine subvencionirale tržni najem tistim, ki ne bodo dobili javnega stanovanja) naj bi občine za stanovanjski dodatek namenile 12,3 milijona, država pa 28,5 milijona evrov letno.

Skupnost za mlade Gerbičeva Novice V Ljubljani bodo kmalu začeli graditi stanovanja izključno za mlade

Možnost državnega jamstva za posojila tistim, ki kredita ne morejo najeti

Stanovanjski sklad Republike Slovenije bo ustanovil javno najemniško službo, ki bo najemala stanovanja na trgu in jih oddajala kot javna. Prijon je kot prednost za lastnike navedel, da ne bodo imeli opravka z oddajanjem, saj da bo javna služba lastniku plačala najemnino, poiskala najemnika, skrbela za to, da bo stanovanje vrnjeno v prvotni obliki itd. ... Ministrstvo po grobih ocenah pričakuje, da bi lahko na ta način na trg prišlo od 20 tisoč do 30 tisoč (od 170 tisoč uradno praznih) stanovanj.

Lastniki bodo lahko z oddajanjem prek javne službe prejeli znesek stroškovne najemnine. Ta bo izračunana na podlagi stroškovne cene (novega) stanovanja, ki bo letno ažurirana in dostopna prek aplikacije na spletni strani ministrstva, in sicer bo najemnina lahko znašala do 5,2 odstotka te stroškovne cene. Po navedbah ministrstva bo stroškovna najemnina, odvisno od lokacije, znašala med 5 in 7,30 evra na kvadratni meter.

Zakon prinaša tudi možnost državne garancije za posojila za mlade in mlade družine, ki zdaj ne morejo priti do posojila za nakup stanovanja. Zakon prinaša tudi možnost državne garancije za posojila za mlade in mlade družine, ki zdaj ne morejo priti do posojila za nakup stanovanja. Foto: Bojan Puhek

Zakon prinaša tudi možnost državne garancije za posojila za mlade in mlade družine, ki zdaj ne morejo priti do posojila za nakup stanovanja. V primeru, da upravičenec ne bo mogel več odplačevati posojila, bo lastništvo stanovanja in posojilo prevzel stanovanjski sklad, upravičenec pa bo lahko ostal v stanovanju in plačeval stroškovno najemnino. Zakon bo glede garancij sicer dal le podlago, podrobnosti, na primer kdo bo upravičen do takšne garancije in za kakšno stanovanje ter koliko garancij bo zagotovila država, pa bo treba še opredeliti, pravijo na ministrstvu.

Prav tako ni še nič dorečenega glede morebitnih davčnih olajšav za vstop v shemo javne službe. "Pričakujem, da nam bo ministrstvo za finance prisluhnilo," je dejal Prijon. Predviden je dvig omejitve za zadolževanje občinskih stanovanjskih skladov za gradnjo stanovanj, in sicer z zdajšnjih 10 na 50 odstotkov kapitala sklada.

Schellenburg Kolizej Posel danes Na trg bo prišlo 250 luksuznih stanovanj, povpraševanje je veliko

Mandat upravnika bo omejen na pet let

Zakon bo predvidoma opredelil tudi pogoje za stanovanjske zadruge. Pri teh bo stanovanjski sklad sodeloval z vložkom, predvidoma v obliki zemljišča, člani zadruge pa bodo z lastnimi vložki prispevali del sredstev za gradnjo. Za preostali del se bo predvidoma najelo posojilo z garancijo republiškega stanovanjskega sklada. Člani zadruge ne bodo lastniki stanovanja (da bi ga lahko npr. prodali), ampak bodo ob morebitnem izstopu iz zadruge dobili vložek povrnjen.

Novosti so predvidene tudi glede upravljanja večstanovanjskih stavb. Med drugim bo mandat upravnika omejen na pet let (zdajšnje pogodbe za nedoločen čas bodo z zakonom samodejno spremenjene v pogodbe za pet let), lastniki se bodo glede upravnika odločali s 50-odstotno večino. Uveden bo obvezen register upravnikov, ki bo vzpostavljen na spletni strani ministrstva. Upravniki bodo morali za rezervni sklad za vsako stavbo odpreti ločen fiduciarni račun, upravljali pa ga bodo lahko le skupaj z etažnimi lastniki.

Za opravljanje nemoteče dejavnosti v delu stanovanja ne bo treba pridobivati soglasij, za motečo dejavnost pa bo potrebno 75-odstotno soglasje in soglasje vseh neposrednih sosedov. Za opravljanje dejavnosti v celotnem stanovanju, torej za spremembo namembnosti, bo veljal gradbeni zakon, ki zahteva stoodstotno soglasje etažnih lastnikov. V to kategorijo bo po Prijonovih besedah spadalo tudi oddajanje stanovanja prek Airbnb, ker da gre za komercialno dejavnost.

Knauf Izolation Dom "Moti me hrup iz sosednjih stanovanj!" Kaj storiti?

Stanovanjski stroški se bodo delili glede na površino stanovanj

Za posle rednega upravljanja (določitev upravnika, hišni red, vzdrževanje in izboljšave) bo po novem potrebno 50-odstotno soglasje. Med te posle bo po Prijonovih besedah spadala na primer tudi vgraditev dvigala, če ne posega v konstrukcijo stavbe. 75-odstotno soglasje (zdaj stoodstotno) bo potrebno na primer za gradbena dela, ki zahtevajo gradbeno dovoljenje, in za pogodbo o medsebojnih razmerjih. Preglasovani lastniki bodo imeli možnost sprožitve nepravdnega spora.

Stanovanjski stroški se po novem ne bodo več delili po številu uporabnikov stanovanja, ampak glede na površino stanovanj, razen če se bodo lastniki v pogodbi o medsebojnih razmerjih dogovorili drugače.

Koalicija se je zavezala, da bo sredstva za stanovanjsko področje do konca mandata zvišala na 0,4 odstotka BDP, kar bi pomenilo okoli 200 milijonov evrov letno, kar je od petkrat do desetkrat več kot zdaj. Sistemski vir za to področje ni predviden, ampak se bo sredstva opredeljevalo z vsakokratnim proračunom. Zakonske spremembe bodo gotovo vplivale na stanovanjski trg, je ocenil Prijon, a dodal, da bo do teh sprememb prišlo postopoma.

Študenti Novice Študenti iščejo stanovanja: "Katastrofa, za majhno sobico želijo 300 evrov" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin