Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2019,
14.06

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,74

20

Natisni članek

stanovanja za mlade Stanovanjski sklad RS Skupnost za mlade Gerbičeva

Torek, 8. 10. 2019, 14.06

4 leta, 6 mesecev

Skupnost za mlade Gerbičeva

V Ljubljani bodo kmalu začeli graditi stanovanja izključno za mlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,74

20

Skupnost za mlade Gerbičeva | V objektu bo 109 stanovanj, v katerih bo bivalo 171 mladih. | Foto Stanovanjski sklad Republike Slovenije

V objektu bo 109 stanovanj, v katerih bo bivalo 171 mladih.

Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije

Na Viču v Ljubljani bodo kmalu začeli graditi nepremičnino s 109 stanovanjskimi enotami, ki bo namenjena hitrejši osamosvojitvi mladih. Okvirna cena najema bo sto evrov na posteljo na mesec. Gre za prvi tovrstni projekt v Sloveniji, objekt pa naj bi bil zgrajen leta 2021.

Cene stanovanj v prestolnici letijo v nebo, novogradenj je relativno malo. Še tiste, ki so, so pogosto namenjene premožnejšim kupcem, s cenami tudi do osem tisoč evrov na kvadratni meter. O luksuznih stanovanjih, ki jih bodo gradili v Ljubljani, smo pred kratkim pisali v članku Na trg bo prišlo 250 luksuznih stanovanj, povpraševanje je veliko.

Več kot dva tisoč stanovanj na Airbnb namesto v najem

Visoke so tudi najemnine, ki rastejo že od leta 2014. Največ povpraševanja je po manjših enotah, ki jih je na trgu na voljo vedno manj, saj veliko lastnikov svoje nepremičnine zaradi večjega finančnega izplena raje oddaja v turistične namene. Po nekaterih ocenah naj bi v zadnjih letih na spletnih platformah Booking in Airbnb končalo več kot dva tisoč ljubljanskih najemniških stanovanj. Več v članku Najemnine v Ljubljani so podivjale, umiritve ni na vidiku.

Mladi, ki se želijo preseliti na svoje, so tako v nezavidljivem položaju, še posebej ker jih je večina zaposlenih za določen čas ali pa opravljajo prekarne oblike dela in imajo nizke dohodke.

Veliko prostora bo namenjenega druženju. | Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije Veliko prostora bo namenjenega druženju. Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije

Prvi projekt izključno za mlade

Stanovanjski sklad (SSRS) bo prav za mlade na Gerbičevi ulici v Ljubljani, na območju Dijaškega doma Vič in Študentskega doma Ljubljana, zgradil novo sosesko Skupnost za mlade Gerbičeva. Gre za prvi tovrstni nepremičninski projekt v Sloveniji, ki je namenjen izključno reševanju stanovanjske problematike mladih.

Le do 29. leta starosti

Stanovanjske enote bodo namenjene mladim od 18. do dopolnjenega 29. leta starosti, ki prvič rešujejo svoj stanovanjski problem.

Mladim bo namenjenih 109 stanovanjskih enot, v katerih bo prostora za 171 ljudi. V posamezni stanovanjski enoti bosta največ dva uporabnika. Šlo bo za manjše stanovanjske enote, v velikosti do 20 kvadratnih metrov. V njih bodo spalni del, sanitarije in čajnica. Dnevni prostori bodo skupni.

Kot so si zamislili v stanovanjskem skladu, je skupnost za mlade namenjena prehodnemu obdobju, ko si mladi šele ustvarjajo pogoje za lastno stanovanje.

Nizka najemnina

Ciljna cena za posteljo je bila po investicijskem programu sto evrov na mesec, so sporočili iz stanovanjskega sklada. Končna cena bo določena glede na dejanske stroške investicije in odločitev nadzornega sveta stanovanjskega sklada, so dodali.

Objekt bo zrasel na območju med Dijaškim domom Vič in Študentskim domom Ljubljana.

Fotogalerija
1 / 20

Zasebnost in hkrati druženje

Ko so zapisali v stanovanjskem sklad, se s preprostimi in funkcionalnimi rešitvami načrtovanemu novemu objektu zagotavlja maksimalna kakovost bivanja. "Razvejana zasnova omogoča oblikovanje stanovanj, prilagojenih potrebam mladostnikov, ki zagotavljajo visoko mero zasebnosti in omogočajo tudi različne ravni povezanosti v skupnost. Nepremičnino odlikujejo prijetni pogledi v zelene atrije, omogoča pa tvorjenje različnih večjih skupnosti," dodajajo.

V objektu, ki bo imel tri nadstropja, je predviden tudi medgeneracijski center s skupnim večnamenskim prostorom, kuhinjo z jedilnico ter dnevno sobo, pisarno in servisnimi prostori z ločenim vhodom in dostopom v atrij. V tem centru se bodo lahko družili mladi in starostniki iz okoliških sosesk.

Objekt bo zgrajen leta 2021

Uvedba v delo se predvideva konec oktobra 2019, so nam sporočili iz stanovanjskega sklada, kjer ocenjujejo, da bo nepremičnina zgrajena leta 2021. Projekt je trenutno v fazi podpisovanja pogodbe z izvajalcem del, podjetjem Dema Plus, so še sporočili. Ocenjena vrednost del je dobrih pet milijonov evrov.

Projekt skupnosti za mlade je ena od investicij, ki jih bo sklad financiral s posojilom, najetim pri Razvojni banki Sveta Evrope.

Skupnost za mlade Gerbičeva | Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije Foto: Stanovanjski sklad Republike Slovenije

Preberite še:

Schellenburg Kolizej
Novice Na trg bo prišlo 250 luksuznih stanovanj, povpraševanje je veliko
Nepremičnine Stara Ljubljana
Novice Najemnine v Ljubljani so podivjale, umiritve ni na vidiku
Ljubljana, Ljubljanica, Tromostovje
Novice Tudi tujci so zgroženi nad visokimi najemninami v Ljubljani
Stanovanja v Ljubljani in Mariboru
Novice V Ljubljani in Mariboru bodo zgradili več kot petsto novih stanovanj

 

Ne spreglejte