Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2019,
12.00

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

39

Natisni članek

Gal dobrodelnost

Petek, 4. 10. 2019, 12.00

4 leta, 6 mesecev

Predsednica društva si je od Galovih donacij "izposodila" 29 tisoč evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

39

Šestletni Gal, ki se bori s prirojeno deformacijo rok, potrebuje operacijo, da bo roke lahko zravnal in obračal. Starši denar za operacijo v ZDA – ta stane 120 tisoč evrov – že od marca zbirajo prek humanitarnega društva Maus. Do zdaj se je nabralo okoli 60 tisočakov. Zapletlo pa se je, ko so se na spletu pojavila opozorila, da naj bi šlo za goljufijo in da naj ljudje denarja ne nakazujejo več. Očitki in opozorila so se izkazali za utemeljene, saj si je predsednica društva od donacij, kot pravi sama, izposodila 29 tisoč evrov.

Novice Pri zbiranju denarja za Galovo operacijo se je zapletlo #video

Gala, ki se bori s prirojeno deformacijo rok, junija prihodnje leto čaka operacija na Floridi.  "Kosti bi ločili in vstavili ploščice. Deset odstotkov gibljivosti rok bi sicer izgubili, a je pomembnejša pridobljena funkcija rok. Zaradi prirojene deformacije jih zdaj ne more normalno premikati in obračati," je pojasnila Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Zbrali že skoraj polovico denarja

Denar za operacijo so zbirali s prodajo zamaškov in starega papirja, pomagali pa so jim tudi v humanitarnem društvu Maus, kjer so do danes zbrali slabih 50 odstotkov potrebnega denarja.

"Zaradi očitkov na družbenih omrežjih, da gre za goljufijo, se lahko zgodi, da bo mali Gal ostal brez operacije," je pred dnevi za oddajo Planet 18 potarnala Nataša Švikart, predsednica društva Maus. Ta je sicer odločno zatrjevala, da ničesar ne skriva.

"Kaj naj bi jaz skrivala? Nisem od včeraj, saj že pet let vodim humanitarno društvo. Ve se, koliko otrokom in družinam smo pomagali, da smo kupili tri invalidske avtomobile, da je bila Lana s pomočjo nas v Ameriki. In še in še," je za Planet 18 dejala Švikartova.


Video: Planet TV

Z računa si je "izposodila" polovico zbranega denarja

A kot kaže, so bili očitki glede netransparentnega poslovanja društva Maus upravičeni. Galova mama je namreč danes odšla na policijsko postajo in podala ustno ovadbo zoper Švikartovo, ki ji je že priznala, da je z računa vzela približno 29 tisoč evrov, so poročali na spletni strani 24ur. Švikartova naj bi si denar izposodila zato, ker se z možem ločuje in je denar potrebovala za rešitev stanovanjske problematike. Kot je še dejala Švikartova, denarja ni ukradla, temveč si ga je izposodila. 

Galovi starši so se včeraj, ko so izvedeli, da je predsednica društva z računa vzela denar, odločili, da sodelovanje z društvom Maus prekinejo. Predsednica društva je Galovi mami že posredovala pisno izjavo o tem, da bo znesek v najkrajšem mogočem času vrnila. 

S to pisno izjavo je predsednica društva zagotovila, da bo denar povrnila. | Foto: Siol.net/ A. P. K. S to pisno izjavo je predsednica društva zagotovila, da bo denar povrnila. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kris Zudich
Novice Milijonska obdavčitev donacij za Krisa? Šarec ošvrknil društvo, Furs miri. #video
Ne spreglejte