SiolNET. Novice Slovenija
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Število okuženih narašča, postelj v bolnišnicah že zmanjkuje #video

0,57

termometer

Število okuženih z gripo z vsakim tednom narašča. Bolniških postelj pa že zmanjkuje, zato so v ljubljanskem UKC odprli poseben oddelek za obolele z gripo v prostorih stare pediatrične klinike.

Veliko število obolelih je mogoče pripisati tudi temu, da letošnje cepivo ni povsem zanesljivo, kroži predvsem gripa tipa A, cepivo pa je sestavljeno iz več sevov. Povsem varni torej kljub cepljenju niste, pravijo zdravniki. Zaradi brezplačnega cepljenja za rizične skupine pa se je letos cepilo že 60 tisoč ljudi več kot lani. Skupaj je tako cepljenih več kot 180 tisoč prebivalcev.

Konec prejšnjega tedna so na novi oddelek že sprejeli prve bolnike. Na voljo je 24 postelj, če bodo potrebe, lahko oddelek razširijo še za 11 ležišč. 

Na novo delovišče so prišli zaposleni z interne klinike, infekcijske klinike, negovalni kader tudi z drugih oddelkov kliničnega centra. Oddelek za epidemije so letos odprli že desetič.

Pri obolevnosti za gripo pri nas za zdaj ne gre za nič posebnega, pravijo na nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pri dva tisoč bolnikih so potrdili akutno okužbo dihal, od teh jih ima okoli 10 odstotkov, to je 200 ljudi, potrjeno gripo.

Cepljenje je še smiselno

Kako intenzivna bo sezona, je težko napovedovati. Odvisno je od temperature, vlažnosti, osončenosti in tega, kakšen virus kroži,  celo tega, ali se virusi med seboj pomnožujejo. Zato tudi ni nujno, da je cepivo povsem učinkovito.

K zdravniku pojdite, če se stanje nekaj dni ne izboljša, če visoka telesna temperatura ne upade, če težje dihate, svetujejo strokovnjaki in dodajajo, da je cepljenje proti gripi še smiselno, ker vrhunca sezone še ni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin