SiolNET. Novice Slovenija
5,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bili smo na informativnem dnevu z bodočimi policisti #video

5,11

termometer

Včasih je poklic policistov veljal za spoštovanega, danes pa zaradi različnih afer, ki pretresajo policijske vrste, to meče senco na ves poklic. Zakaj se mladi torej danes odločajo za poklic policista?

Policija je v zadnjem obdobju svoj ugled zamajala z dvema dogodkoma, ki sta odmevala. Pred tednom so policisti ustavili šefa mariborskih kriminalistov Roberta Munda, ki je vozil pijan, v Ljubljani pa je kriminalist osumljen preprodaje drog.

In kaj o zaupanju ljudi v svoj poklic pravi bodoči policist? "Ni ravno najboljše, vendar glejte, vsak človek je drugačen. To ne pomeni, da so takšni vsi policisti," je na Planetu dejal eden od bodočih policistov.

Objavljamo pojasnilo Policije:

V vašem včerajšnjem članku pod naslovom Precej mladih ne opravi fizičnega preizkusa za policista ste zapisali: "Včasih je poklic policistov veljal za spoštovanega, danes pa zaradi različnih afer, ki pretresajo policijske vrste, to meče senco na ves poklic". Sprašujete se, zakaj se mladi torej danes odločajo za poklic policista.

Vaša trditev v članku je manipulacija, saj so dejstva ravno naprotna. Raziskave javnega mnenja kažejo, da poklic policista uživa visoko zaupanje javnosti, enako je visoko zaupanje v  policijo kot institucijo. Tako ne drži, da je bilo to včasih, pač pa tudi danes. Po najnovejši Valiconovi javnomnenjski raziskavi je Policija med institucijami v Sloveniji, ki jim javnost najbolj zaupa. Ponosni smo, da slovenska policija zaseda 3. mesto med 24 merjenimi institucijami, takoj za malimi slovenskimi podjetji in podjetji, kjer so anketiranci zaposleni.

Mag. Vesna Drole
Vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije

Včasih je bil spoštovan poklic, danes pa ...

AVP, policija, hitrost V Tacnu, kjer je Policijska akademija, je bilo danes na informativnih dnevih pestro. Nekateri z dvomom zaradi aktualnih škandalov, večina pa z iskreno željo po služenju ljudem. Bolj močno od madežev posameznikov in zbadljivk sošolcev in sošolk, ker so izbrali poklici policista.

Včasih je poklic policistov veljal za spoštovanega, danes pa zaradi različnih afer, ki pretresajo policijske vrste, to meče senco na ves poklic. Zakaj se mladi torej danes odločajo za poklic policista?

"Rad pomagam ljudem. To je bistvo," je dejal eden od udeležencev informativnega dneva. Drugi bi se rad za to šolo odločil zaradi tega, ker ima rad športne aktivnosti.

Robert Munda Novice Bi moral šef mariborskih policistov po tem, ko je vozil pijan, odstopiti? #Argument

Športna neaktivnost glavni razlog za neuspešnost na sprejemnih izpitih

Zanimivo, da je ravno športna neaktivnost glavni razlog za neuspešnost na sprejemnih izpitih. Okoli osemsto se jih prijavi vsako leto, sprejmejo jih sto petdeset.

"Kar precej mladih ne opravi tega fizičnega preizkusa in telesnih zmogljivosti, kar se mi zdi nerazumljivo," je bil presenečen Ivo Holc, pomočnik direktorja Policijske akademije

Pritegne pa še marsikaj drugega. Na primer 800 evrov bruto plače, ki jo s prvim oktobrom prejme vsak, ki se vpiše na višjo policijsko šole. Zagotovljena zaposlitev po končanem študiju. Leta niso omejitev, prihajajo pa vedno mlajši, vse več je deklet. Letos uvajajo tudi novosti.

"Že v tem obdobju dveh let iščemo kandidatke, kandidate, ki bi bili lahko v prihodnje zaposleni v specialni enoti," je dodal Holc.

Specialna enota je nekaj, kar veliko mladih vleče v policijske vrste.

Odkar ni več srednje policijske šole, se mladi vpisujejo pozneje. To se jim zdi pomembno, saj si želijo zrelih osebnosti.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 296
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin