Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2019,
22.09

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

22

Natisni članek

Policija Robert Munda Argument

Četrtek, 14. 2. 2019, 22.09

5 let, 2 meseca

Bi moral šef mariborskih policistov po tem, ko je vozil pijan, odstopiti? #Argument

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

22

Potem ko je šef mariborskih kriminalistov Robert Munda vozil pijan, se je umaknil iz medijev. V kratkem telefonskem pogovoru je samo dejal, da mu je delodajalec svetoval, naj o zadevi ne govori javno. "Kakršnikoli navodil o zasebni zadevi gospoda Munde nismo dajali," je v oddaji Argument na Planetu odvrnil Tomaž Pečjak, namestnik generalne direktorice policije.

Dve črni piki slovenske policije v zadnjem času. V Mariboru so med rutinskim pregledom ustavili voznika, za katerega se je izkazalo, da je vozil pod vplivom alkohola. Izkazalo se je, da je bil za volanom Robert Munda, šef mariborskih kriminalistov. Ta se je še pohvalil, da je takoj plačal kazen in da je pil v prostem času, ne v delovnem. In za zdaj ostal na položaju.

Drugi odmeven primer pa se je zgodil v Ljubljani, kjer je kriminalist osumljen preprodaje drog.

"Za Slovence je to normalen razvoj dogodkov"

Antropologinja Vesna Vuk Godina. | Foto: Ana Kovač Antropologinja Vesna Vuk Godina. Foto: Ana Kovač Policija je tisti organ v državi, ki v praksi najbolj neposredno uresničuje stavek, zapisan v ustavo, da smo pred zakonom vsi enaki. Vendar če pogledamo razplet zadnjih nekaj odmevnih zgodb, razplet ni enak. Policisti, ki so se dogovarjali in nato ustavili takratnega ministra Borisa Koprivnikarja, in gorenjski policisti, ki so popivali, so dobili odpovedi. Pijani šef kriminalistov pa ostaja na položaju.

"Za Slovence je to normalen razvoj dogodkov. Vsi ti primeri kažejo, da Slovenija še vedno deluje zelo domačijsko. Težava je, če nimamo mehanizma, ki bi to domačijsko omejevala," je v Argumentu na Planetu dejala antropologinja Vesna Vuk Godina.

"Policija je odločno ukrepala. V tem primeru in v drugih je odločno ukrepala. Munda je storil prometni prekršek, ki je za policijo nesprejemljiv. Policija je zoper njega ukrepala. Takoj je začela tudi notranjevarnostni postopek in na podlagi tega bo izrečen ustrezen ukrep," je dejal Tomaž Pečjak, namestnik generalne direktorice policije.

"Za policijo so takšna dejanja nesprejemljiva. Policist mora biti zgled 24 ur na dan," je na vprašanje, ali bo Munda moral oditi, odvrnil Pečjak.

Argument šola policija
Novice Argument: V šolstvu ne potrebujemo revolucije, spremembe pa #video

"Zelo previdni moramo biti, kaj počnemo v službenem času in tudi sicer"

Je Mundo kdo od odgovornih postavil pred dejstvo, da mora odstopiti? "To je težava vodenja vseh slovenskih institucij," je menila Vesna Vuk Godina.

 Tomaž Pečjak, namestnik generalne direktorice policije. | Foto: Ana Kovač Tomaž Pečjak, namestnik generalne direktorice policije. Foto: Ana Kovač

"Tudi policisti in vsi ljudje, ki se predstavljajo v drugih poklicih, so zgled, ki ga nato vzamejo ljudje. Zelo previdni moramo biti, kaj počnemo v službenem času in pa tudi sicer," je dejala Tina Kraj, specializantka psihoanalitične psihoterapije.

Munda se je v zadnjem tednu umaknil pred mediji. Po kratkem pogovoru po telefonu pred kamero ni želel, ker so mu je tako svetoval delodajalec, češ, naj česarkoli ne pojasnjuje javno. Je dobil takšna navodila z vrha policije?

"Kakršnikoli navodil o zasebni zadevi gospoda Munde nismo dajali. Imamo sistem, kdo lahko govori o službenih zadevah, o drugih zadevah pa ne," je odvrnil Pečjak.

Ne spreglejte