Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 7. 2018,
10.26

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Natisni članek

gobe plesen gobarjenje nasveti

Sobota, 21. 7. 2018, 10.26

5 let, 9 mesecev

Pozor! Če jurčka napade plesen, je lahko strupen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

gobe | Foto bralec Slavko

Foto: bralec Slavko

Trenutne vremenske razmere so ugodne za rast gob, a hkrati tudi za razvoj plesni, zato pri nabiranju v gozdovih previdnost ni odveč. "Pomembno je, da je goba prava, a tudi zdrava," pojasnjuje Slavko Šerod iz Gobarskega društva Lisička Maribor. Po njegovih besedah v gozdovih trenutno rastejo predvsem gobani, lisičke in golobice.

"Vlaga in toplota v gozdu ustrezata rasti gob, vendar pa hkrati rastejo tudi plesni. Gobe zaradi pretirane vlage prej splesnijo," pravi Slavko Šerod iz Gobarskega društva Lisička Maribor.

Če jurčka napade strupena plesen, je lahko strupen

Nekatere vrste plesni so lahko tudi strupene. "Če jurčka napade strupena plesen, je lahko užitni jurček strupen. Zato je treba biti pri nabiranju previden," je poudaril Šerod.

Plesen se po njegovih besedah po navadi začne razraščati na trosovnici, torej pod klobukom. "Sprva je videti kot bela packa, pozneje pa lahko celotna goba postane bela ali zlato rumena. Goba v tem primeru ni užitna."

gobe, lisičke
Trendi Gobe: kako pogosto in koliko jih je priporočljivo uživati?

V gozdovih trenutno rastejo predvsem gobani, lisičke in golobice

Letos je sicer za slovenske gobarje ugodno leto, saj v tem delu leta ni običajnih sušnih razmer. Trenutno rastejo predvsem gobani, lisičke in golobice.

"To so gobe, ki jih zna prepoznati največ Slovencev in jih zato tudi najpogosteje nabirajo. V slovenskih gozdovih pa raste še ogromno drugih užitnih gob. V Mikološki zvezi Slovenije smo doslej v 50 letih organiziranega delovanja odkrili okoli 3.500 vrst gob. Poimenovali smo jih s slovenskimi imeni, večina je užitnih," pravi Šerod.

Poleg jurčkov in golobic v gozdovih trenutno rastejo tudi priljubljene lisičke. | Foto: Pixabay Poleg jurčkov in golobic v gozdovih trenutno rastejo tudi priljubljene lisičke. Foto: Pixabay

gobe
Novice Pozor! Nabiranje užitnih gob na onesnaženih območjih je tvegano #video

Šerod: Slovenci premalo izkoriščajo možnost samooskrbe s hrano iz gozdov

V Gobarskem društvu Lisička Maribor, ki deluje od leta 1966 in je eden od najstarejših članic Mikološke zveze Slovenije, so ob tem opozorili, da se je o užitnosti gob nujno ustrezno podučiti. Vsem, ki bi želeli razširiti nabor gob, svetujejo, da potrkajo na vrata lokalnih gobarskih društev, kjer jim bodo z veseljem posredovali nova znanja.

Slovenci po ocenah Šeroda namreč premalo izkoriščajo možnost samooskrbe s hrano iz gozdov: "Glede na našo zakonodajo, po kateri lahko oseba nabere dva kilograma gob na dan, lahko povprečna slovenska družina doseže pomembno bero."

gobe, jurčki
Trendi Gobji prah: okusna začimba, ki jo lahko pripravite sami

Gobe je treba očistiti že na rastišču

Gobe še posebej priporoča vegetarijancem, saj zanje lahko predstavljajo pomemben nadomestek za meso: "Imajo veliko vitaminov B in D ter določene minerale, ki jih sicer v naravi težko najdemo."

Gobe je treba očistiti že na rastišču, prenašajo pa se lahko le v trdni in zračni embalaži. Posameznik lahko proda le takšno količino gob, kot jo lahko nabere sam ali skupaj z družinskimi člani, s katerimi živi v skupnem gospodinjstvu.

Ne spreglejte