SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potniški vlaki na progi Ljubljana - Koper šele maja

3

termometer

 | Foto:
Potem ko je spet stekel tovorni promet z dizelskimi lokomotivami med Borovnico in Sežano ter je Luka Koper začela pošiljati tovor naročnikom, pa potniški vlaki še nekaj časa ne bodo vozili.

Kot je danes povedal generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, naj bi potniški promet ponovno stekel šele maja.

Zaposleni na Slovenskih železnicah so v tako kratkem času uspeli popraviti večino poškodovanih odsekov in progo ponovno usposobiti za promet vlakovnih kompozicij z dizelskimi lokomotivami. V četrtek zvečer je tako spet stekel tovorni promet, dnevno naj bi v Luki Koper našteli približno 25 vlakovnih kompozicij.

Slovenske železnice so se dogovorile za prevoz blaga tudi preko Italije To je sicer manj od prejšnjih približno 60 na dan, vendar so po besedah predsednika uprave Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča že uspeli poslati naročnikom polovico čakajočega tovora.

"Toliko vlakov naj bi v Koper pripeljalo ta konec tedna, kasneje pa se bo njihovo število povečalo, da se bo normaliziralo tudi stanje v Luki Koper," je ob današnjem obisku v Kopru dejal Mes.

Slovenske železnice so se dogovorile za prevoz blaga tudi preko Italije, saj sta mejna prehoda Šentilj in Jesenice proti Avstriji še vedno zaprta. "Danes smo poslali pomoč tudi Avstrijcem, da bi čim prej odprli tudi ta prehod proti Avstriji, in sicer predvidoma tekom naslednjega tedna oz. prej, kot je bilo predvideno," je dejal generalni direktor Slovenskih železnic.

Dovolj dizelskih lokomotiv Na Slovenskih železnicah katastrofalne vremenske ujme ne bi radi izkoriščali za pritisk na državo, a je Mes opozoril na nujno potreben drugi železniški tir oz. posodobitev obstoječe proge proti Kopru: "Sedaj je prvenstveno to, da se ni med sanacijo nikomur nič zgodilo, da se zagotovi normalen promet, potem pa se bo naslednji teden, mesec verjetno več pogovarjalo o tem."

Slovenske železnice imajo dovolj svojih dizelskih lokomotiv, da bodo zagotavljali nemoten promet na tej progi. Med svojimi lokomotivami imajo 71 dizelskih, od katerih jih 20 lahko vozi po progi do Kopra. Trenutno za zagotavljanje nemotenega prometa z Luko Koper uporabljajo osem dizelskih lokomotiv, sedem svojih in ene v lasti Luke Koper.

Kar pa se tiče potniškega prometa, bo treba po Mesovih besedah najprej oceniti škodo, o kateri danes še ni želel ugibati. Nato bodo na vrsti zavarovalnice, ki bodo z izplačilom omogočile hitrejšo sanacijo uničene infrastrukture. "Ocenjujem, da se to pred majem ne bo zgodilo, saj bo treba zagotoviti, da se bo tovorni promet normalno odvijal tudi v času obnove," je dejal Mes.

Luka Koper o težavah obvestila poslovne partnerje Škoda samo na tej progi bo izjemno velika, saj je popolnoma uničena elektrifikacija dveh tirov v dolžini 140 kilometrov. Ocenjujejo, da bi se lahko približala 20 milijonom evrov.

Gašpar Mišič je izpostavil dobro sodelovanje z vodstvom Slovenskih železnic, ki je pripeljalo do hitre rešitve problema, zato Luki Koper ni nastala večja škoda. Kljub izrednim razmeram se nobena izmed ladij, namenjenih v Koper, ni preusmerila v kakšno drugo pristanišče.

Vodstvo Luke Koper pa je takoj, ko je zaznalo probleme zaradi naravne nesreče, o tem obvestilo poslovne partnerje, ki so pričakovali prihod svojega tovora v koprsko pristanišče, in se z njimi dogovorilo o možnih rešitvah.

Zaradi zapore tovornega železniškega prometa so okoli tretjino vsega prispelega tovora namesto po železnici do naročnikov prepeljali po cesti. Tudi zaradi zagotovitve normalizacije razmer bodo tovornjaki iz Luke Koper vozili tudi ob koncu tedna, ko zanje ne bo veljala prepoved prometa po državi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin