SiolNET. Novice Slovenija
4,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prišli iz Italije in z vročino želeli vstopiti v trgovino #video

4,29

termometer

Hrvaška je zaradi koronavirusa uvedla 14-dnevno karanteno za vse, ki prihajajo s kriznih območij. Zaradi tega so na mejnih prehodih nastajali daljši zastoji, Hrvaška pa je ob 13.30 znova sprostila promet.

 

Po sprostitvi prometa je pričakovati, da se bodo čakalne dobe zmanjšale. Daljši zastoji so bili na mejnem prehodu Obrežje proti Hrvaški, kjer so vozniki tovornjakov za izstop čakali več kot deset ur. Pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je bil zastoj dolg pet kilometrov, čakalna doba pa je bila do dve uri. Na mejnem prehodu Metlika je pri izstopu iz Slovenije čakalna doba najmanj dve uri.

Premier v odstopu Marjan Šarec je danes na novinarski konferenci dejal, da bo policija na slovensko-italijanski meji začela obračati tovorna vozila. "Kopičijo se nam vozila, ki jih Hrvaška ne spusti čez mejo. Policija bo zaradi tega na slovensko-italijanski meji začela obračati tovorna vozila, da Slovenija ne bi postala žep in bi tovorna vozila ostala pri nas," je dejal Šarec.

Večer na Vrtojbi miren

Za prostovoljci Rdečega križa na mejnem prehodu Vrtojba je dokaj mirna noč. Zvečer so ugotovili povišano telesno temperaturo ali kakšne druge sumljive znake pri sedmih potnikih, ki so se zato morali vrniti v Italijo. Ponoči takšnih primerov ni bilo, je povedala sekretarka območne organizacije Rdečega križa v Novi Gorici Neli Skočaj.

"Druga izmena, ki je bila ponoči, je bila dokaj mirna. Veliko je bilo tranzitnih potnikov. Pri nobenem od teh, ki so bili pregledani, ni bilo zaznanih povišane temperature ali kakšnih drugih znakov obolenja, tako da so ponoči vsi tisti, ki so prišli, tudi prečkali mejo. Smo pa v večernih ura, tam do 23. ure, pri sedmih potnikih ugotovili povišano temperaturo ali kakšne druge znake. Ti so se morali obrniti in vrniti," je povedala po poročanju STA.

Osnovna šola Novice V ponedeljek se zapirajo vsi vrtci in šole po državi #video

Z vročino so želeli v trgovino. "To žal ne gre."

Večinoma je šlo za potnike s tujimi registrskimi tablicami, predvsem iz Romunije in Italije. "Nekaj smo jih morali zavrniti, ker so prišli z vročino in želeli v trgovino. To žal ne gre. Ukrepe je treba spoštovati. Če človek opazi pri sebi kakšne takšne znake, zdaj ni primeren čas, da potuje in s tem ogroža tudi druge," je po pisanju STA dodala Skočajeva. Po njenih besedah so prostovoljci Rdečega križa in policisti, ki so v torek začeli pregledovati potnike na mejnem prehodu, ustrezno zaščiteni. "Prav je, da se vsi držimo varnostnih ukrepov," je dejala.

V večernih urah je bil promet na mejnem prehodu Vrtojbi gost. "Ponoči je bilo več tranzita, torej tovornjakov in kombijev, nekaj tudi osebnih avtomobilov. Danes v jutranjih urah od 6. ure je spet več osebnih avtomobilov," je pojasnila sekretarka. Po njenih besedah je policija tista, ki odredi, koga naj pregledajo. "Tiste pregledamo in nato policiji nazaj posredujemo informacijo, ali so primerni za nadaljevanje poti ali se morajo vrniti v Italijo," je povedala po pisanju STA.

Koronavirus Novice Najnovejši podatki: 96 potrjenih primerov, smo v drugi fazi širjenja virusa #video

Zagotavljajo nadzor 24 ur na dan, v treh izmenah, v vsaki izmeni sta dva prostovoljca. "Imamo kar nekaj ekip prve pomoči, tako da bodo imeli vsi čas, da si bodo vmes odpočili in se naspali. Na prvem mestu je varnost prostovoljcev. Morajo biti spočiti in pripravljeni, za to bomo poskrbeli in jih ustrezno rotirali na teh izmenah," je dodala Skočajeva po pisanju STA.

Mejni prehod Škofije, nadzor Novice Kdo bo lahko vstopil v Slovenijo iz Italije #odredba #foto #video

Kdo lahko vstopi v Slovenijo?

Skladno z odredbo ministra za zdravje se vstop v Slovenijo dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost koronavirusa, s katerim izkaže negativen izvid.

Če posameznik tega dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje). Ta odredba se ne uporablja za državljane Republike Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet, še poroča STA.

Na Škofijah tudi po uvedbi kontrolne točke mirno

Na nekdanjem mejnem prehodu Škofije, kjer so zaradi koronavirusa od srede pozno popoldne tako kot še na petih mejnih prehodih uvedli kontrolno točko pri vstopu v državo iz Italije, je stanje trenutno mirno. Sicer redke potnike osebnih vozil preverjajo in jim merijo temperaturo, tovorni promet poteka nemoteno, tudi zastojev ni.

Policijska patrulja skrbi za ustavljanje vozil, potnike pa pregledujejo prostovoljni zdravstveni delavci. Izjav za medije ne dajejo, neuradno pa so do zdaj zaradi povišane telesne temperature zavrnili vstop v državo eni osebi. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin