SiolNET. Novice Slovenija
7

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Miro Cerar trdi, da njegova vlada ne kadruje v državnih podjetjih

7

termometer

Miro Cerar.
Foto: Matej Leskovšek

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju se je začela redna marčevska seja državnega zbora.

Poslanca NSi Jerneja Vrtovca je zanimal način delovanja vlade pri kadrovanju na pomembne položaje v državnih podjetjih in družbah, odgovornih za upravljanje državnega premoženja. Poslanec opozarja na dvome o primernosti in usposobljenosti nekaterih kandidatov na najpomembnejše položaje.

Premier želi dokaze

Cerar mu je odgovoril:

"Kadrovanje v državnih podjetjih ni v prisojnosti vlade. Uveljavili smo načelo, da se politika neposredno ne vpleta v to kadrovanje, zato nimam težav s spanjem." 

"Ko govorimo o tem, da naj bi nekateri kadri v preteklosti domnevno oškodovali državna podjetja, pričakujem, da prinesete dokaze."

"Da politika ne kadruje, so pravljice za lahko noč," je vztrajal Vrtovec.

Kadrovanje Cerarjeve vlade je nepotistično, trdi nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek. Kadrovanje Cerarjeve vlade je nepotistično, trdi nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek. Foto: Bor Slana "Nepotistično in politično" kadrovanje

Podobno vprašanje kot Vrtovec je postavil vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek, ki ga zanima predvsem po njegovem mnenju "nepotistično in politično" kadrovanje v igralniški družbi Hit, katere novi šef Janez Mlakar je po njegovih besedah brez pravih referenc, je pa na drugi strani povezan z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom.

Cerar je zatrdil:

"Počivalšek mi je zagotovil, da ni prijatelj z novim predsednikom uprave Hita."

"Vlada se ne bo in se ne sme vmešavati v neko imenovanje v Hitu."

"Predsednika uprave Hita je imenoval nadzorni svet te družbe."

"Cerarjeva vlada je za migrante kupila 1.350 kondomov," pravi poslanec SDS Vinko Gorenak. "Cerarjeva vlada je za migrante kupila 1.350 kondomov," pravi poslanec SDS Vinko Gorenak. Foto: Ana Kovač

Kako je Slovenija pripravljena na množične nelegalne migracije?

Na nelegalne migracije se je nanašalo vprašanje Vinka Gorenaka (SDS), ki ga zanima, kako je Slovenija pripravljena na množične nelegalne migracije in kako se bo na to vprašanje odzivala v prihodnje. Izpostavil je tudi, da je vlada letos za migrante kupila 1.350 kondomov.

Premier je pojasnil:

"Uspešno smo obvladali množični migrantski val v letih 2015 in 2016."

"Na morebitni nov val migrantov smo materialno, kadrovsko in finančno dobro pripravljeni. A upamo, da se to ne bo zgodilo."

"Policija na meji s Hrvaško izvaja poostren nadzor." 

"Začasne tehnične ovire služijo nadzoru nad prehajanjem državne meje." 

"Očitno se vi in vaša stranka ukvarjate s kondomi, mi pa z resnimi zadevami." 

Na tokratni seji bodo poslanci sprejemali vrsto odločitev o imenovanjih na pomembne funkcije. Čaka jih odločanje o ustavnih sodnikih, fiskalnem svetu, generalnem državnem tožilcu in nadzornikih SDH.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin