Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
8.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Drago Šketa ustavno sodišče SDH nadzorni svet Borut Pahor Klemen Jaklič Marijan Pavčnik

Torek, 21. 3. 2017, 8.14

6 let, 6 mesecev

Ti ljudje bodo odločali o življenju Slovenk in Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Sence | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Državni zbor bo danes sprejel prvo od štirih kadrovskih odločitev, ki ga čakajo v naslednjih dneh.

Poslanke in poslance ta teden čaka odločanje o:

- fiskalnem svetu,

- ustavnih sodnikih,

- generalnem državnem tožilcu in

- nadzornikih SDH.

Slovenija ena redkih, ki fiskalnega sveta še nima

Državni zbor bo danes odločal o predsedniku in članih fiskalnega sveta. Vlada za predsednika predlaga Davorina Kračuna, za člana pa Alenko Jerkič in Tomaža Peršeta. Slovenija je ena od le treh članic EU, ki tega organa še nima.

Fiskalni svet, katerega glavna naloga bo ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom, bi morali v Sloveniji dobiti že pred koncem leta 2015, a se je zapletlo, saj dva javna poziva nista pripeljala do ustreznih kandidatov, na razpisu marca lani izbrani kandidati pa niso dobili zadostne podpore v DZ.

"Kandidati za ustavne sodnike izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje," je prepričan predsednik republike Borut Pahor. | Foto: Ana Kovač "Kandidati za ustavne sodnike izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje," je prepričan predsednik republike Borut Pahor. Foto: Ana Kovač Borut Pahor verjame v svoje kandidate

Predsednik republike Borut Pahor za imenovanje na položaj ustavnih sodnikov predlaga štiri kandidate: Mateja AccettaKlemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika. Konec marca namreč poteče mandat trem ustavnim sodnikom, konec aprila pa še četrtemu.

O imenih se je precej časa usklajeval s poslanskimi skupinami, uraden predlog pa je v DZ poslal v sredo. V utemeljitvi je zapisal, da kandidati po njegovi oceni izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje, po pogovorih s poslanskimi skupinami pa je po njegovem mogoče tudi utemeljeno sklepati, da imajo potrebno podporo.

Poslanci bodo nove ustavne sodnike potrjevali v sredo.

Drago Šketa kandidat za novega generalnega državnega tožilca

Poslanci bodo v sredo odločali tudi o kandidatu za novega generalnega državnega tožilca Dragu Šketi. Vodjo mariborskega okrožnega tožilstva na to funkcijo predlaga Državnotožilski svet, podprla ga je tudi vlada. Njegovemu imenovanju nasprotujejo poslanci SDS, ki mu očitajo predvsem domnevno sporno vlogo pri pregonu nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja.

Drago Šketa bo predvidoma postal novi generalni državni tožilec. | Foto: Matej Leskovšek Drago Šketa bo predvidoma postal novi generalni državni tožilec. Foto: Matej Leskovšek Puljić brez podpore mandatno-volilne komisije

Vlada za nova nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlaga Franca Žmavca in Željka Puljića. Mandatno-volilna komisija državnega zbora je prejšnji teden obravnavala predlog vlade in sklenila državnemu zboru, ki bo glasovanje opravil v petek, predlagati, naj za člana nadzornega sveta imenuje Žmavca, ne pa tudi Željka Puljića. Člani komisije svoje odločitve niso obrazložili, sta pa bila oba kandidata v javnosti deležna več očitkov.

Zaplet je tudi na seji DZ pričakovati zaradi vprašanja, ali sploh lahko glasujejo o posameznih kandidatih ali bi morali glasovati o predlogu v celoti. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je napovedala, da si bo do glasovanja na plenarni seji še naprej prizadevala za podporo obema kandidatoma.

Ne spreglejte