Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2020,
15.46

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,64

75

referendum vojska

Natisni članek

Petek, 27. 11. 2020, 15.46

3 leta, 7 mesecev

Večina poslancev odločila: Referendum o vojaških naložbah ni dopusten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,64

75

Slovenska vojska | Zadnjo besedo o dopustnosti referenduma bodo imeli ustavni sodniki, saj so v stranki Levica že napovedali, da se bodo obrnili nanje.  | Foto Matej Povše

Zadnjo besedo o dopustnosti referenduma bodo imeli ustavni sodniki, saj so v stranki Levica že napovedali, da se bodo obrnili nanje.

Foto: Matej Povše

DZ je z 51 glasovi za in 33 proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o zakonu o investicijah v Slovenski vojski. V koaliciji so poudarjali, da zakon izpolnjuje vse pogoje, po katerih je referendum nedopusten, v štirih opozicijskih strankah so trdili nasprotno. V Levici so napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je v svojem nastopu spomnil na pravno mnenje, ki sta ga izdelala Matej Avbelj in Igor Kaučič in v katerem sta omenjena pravnika menila, da zakon izpolnjuje vse pogoje, zaradi katerih je referendum o njem nedopusten. Ti pogoji so, da je pravni predpis po svoji obliki zakon, da vsebuje nujne ukrepe za zagotovitev določenih ustavnih vrednot, te pa so obramba države, varnost in odprava posledic naravnih nesreč. Argument nujnosti po besedah Lampreta ne obstaja od danes, temveč že celo desetletje, saj Slovenska vojska že dolgo ne dosega potrebne ravni pripravljenosti.

"Slovenija potrebuje dobro vojsko"

Na omenjeno pravno mnenje je v razpravi spomnil tudi poslanec SDS Jožef Lenart. V SDS poudarjajo, da Slovenija potrebuje dobro vojsko, "slabo opremljene in slabo usposobljene pa res ne". Vojska je po njegovih besedah ustavna kategorija in eden od stebrov države. "Ko smo ustanovili svojo državo, smo stopili na pot samostojnosti in suverenosti ter lastne odgovornosti za to, kar imamo. In to smo odgovorni braniti," je poudaril.

referendum Drugi tir
Novice Poslanci zavrnili možnost referenduma o PKP6

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je poudaril, da pripadniki Slovenske vojske državljankam in državljanom pomagajo vedno, ko jih potrebujejo. Sredstva, ki jih vojski namenja zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026, po njegovih besedah "niso vržena v zrak", temveč gre za naložbe v njihovo normalno delo. Obenem zakon po besedah Jurše zagotavlja učinkovit nadzor nad njegovim izvajanjem, saj bo o tem vsako leto seznanjen DZ.

Andrej Černigoj iz NSi pa je opozoril, da se varnostni položaj v naši širši okolici zaostruje. Velika večina držav po njegovih besedah pospešeno vlaga v obrambo, medtem ko je v Sloveniji politika obrambni sistem v preteklem obdobju "spravila na kolena". Kot je poudaril, je zato ravno v teh časih treba poskrbeti za varnost.

Tudi v SMC so izrazili podporo predlogu sklepa. Zavrnitev zakona na referendumu bi po mnenju poslanke Monike Gregorčič pomenila resno oviro za delovanje države oziroma za izvrševanje njenih temeljnih funkcij ter ogrozila nujen razvojni preskok in modernizacijo Slovenske vojske. Opomnila je tudi, da gre predvsem resda za naložbo v razvoj, a sekundarno bo oprema lahko namenjena tudi mirnodobnemu delovanju.

"Skrajno nedostojne trditve"

Na drugi strani po mnenju poslanke LMŠ Tine Heferle nikakor ne gre za zakon, pri katerem bi bilo dopustno omejevati ustavno pravico po referendumske pobude. Kot je poudarila, ne gre za zakon, od katerega bi bila odvisna obramba države. Po mnenju poslanke LMŠ so prav tako skrajno nedostojne trditve predlagateljev sklepa, da na tem zakonu vojska stoji ali pade. Gre za zakon o naložbah in če o čem, bi morali državljanke in državljani morali tu imeti pravico odločati, je dejala.

Da ne gre za zakon o nujnih ukrepih, je menila tudi Meira Hot iz SD. Spomnila je, da so predlagatelji referenduma v le šestih dneh zbrali več kot 28 tisoč podpisov pod pobudo za začetek postopkov. V SD se po njenih besedah zavedajo, s kakšnimi težavami se spopada Slovenska vojska. Vendar pa je izbruh epidemije koronavirusa pustil izjemne posledice v gospodarstvu in zdravstvu, zaradi česar so zelo zadržani do hitenja s 780-milijonsko naložbo v vojsko. Absolutno nedopustno pa je po njenem mnenju državljanom onemogočati odločanje o tem vprašanju.

Slovenska vojska | Foto: Aleksander Kolednik Foto: Aleksander Kolednik

Da število zbranih podpisov pod pobudo za začetek referendumskih postopkov kaže, da ljudje tako obsežnim vlaganjem v vojsko nasprotujejo, pa je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Vlada se po njegovih besedah tega zaveda, zato se je odločila predlagati sklep o nedopustnosti referenduma, ki pa je po mnenju Vatovca nezakonit in neustaven. Vsebinsko za prepoved referenduma namreč ni nobenega razloga, je dodal.

Strinjala se je vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Poudarila je, da se danes ne pogovarjajo o potrebi po vlaganjih v vojsko, temveč o dopustnosti referenduma o tem vprašanju. Sama meni, da drugi ustavni pogoj za prepoved referenduma, torej nujnost ukrepov, ni podan ne s časovnega ne z vsebinskega vidika. To določbo so predlagatelji sklepa po njenem mnenju tolmačili preširoko.

Več kot 28 tisoč podpisov

SD in Levica sta v četrtek v DZ vložili več kot 28 tisoč podpisov za začetek referendumskih postopkov. Vladi očitajo, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje. Koordinator Levice je Luka Mesec je še pred današnjim glasovanjem o nedopustnosti referenduma napovedal, da se bodo v primeru izglasovanja tega sklepa obrnili na ustavno sodišče.

Ob robu današnjega glasovanja pa je Levica sklicala tudi novinarsko konferenco pod geslom "ne bodo nas utišali", na kateri so pred poslopjem DZ brali imena podpisnikov referendumske pobude.

Mesec: Gre za nevaren precedens

Koordinator Levice Luka Mesec je po odločitvi DZ ocenil, da gre za nevaren precedens. Ne bodo se vdali, obrnili se bodo na ustavno sodišče. "51 poslancev je pohodilo 28.551 podpisov državljanov, ki so zahtevali ustavno zagotovljeno pravico do referenduma o 780-milijonski nabavi orožja," meni.

Da bi prepovedali ta referendum, je koalicija po njegovih besedah uporabila določbe sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki so jih uvedli med korona krizo, da bi veljale pri sprejemanju pritikoronskih svežnjev. Tokrat so prvič uporabili te določbe zunaj teh ukrepov, je poudaril.

"Pravico ljudstva do demokratične samoodločbe bomo branili na ustavnem sodišču. Mnenje imamo že pripravljeno," je še pojasnil Mesec, piše STA.

Slovenska vojska vojak
Novice Levica in SD vložili podpise za referendum o investicijah v vojsko
Ne spreglejte