Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2024,
6.29

Osveženo pred

2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

proračun davki JEK2 JEK2 Državni zbor seja

Četrtek, 10. 10. 2024, 6.29

2 minuti

Golob: Ne ustavljamo se takrat, ko je treba zagotoviti sredstva za reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Robert Golob | Danes poslanci razpravljajo o proračunu, davkih in posvetovalnem referendumu o JEK2. | Foto STA

Danes poslanci razpravljajo o proračunu, davkih in posvetovalnem referendumu o JEK2.

Foto: STA

Poslanci se bodo danes na izredni seji seznanili s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti. Ta točka bo kratka, saj predstavitvi ne bo sledila tudi razprava. Več časa si bodo vzeli za obravnavo predlogov šestih davčnih zakonov ter za potrditev odloka o razpisu referenduma o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem (JEK2).

Predloga proračunov za leti 2025 in 2026 po besedah premierja Roberta Goloba ohranjata prioritete te vlade, to so zdravstvo, znanje, inovacije in gospodarstvo ter varnost in odpornost. "Ne zmanjšujemo sredstev za obnovo po poplavah, ne ustavljamo se takrat, ko je treba zagotoviti sredstva za reforme," je dejal v predstavitvi v DZ.

Vse naštete prioritete je vlada kljub zaostrenim fiskalnim pogojem po njegovih besedah uspešno vključila v predlog proračunov za leti 2025 in 2026. Za plačno reformo bo šlo na primer v prihodnjih letih dodatnih 1,4 milijarde evrov, za obnovo po poplavah je v posebnem skladu že zbranih 200 milijonov evrov, za izgradnjo novih neprofitnih najemnih stanovanj je prvič v zgodovini v enem letu na voljo sto milijonov evrov. "Za vse reforme, ki jih imamo predvidene, so predvidena sredstva v teh proračunih," je dejal.

"Smo na dobri poti" 

Pri tem je kot tisto od prioritet, kjer se izvajajo največje spremembe in največje investicije, izpostavil zdravstvo. "Smo na dobri poti, kar dokazuje tudi to, da imamo vsak dan večjo podporo zdravstva, tudi izvajalcev medicinskih storitev in koncesionarjev," je dejal.

Poudaril je, da Sloveniji primanjkljaj kljub vsem reformam in dodatnim sredstvom zanje uspeva zmanjševati. Na to bi morali biti ponosni: "V celoti smo usklajeni z novimi fiskalnimi pravili na ravni EU, zelo malo je držav v Evropi, ki se lahko s tem pohvalijo."

Gospodarska slika Slovenije je po njegovih besedah ravno zaradi proračunskih politik te vlade bistveno boljša kot v marsikateri drugi razviti članici EU in tudi boljša od povprečja EU, pa čeprav smo se v zadnjih dveh letih soočili najprej z energetsko krizo zaradi vojne v Ukrajini in nato z obnovo po lanskih avgustovskih poplavah.

Proračun za leto 2025 so sprejeli že novembra lani 

"Samo z gospodarsko rastjo lahko zagotavljamo socialno državo in blaginjo za prebivalstvo, ker to je tisto, čemur je proračun primarno namenjen," je dejal. Ob tem se mu zdi pomembno, da se gospodarske rasti in nizke stopnje brezposelnosti ne financira na račun dodatnega zadolževanja. Delež dolga v BDP skozi leta te vlade ves čas konstantno pada," je dejal.

Za leto 2025 je DZ proračun sprejel že novembra lani, z zdaj predlaganimi spremembami pa se prihodki zvišujejo za 4,6 odstotka na 15,2 milijarde evrov in odhodki za osem odstotkov na 17,1 milijarde evrov. Na podobni višini bo poraba ostala tudi leta 2026, medtem ko naj bi se prilivi v proračun povečali za dodatnih 4,5 odstotka.

Podrobneje je te številke v nadaljevanju seje predstavil finančni minister Klemen Boštjančič, vsebinske razprave pa danes še ne bo, saj bo najprej stekla na sejah zainteresiranih delovnih teles. Te bodo sklicane v prihodnjih dneh in po zaključku postopka naj bi DZ oba proračuna potrdil na novembrski seji.

Opravili bodo tudi razpravo o predlogih novel šestih davčnih zakonov 

Poslanci bodo danes opravili splošno razpravo o predlogih novel šestih davčnih zakonov, s katerimi vlada zasleduje cilj povečanja konkurenčnosti gospodarstva, ustvarjanja delovnih mest ter spodbujanja inovacij in investicij. Med poglavitnimi ukrepi so ugodnejša davčna obravnava za visoko kvalificirane kadre iz tujine, najbolj pa razburjajo novosti pri obdavčitvi samostojnih podjetnikov z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Pred koncem seje, ki se bo po časovnici zavlekla pozno v noč, naj bi DZ potrdil še odlok o razpisu posvetovalnega referenduma, na katerem bodo volivci povedali, ali podpirajo izvedbo projekta gradnje JEK2. Na volišča bodo predvidoma odšli 24. novembra.

Družinski dan SDS
Novice Po besedah Janeza Janše članstvo v EPP ne vpliva na njihovo glasovanje
državni zbor
Novice Poslanci na prvi izredni seji po počitnicah o romskih vprašanjih
Poslanci DZ
Novice Poslanci se vračajo s parlamentarnih počitnic
Ne spreglejte