Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
6.52

Osveženo pred

5 ur, 32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Romi poslanci Državni zbor seja

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 6.52

5 ur, 32 minut

Poslanci na prvi izredni seji po počitnicah o romskih vprašanjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
državni zbor | Bodo morale občine o porabi sredstev za reševanje romske problematike poročati uradu za narodnost? | Foto STA

Bodo morale občine o porabi sredstev za reševanje romske problematike poročati uradu za narodnost?

Foto: STA

Poslanci se po parlamentarnih počitnicah vračajo v DZ. Na današnji izredni seji bodo obravnavali predlog priporočila vladi o učinkovitosti obravnave romskih vprašanj. Vse poslanske skupine so se zavzele na sprejetje ukrepov na tem področju, v koalicijskih Svobodi in Levici pa so pri tem pozvali k strpnosti. Vlada je v pisnem odgovoru napovedala novelo zakona o financiranju občin.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je v obrazložitvi predloga v imenu pobudnikov izredne seje (sejo so zahtevali poslanci iz vrst SDS, NSi, del Svobode, en poslanec SD in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek) dejala, da je stanje na jugovzhodu države zaradi neučinkovitega reševanja romskih vprašanj zaskrbljujoče. "Razmere so vse bolj zahtevne, zadnji dogodki pa alarmantni, ljudje so obupani, izgubljajo zaupanje v državo in ne razumejo, zakaj jih oblast ne sliši," je povedala.

Meni tudi, da bi morali pridobiti ustrezne baze podatkov o romski skupnosti, Rome bolje vključiti v izobraževanje, socialno politiko in na trg dela.

Greif: Romi postanejo grešni kozel za vse

Poslanka Levice Tatjana Greif je v predstavitvi stališča poslanske skupine dejala, da je sklicatelj seje odgovornost za nasilje naprtil zgolj eni družbeni skupini, manjšini. "Romi tako postanejo grešni kozel za vse nasilje, prekrške, kazniva dejanja in kriminal," je dejala.

Ne gre sicer zanikati številnih odklonskih dejanj posameznikov, vendar meni, da je posploševanje nasilja in kriminalitete na vse Rome zloraba. "Točno v tem je bistvo rasizma - na podlagi nekaj nepridipravov ožigosati celo skupnost," je dejala.

Poslanka Gibanja Svobode Tamara Vonta se je zavzela za poseg v zakon o financiranju občin. Ta določa več denarja za občine z romskimi naselji, pri čemer jim ni treba dokazovati namena porabe teh sredstev.

Meni, da je treba spremeniti višino sredstev za občine in način izračuna. "Nobene rešitve in izboljšav ne bo, če ne bomo vanje vključeni vsi, če se bomo pogovarjali v jeziku ločevanja na mi in oni," je pri tem poudarila.

NSi: preseči je treba spiralo revščine in kriminala

Poslanec SDS Tomaž Lisec je dejal, da državne institucije pri reševanju romskih vprašanj "spijo in si zatiskajo oči, medtem ko župani občin opozarjajo na težave". SDS žalosti, da so, kot je dejal, policisti nemočni pri reševanju teh vprašanj tudi zaradi pomanjkanja kadra znotraj svojih vrst.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je dejala, da prebivalce jugovzhodne Slovenije, sicer različno politično opredeljene, zanima, kako pomagati otrokom, da se izvijejo iz spirale revščine in kriminala, med katerimi je največ Romov.

Spomnila je, da so v NSi vložili paket zakonov, s katerimi so med drugim predlagali, da se staršem, ki ne pošiljajo otrok v osnovno šolo, del otroškega dodatka izplača v materialnih dobrinah.

Integracija ni bila uspešna

Poslanec SD Predrag Baković je ocenil, da so odnosi med večino in romsko skupnostjo na jugovzhodu države na najnižji točki, pa ne, ker gre za Rome, temveč zaradi padca zaupanja, ki je posledica zelo pogostih nezakonitih ravnanj Romov.

Meni, da integracija Romov ni bila uspešna, o čemer lahko veliko povedo prebivalci, ki živijo v bližini romskih naselij. Tudi Romi oblasti ne zaupajo, saj menijo, da so odrinjeni na rob družbe. "Jasno je treba definirati pravice in obveznosti, predvsem pa posledice, ki sledijo, če se obveznosti ne izpolnjujejo," je poudaril.

Napovedano je glasovanje o priporočilih vladi

Po večurni razpravi bodo poslanci glasovali o predlogu priporočil DZ vladi, ki jih je minuli teden potrdil odbor za notranje zadeve. V njih med drugim piše, naj parlament vladi predlaga, da pripravi sistemske ukrepe s spremembo zakona o financiranju občin. Občine bi morale o porabi sredstev, ki jih pridobijo na podlagi deleža romske populacije, poročati uradu za narodnosti. Predlagajo tudi pripravo pravne podlage za zagotovitev denarja, namenjenega kontinuiranim projektom za integracijo Romov.

Vlada je na priporočila odgovorila pisno. Med drugim je zapisala, da ministrstvo za javno upravo pripravlja novelo zakona o financiranju občin, na podlagi katere bodo občine prejeta sredstva lahko porabile samo za namene, določene z zakonom, državnemu organu pa bodo dolžne poročati o porabi. Napovedala je, da bo predlog obravnavala jeseni.

Poslanska skupina SDS je k predlogu priporočila odbora sicer vložila dopolnilo. Med drugim predlaga spremembo zakonodaje s povečanjem pooblastil policije in spremembo zakonodaje, da bi omogočala izterjavo glob tudi z obremenitvijo socialnih transferjev.

Zahtevo za sklic izredne seje DZ o obravnavi predloga priporočila vladi v zvezi z reševanjem romskih vprašanj so prejšnji teden vložili poslanci SDS, NSi, 27 od 40 poslancev Gibanja Svobode, nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek ter poslanec SD Predrag Baković zaradi neustreznega in neučinkovitega upravljanja z romskim vprašanjem.

Poslanskima skupinama SDS in NSi sta se namesto Grimsa in Tonina pridružila Poglajen in Medic

Državni zbor je mandata za preostanek mandatne dobe državnega zbora namesto Branka Grimsa (SDS) in Mateja Tonina (NSi) danes potrdil poslancema Andreju Poglajnu in Francu Franciscu Estanislau Medicu. Grims in Tonin sta bila namreč na junijskih evropskih volitvah izvoljena v Evropski parlament.

Dosedanji državni svetnik Andrej Poglajen, ki je v DZ nasledil dolgoletnega poslanca SDS Grimsa, je na državnozborskih volitvah leta 2022 na listi SDS nastopil v volilnem okraju Idrija. Prejel je 2270 oziroma 23,21 odstotka glasov.

Tudi Franc Francisco Estanislao Medic, ki je nasledil predsednika NSi Tonina, je na parlamentarnih volitvah pred dvema letoma nastopil v volilnem okraju Idrija. Prejel je 848 oziroma 8,67 odstotka glasov.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar o romski problematiki: Slišali smo tudi kakšno krepko na račun policije #video
Romsko naselje Trata
Mnenja Franci Kek: Civili ciganijo Rome ali neukrepanje škoduje vsem
Samo pogorelc, župan občine Ribnica
Novice Ribniški župan Samo Pogorelc policiji prijavil grožnje s smrtjo
Andreja Katič
Novice Katičeva: Obetajo se spremembe, preverjali bomo tudi premoženje nezakonitega izvora
Ne spreglejte