Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
3. 9. 2024,
15.18

Osveženo pred

1 ura, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
civilna iniciativa Boštjan Poklukar romska skupnost Romi

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 15.18

1 ura, 11 minut

Poklukar o romski problematiki: Slišali smo tudi kakšno krepko na račun policije #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes sestal s predstavniki regijske civilne iniciative za reševanje romske tematike iz Novega mesta, Kočevja, Brežic, Grosuplja, Šentjerneja in Škocjana. Po srečanju je Poklukar dejal, da je bilo srečanje konstruktivno in da je vesel dialoga, predstavnik civilne iniciative Novo mesto Silvo Mesojedec pa je izrazil več kritik na račun dozdajšnjega neukrepanja vseh slovenskih vlad in napovedal stopnjevanje aktivnosti.

"Slišali smo tudi kakšno krepko na račun policijskega dela"

“Seznanjeni smo bili s številnimi kaznivimi dejanji, ki jih slišimo tudi od županov. Prisluhnili smo jim, z mano so bili tudi direktor PU Novo mesto in direktor PU Ljubljana, pa tudi generalni direktor policije. Imeli so številne predloge in pobude, precej jih je bilo vezanih tudi na policijo. Odgovarjali smo, kaj počnemo na svojem področju, slišali pa smo tudi kakšno krepko v zvezi s policijskim delom,” je po srečanju s predstavniki regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike dejal minister Poklukar.

Dejal je tudi, da je vesel dialoga s civilno iniciativo in drugimi deležniki, saj je ta po njegovem mnenju trenutno nujno potreben, in napovedal, da bo določene stvari na področjih, ki zadevajo druga ministrstva, predal naprej. 

Minister je sicer izrazil zadovoljstvo, da predstavniki civilne iniciative po njihovih besedah še vedno zaupajo slovenski policiji in z njo tudi dobro sodelujejo.

Tatjana Brajdić
Novice Romkinja Tatjana iz Kočevja: Odnosi med nami in "civili" so katastrofa #video

Silvo Mesojedec: Za stanje so krive vse vlade, ta voz gre strmo navzdol

Silvo Mesojedec, predstavnik civilne iniciative Novo mesto, je po srečanju z ministrom Poklukarjem dejal, da ministrstvo za notranje zadeve ni tisto, ki bo rešilo vprašanje romske problematike.

Po besedah Mesojedca morajo k reševanju romskega vprašanja pristopiti tudi drugi resorji in se v proces odločanja vključiti tudi lokalne civilne iniciative. "Naša zahteva, ne prošnja, je, da sodelujemo, ker bo le to prineslo rezultate," je bil neposreden Mesojedec in izpostavil sodelovanje med civilnimi iniciativami in tudi s policijo.

"Naše dolgoletno delovanje je privedlo do tega, da so se tudi v drugih občinah organizirale civilne iniciative in da smo se združili. Dejstvo je, da s policijo že vrsto let dobro sodelujemo, a če drugi resorji ne bodo česa naredili, se bodo zadeve še poslabšale," je dejal Mesojedec. 

Romsko naselje Trata
Mnenja Franci Kek: Civili ciganijo Rome ali neukrepanje škoduje vsem

Mesojedec je sicer krivdo za nastalo stanje pripisal vsem dozdajšnjim slovenskim vladam.

"Vztrajali bomo, ničesar ne bomo prepustili naključju. Zahtevali bomo, da nam tudi druga ministrstva prisluhnejo. Ni pa ta vlada kriva za takšno situacijo, kot je danes, vse vlade so krive. Nobena ni naredila česa pozitivnega in ta voz gre strmo navzdol," je dejal.

Izrazil je tudi mnenje, da se mu zdi domnevno rasistično poročanje o romski problematiki nedopustno, po drugi strani pa po njegovem mnenju morda nestrpnost med državljani narašča zato, ker se težave na terenu povečujejo in se prebivalstvo Romov morda že boji. 

Mesojedec je še dejal, da je socializacija Romov ključnega pomena za njihovo boljšo vključenost v družbo, in kritiziral getoizacijo romske skupnosti. Napovedal je tudi, da bodo civilne iniciative stopnjevale aktivnosti, med drugim je omenil tudi protestne shode. 

Ne spreglejte