Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2024,
10.50

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

oslovski kašelj ošpice cepljenje zdravje pediater

Sreda, 24. 4. 2024, 10.50

1 mesec, 3 tedne

Pediatri: Ponovni pojav ošpic in oslovskega kašlja resno ogroža zdravje in življenje necepljenih oseb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
bolnik bolnica zdravje bolezen | "Prav tako pa nas žalosti, da je v nekaterih delih Slovenije deklicam in dečkom v šestih razredih še v veliki meri odtegnjena možnost brezplačnega cepljenja proti HPV in s tem zaščita pred raki," so zapisali v poslanici ob začetku svetovnega tedna cepljenja. | Foto Shutterstock

"Prav tako pa nas žalosti, da je v nekaterih delih Slovenije deklicam in dečkom v šestih razredih še v veliki meri odtegnjena možnost brezplačnega cepljenja proti HPV in s tem zaščita pred raki," so zapisali v poslanici ob začetku svetovnega tedna cepljenja.

Foto: Shutterstock

Slovenski pediatri in šolski zdravniki so ob začetku svetovnega tedna cepljenja izrazili zaskrbljenost, ker so se zaradi upada deleža cepljenih otrok in mladostnikov tudi v Sloveniji začele spet pojavljati ošpice in v večji meri spet tudi oslovski kašelj. To je po njihovih navedbah znova resno ogrozilo zdravje in življenje necepljenih oseb.

Po njihovih navedbah danes več pomembnih dogajanj v družbi predstavlja svetovno grožnjo cepljenju kot najbolj varnemu in najbolj učinkovitemu javnozdravstvenemu ukrepu za zaščito zdravja in življenja otrok in mladostnikov. Na eni strani so to krizne razmere, ki jih povzročajo vojne, naravne katastrofe in podnebne grožnje s posledičnimi tokovi migracij, na drugi strani pa v razvitih državah vznikajo proticepilska gibanja, ki prav tako predstavljajo eno najpomembnejših groženj zdravju človeštva, so opozorili.

Poslanico so napisali, da bi se staršem in mladim zahvalili za zaupanje, ki ga izkazujejo pediatrom in šolskim zdravnikom. "To zaupanje nam predstavlja dodatno obvezo za neprestano poglabljanje našega znanja in veščin na področju zdravljenja in preprečevanja bolezni otrok in mladostnikov. Pri tem se še posebej močno zavedamo pomena cepljenja," so še zapisali.

Z evropskim in svetovnim tednom cepljenja, ki potekata v teh dneh, obeležujemo tudi 50 let od vzpostavitve razširjenega programa cepljenja, ki je omogočil cepljenje proti šestim otroškim boleznim – tuberkulozi, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in ošpicam, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Evropski teden cepljenja se je začel v nedeljo in bo potekal do sobote, svetovni teden cepljenja pa se je začel danes in bo potekal do konca aprila, še piše STA.

Ošpice
Novice Trije primeri: v Sloveniji pojav izredno nalezljive in nevarne bolezni
dojenje, dojenček, novorojenček
Novice Slovenski zdravnik izdal poziv nosečnicam in spomnil na tragično smrt otroka
Cepljenje, cepivo
Novice Cepivo proti meningoencefalitisu za osebe od 16. leta cenejše
Oznaka
Novice Medij, ki je zaradi laganja že dvakrat spremenil ime, še vedno bere ogromno ljudi
Ne spreglejte