Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2024,
15.51

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

Natisni članek

seja obisk predsednik vlade Robert Golob

Četrtek, 6. 6. 2024, 15.51

1 teden, 6 dni

Položen temeljni kamen za gradnjo odlagališča NSRAO #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

Predsednik vlade Robert Golob in direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Sandi Viršek sta ob današnjem obisku vlade v Posavju simbolično položila temeljni kamen za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Vrbini pri Krškem. Golob je v izjavi za medije po seji vlade, ki si jo lahko ogledate zgoraj, dejal, da "tega koraka ni naredila nobena vlada v zgodovini Slovenije". "Počistili smo radioaktivne odpadke in jih umaknili na varno. Ponosen sem, da smo danes naredili ta korak," je še dodal. 

"Jedrska energija je zelo zaznamovala Posavje in je tudi nekaj, po čemer je Posavje najbolj poznano," je dejal po seji vlade in spomnil, da so se na podlagi sprejete resolucije in odločitve o referendumu na temo gradnje drugega bloka jedrske elektrarne JEK 2 začele priprave na novembrski referendum. Ker gre za zelo pomembno temo, se mu zdi pravilno, da so se vsi ministri, ki bodo ta gradiva obravnavali, lahko tudi osebno seznanili s tem, kako jedrska tehnologija izgleda v obratovanju, je povedal v izjavi za medije po današnji terenski seji vlade.

Po Golobovih besedah Slovenija namreč z odlagališčem rešuje vprašanje odlaganja omenjene vrste jedrskih odpadkov, kar je eden od predpogojev za zeleni prehod. "Brez velikih nizkoogljičnih virov energije zelenega prehoda namreč ni mogoče izpeljati," je dejal. Po seji vlade je dodal, da s to potezo "izpolnjujemo dolg do prihodnjih generacij". 

Prav tako po njegovih besedah ni mogoče začeti razprave o gradnji nove nuklearke v Krškem (JEK 2), če prej ni rešeno vprašanje, kam odlagati odpadke iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Z gradnjo odlagališča to rešujemo, je dejal na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna.

Odpadki bodo radioaktivnost izgubili po 300 letih

Z začetkom gradnje odlagališča po premierjevih besedah "odpravljamo tudi enega od glavnih zadržkov pred prihajajočo odločitvijo na referendumu o JEK 2". "Popolnoma logično je, da moramo najprej reševati problem odpadkov iz obstoječega objekta, dokazati, da to zmoremo, znamo in hočemo, šele nato pa se lahko pogovarjamo o tem, da bomo gradili nove objekte," je dejal.

Odlagališče bo po besedah predsednika vlade preživelo več prihodnjih generacij, po 300 letih pa bodo odpadki izgubili radioaktivnost: "To pomeni, da ne uničujemo okolja za obdobje, ki je nedefinirano, ampak za obdobje, ki ga poznamo. In verjamem, da je tudi to eno od sporočil danes, da karkoli počnemo, moramo misliti na prihodnje generacije. Ne moremo na račun koristi v tem življenju pozabiti, da imamo dolg do prihodnjih generacij."

Po besedah Sandija Virška so priprave na začetek fizične gradnje odlagališča potekale več let, gradnja pa se bo začela enkrat do jeseni. Načrtujejo, da bo poskusno obratovanje steklo v letu 2027. Po njegovih besedah gre sicer za zahteven projekt, v katerega je bilo do zdaj vloženega veliko truda in energije.

Po Golobovih besedah Slovenija z odlagališčem rešuje vprašanje odlaganja omenjene vrste jedrskih odpadkov, kar je eden od predpogojev za zeleni prehod. | Foto: STA Po Golobovih besedah Slovenija z odlagališčem rešuje vprašanje odlaganja omenjene vrste jedrskih odpadkov, kar je eden od predpogojev za zeleni prehod. Foto: STA

Župan prepričan, da bo odlagališče doseglo najvišje standarde varnosti

"Danes pišemo zgodovino in postavljamo pomemben mejnik za našo skupnost in prihodnje generacije," pa je dejal krški župan Janez Kerin. Objekt je po njegovih besedah plod dolgoletnega načrtovanja, sodelovanja in prizadevanj številnih. Njegov namen je zagotoviti "varno, učinkovito in trajno rešitev za ravnanje z nizko- in srednjeradioaktivnimi odpadki", pri čemer je prepričan, da bo odlagališče dosegalo najvišje standarde varnosti in kakovosti ter da bo opremljeno z najsodobnejšo tehnologijo in bo upoštevalo najstrožje okoljske ter varnostne predpise.

Položitve temeljnega kamna so se udeležili tudi nekateri ministri in ministrice ter vidni predstavniki elektrogospodarstva in lokalne politike. Udeležence slovesnosti je ob prihodu pričakalo kakšnih 20 protestnikov, ki so s transparenti opozarjali, da si v svoji bližini ne želijo jedrskih odpadkov.

Sicer pa je župan Kerin danes povedal še, da so z ministrom za okolje Bojanom Kumrom in direktorjem ARAO sklenili dogovor, da bo agencija svoj sedež iz Ljubljane vnovič preselila nazaj v Krško. Izjavo o tem naj bi podpisali danes. Pri tem bo morala občina po Kerinovih besedah izpolniti določene pogoje, o katerih pa se še dogovarjajo.

Z začetkom gradnje odlagališča po premierjevih besedah "odpravljamo tudi enega od glavnih zadržkov pred prihajajočo odločitvijo na referendumu o JEK 2". | Foto: STA Z začetkom gradnje odlagališča po premierjevih besedah "odpravljamo tudi enega od glavnih zadržkov pred prihajajočo odločitvijo na referendumu o JEK 2". Foto: STA

Gibanje Svoboda
Novice Robert Golob: To se bo v nedeljo pokazalo na volitvah
Robert Golob
Novice Golob na seji DZ: Slovenija je evropski šampion po gospodarski rasti in nizki brezposelnosti
Janez Janša
Novice Janša vladi Roberta Goloba: Realizirali ste le 14 odstotkov svojih obljub
Ne spreglejte