Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
13.51

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

vlada obletnica Robert Golob Janez Janša Janez Janša

Petek, 31. 5. 2024, 13.51

2 tedna, 5 dni

Janša vladi Roberta Goloba: Realizirali ste le 14 odstotkov svojih obljub

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Janez Janša | Zaplete Janša vidi tudi pri uveljavitvi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je po dolgoletnem usklajevanju uzakonila njegova vlada. | Foto STA

Zaplete Janša vidi tudi pri uveljavitvi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je po dolgoletnem usklajevanju uzakonila njegova vlada.

Foto: STA

Prvak SDS Janez Janša je v imenu predlagateljev priporočil vladi ob 2. obletnici delovanja vladi Roberta Goloba na današnji seji DZ znova očital, da ji je kljub dobremu izhodišču uspelo realizirati le slabih 14 odstotkov svojih obljub. Roke je zamudila tudi pri reformah, ki si jih je zadala sama, je dodal.

DZ na današnji izredni seji na zahtevo SDS razpravlja o predlogu priporočil vladi ob polovici mandata. V največji opozicijski stranki vladi Roberta Goloba med drugim očitajo razpad zdravstvenega sistema, stavkovni val ter zamujanje s pokojninsko, zdravstveno in davčno reformo.

Uvodoma je Janša povedal, da se mu zdi nenavadno, da so koalicijski poslanci na matičnem odboru DZ priporočila zavrnili. SDS je namreč predlagala zgolj to, da naj vlada deluje v skladu z ustavno prisego, je dejal.

Janša je vladi očital tudi razširjen nabor ministrstev 

Vladi je poleg slabe učinkovitosti med drugim očital, da je razširila nabor ministrstev na 20 resorjev "v državi, ki ima nekaj več kot dva milijona prebivalcev in 90 poslancev". Rezultat tega je, da je v državi "več kot tisoč novih birokratov".

Zaplete Janša vidi tudi pri uveljavitvi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je po dolgoletnem usklajevanju uzakonila njegova vlada, Golobova pa je zamaknila njegovo uveljavitev za eno leto, nato pa uzakonila svojega, ki je le "mrtva črka na papirju".

Po Janševih navedbah je koalicija proslavljala tudi depolitizacijo nacionalne radiotelevizije, v kateri "se zdaj ne ve, kdo pije in kdo plača", ki da ji iz proračuna zagotavljajo sredstva za obratovanja in v kateri po vrsti odstopajo člani uprave.

"Ne zna nasloviti rešljivih problemov" 

Gre za tri zakone, ki so bili v prvih mesecih mandata predmet referendumskega odločanja. "Trije veliki uspehi vladne koalicije v prvem letu so se pač spremenili v lastno nasprotje," meni vodja največje opozicijske stranke.

Vlada je zamudila tudi roke, ki si jih je določila glede zdravstvene reforme, je nadaljeval. Obenem "ne zna nasloviti rešljivih problemov", kot je denimo energetska sanacija Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V tej najpomembnejši zdravstveni ustanovi je zato po njegovih besedah že dve leti zaprta osmina kapacitet.

Zamude zaradi dolgih birokratskih rokov je Janša vladi očital tudi na področju protipoplavne obnove. Zaostanke je znova pripisal temu, da je vlada razveljavila protibirokratski zakon, ki ga je DZ uvedel pod njegovo vlado.

Poslanci imajo sicer danes za razpravo na voljo sedem ur, o predlogu priporočila pa ne bodo glasovali, saj ga je v četrtek zvečer zavrnil že matični odbor DZ.

Robert Golob, Janez Janša
Novice Golob je za močno Evropo, Janša bi zaprl mejo
Janez Janša
Novice Janša kritičen: Koalicija v dveh letih uresničila slabih 14 odstotkov napovedanega
Robert Golob, Janez Janša
Novice Golob in Janša v soočenju na N1 ostro o današnjih hišnih preiskavah
Janez Janša
Novice Prvak SDS Janez Janša volivce pred evropskimi volitvami nagovarja s personaliziranimi videi
Ne spreglejte