SiolNET. Novice Slovenija
1,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policijski sindikat v triurno zaostritev stavke

1,40

termometer

slovenska policija | V Policijskem sindikatu Slovenije so se odločili za triurno zaostritev stavke. | Foto: Siol.net
V Policijskem sindikatu Slovenije so se odločili za triurno zaostritev stavke. Foto: Siol.net

Operativna skupina stavkovnega odbora Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je sprejela odločitev o zaostritvi stavkovnih dejavnosti. Zaostrena stavka v obliki doslednega izvajanja policijskih nalog bo danes potekala na različnih območjih po državi, trajala pa bo predvidoma tri ure. Zaostritev stavke je po navedbah sindikata namenjena zagotavljanju višje stopnje varnosti na področju javnega zdravja državljanov.

S tem policijski sindikat vladi sporoča, da policisti svoje obveznosti izvajajo v skladu s predpisi, takšen odnos pa pričakujejo tudi od vlade. "Z zaostritvijo stavkovnih dejavnosti v obliki doslednega izvajanja svojih nalog želimo pokazati vladi, da dela veliko napako, ko podcenjuje zaposlene v policiji in njihove upravičene zahteve," so sporočili iz PSS.

Z Generalne policijske uprave so na vprašanja STA o zaostritvi navedli, da "konkretne naloge policistom odrejajo vodje enot in ne sindikat. Prav tako so nekatere naloge obligatorne in se policisti, tudi če stavkajo, ne morejo sami odločati, ali jih bodo izvajali ali ne. Mednje spada tudi izvajanje nalog v povezavi s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni".

policija policisti Novice Vrtoglave plače: več kot sto policistov z višjo plačo od Pahorjeve #video

Odbor za notranje zadeve zavrnil vse sklepe glede objave plač policistov

Odbor za notranje zadeve je po več kot šestih urah razprave o javni objavi plač policistov zavrnil vse predlagane sklepe, med drugim sklep, naj ministrstvo objavljeni seznam umakne. V razpravi je bilo večkrat slišati, da objava seznama zakonsko ni sporna, je pa vprašanje, ali je bila tudi modra. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs v objavi ne vidi težave. Razpravo o omenjeni tematiki so zahtevali v LMŠ, kjer so med drugim predlagali tudi sprejetje sklepa, naj odbor ugotovi, da je ministrstvo z objavo ogrozilo nacionalno varnost. Ta in še trije drugi sklepi so bili zavrnjeni, poroča STA.

Stavko zaostrujejo z nadzorom ukrepov za preprečitev širjenja virusa

Napovedali so že, da bodo v obdobju stavke izvajali tudi vse naloge, povezane s preprečevanjem širjenja nalezljive novokoronavirusne bolezni. Zaostritev je namenjena zagotavljanju višje stopnje varnosti na področju javnega zdravja državljanov. Tako naj se po njihovih navedbah "ljudje za morebitne nevšečnosti ali slabo voljo zaradi izvajanja ukrepov obrnejo neposredno na vlado, ki je ukrepe sprejela".

V vodstvu policije so navedli, da verjamejo in zaupajo predstavnikom sindikata, da njihove načrtovane stavkovne aktivnosti ne bodo imele neposrednega vpliva na ljudi ali na njihovo varnost. Poudarili so, da spoštujejo pravico zaposlenih do stavke, a da od predstavnikov sindikata ter zaposlenih tudi upravičeno pričakujejo, da bodo v času stavke zakonsko predpisane naloge dosledno opravljali: "Naloge so policisti dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih."

Zaostritev pa je namenjena zagotavljanju višje stopnje varnosti na področju javnega zdravja državljanov, so sporočili iz Policijskega sindikata Slovenije, ki ga vodi Rok Cvetko. | Foto: STA , Zaostritev pa je namenjena zagotavljanju višje stopnje varnosti na področju javnega zdravja državljanov, so sporočili iz Policijskega sindikata Slovenije, ki ga vodi Rok Cvetko. Foto: STA ,

Spomnili so, da je premier Janez Janša izrazil pričakovanje o strogem izvajanju ukrepov za zajezitev epidemije novokoronavirusne bolezni, saj si želi izboljšati epidemično sliko. V PSS se sicer ne želijo opredeljevati do ustreznosti in primernosti ukrepov za zajezitev epidemije, bodo pa pri njihovem izvajanju pomagali po svojih najboljših močeh, "saj je vlada RS resnično neučinkovita in nesposobna zavarovati državljane."

Hojs: Stavka policijskega sindikata za zdaj poteka korektno

Notranji minister Aleš Hojs je danes ocenil, da stavka za zdaj poteka korektno, prav tako nima informacij, da bi policisti kje pretiravali s poostrenim nadzorom. Kot je na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve dejal Hojs, bodo stavkovne zahteve sindikata poslane na vlado, ki bo imenovala pogajalsko skupino in se do njih opredelila. Sam računa, da bi lahko vlada stališče sprejela že kmalu.

Hojs ocenjuje, da bi dogovor s sindikatom že lahko dosegli, če ne bi ta zahteval zvišanja plač za dva plačna razreda za vse. Sam se namreč zavzema za to, da bi dali več tistim z najnižjimi plačami in manj tistim z najvišjimi. V današnji razpravi je Hojs med drugim povedal, da je bila lani povprečna bruto plača v Sloveniji 2.028 evrov, povprečna bruto plača v policiji 2.586 evrov, povprečna bruto plača policista petega in šestega tarifnega razreda pa 2.412 evrov. Hojs sicer ocenjuje, da je stavka politično motivirana in da poteka ob neprimernem času. (STA)

Današnje dejavnosti šele uvod v zaostrovanje stavke

Kot so dodali, bi morala biti vlada s svojim vedenjem, ravnanji in dejanji vzgled državljanom, in ne obratno. "Policistke in policisti tega ne moremo več tolerirati, saj tudi državljani od nas pričakujejo resnost, odgovornost in pozitivno naravnanost, ki jo pogrešajo pri trenutni vladi," so zapisali. Današnje dejavnosti bodo sicer po njihovih navedbah "šele uvod v širše zaostrovanje stavke".

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, vlada in minister za notranje zadeve Aleš Hojs ne kažeta nobene resnosti in pripravljenosti za dogovor o ugoditvi stavkovnim zahtevam. V sindikatu so se za stavko odločili zaradi "očitne in namerne kršitve stavkovnega sporazuma". Spomnili so, da je bila stavka formalno napovedana že 22. decembra preteklega leta, vsa odprta vprašanja pa bi lahko razrešili v zgolj nekaj dneh. Ob tem so po poročanju STA opozorili, da je vlada neučinkovita pri razreševanju sporov, ki jih sama povzroča, zato tudi nosi odgovornost za zaostritev stavkovnih aktivnosti in vse njene posledice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin