SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Policija zaznava strm porast ilegalnih prehodov meje

0,36

termometer

migranti
Foto: Reuters

Policija letos zaznava trend strmega naraščanja števila ilegalnih prehodov državne meje. Medtem ko so v prvih štirih mesecih lani obravnavali 1305 ilegalnih prehodov, so jih v enakem obdobju letos že 3043. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se spreminja, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Alžirije, Pakistana in Maroka.

Največ ilegalnih prehodov sta obravnavali policijski upravi (PU) Novo mesto in Ljubljana, obe po približno tretjino. Z nekoliko manjšim deležem sledi PU Koper, so v mesečnem poročilu o ilegalnih migracijah zapisali na policiji.

Letos je do konca aprila namero vložitve prošnje za mednarodno zaščito izrazilo 1262 ilegalnih migrantov, med njimi največ državljanov Alžirije. Število se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za četrtino, saj so tedaj našteli 1002 nameri.

Četudi zaprosijo za mednarodno zaščito pot nadaljujejo dalje

Na policiji ugotavljajo, da migranti, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je opazno največ državljanov Alžirije in Maroka.

Miro Cerar Novice Cerar v Avstriji: Treba je razlikovati med begunci, ki potrebujejo zaščito, in nezakonitimi migracijami

V notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji so policisti ugotovili 270 kršitev. Šlo je za primere, ko so tujci na notranjih mejah v Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali brez potrebnih dovoljenj. Število se je v primerjavi z lanskim povečalo za 6,3 odstotka.

Na mejnih prehodih zavrnili 1.550 državljanov tretjih držav

Zaradi neizpolnjevanja pogojev za vstop v Slovenijo oz. druge države EU so na mejnih prehodih zavrnili skupaj 1550 državljanov tretjih držav, od tega večino na meji s Hrvaško. V strukturi zavrnjenih prevladujejo državljani balkanskih držav, precej pa je tudi državljanov Afganistana, ki se pogosto skušajo mejni kontroli izogniti s skrivanjem v prevoznih sredstvih.

begunci, vlak Foto: STA Zaradi nedovoljenega prebivanja na območju Slovenije ali drugih članic EU pa so policisti do konca aprila obravnavali skupaj 1945 tujcev. Število se je glede na enako obdobje lani povečalo za dobrih 40 odstotkov.

Idomeni, begunci, migranti Novice V Kopru lani dobrih 850 ilegalnih migrantov, letos še skoraj 3500

Na podlagi mednarodnih sporazumov so policisti tujim varnostnim organom vrnili 1878 tujcev, od tega največ na meji s Hrvaško, in sicer 1827. V enakem obdobju lani so jih vrnili 266, od tega 230 na Hrvaško. Med vrnjenimi je bilo največ državljanov Pakistana, in sicer 422.

Tuji varnostni organi pa so v Slovenijo vrnili 214 oseb, med katerimi je bilo tudi 20 slovenskih državljanov.

Nemški državljan prevažal ilegalne prebežnike

Obvestila posameznih policijskih uprav o novih nezakonitih prehodih meje sicer policijske uprave pošiljajo vsakodnevno, pogosto poročajo tudi o pridržanju organizatorjev nedovoljenih migracij.

policija Novice V Goričaku prijeli bosanskega državljana z ilegalnimi prebežniki

Tako so ravno v ponedeljek na območju Cerknice zaustavili kombinirano vozilo, ki ga je vozil nemški državljan, v njem pa prevažal še 15 državljanov Iraka in Sirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Nemškega državljana bodo s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika.

Na območju PU Novo mesto pa so v ponedeljek na območju Tribuč in Vukovcev izsledili in prijeli deset državljanov Pakistana, osem državljanov Bangladeša, štiri državljane Alžirije in državljana Sirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

begunci, migranti, tihotapljenje Novice Policisti minuli konec tedna prijeli 91 ilegalnih migrantov policija Novice Policisti konec tedna prijeli več kot 80 ilegalnih migrantov meja Novice Minuli konec tedna obravnavali 78 ilegalnih prestopov meje Policija Novice Izsledili več kot 30 ilegalnih migrantov

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • niagara1 / 19.06.2019. ob 15:01 +1 0

  Vsvetu se slisi ,kako Slovenija napreduje v kriminalu,da se veliko bolsi zivi ,da si izbeglica ,kot da delas,potem ni cudno da je naval.Mi lahko nekdo razlozi ,kako dolocijo kdo je kdo,saj ti ljudje naredijo tecaj kako lagati ,ko gredo na pot.

  +1 0
 • borut08 / 22.05.2019. ob 12:15 +1 0

  Politicna policija isto hujska kakor narekuje diktator Jansa!

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin