Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2022,
16.25

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

42

Natisni članek

posilstvo policija Dušan Smodej

Torek, 13. 9. 2022, 16.25

1 leto, 7 mesecev

Afera radiator: "Imamo tri osumljence, odkrili smo osem oškodovancev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

42

Dušan Smodej | Foto Facebook, Fotopub

Foto: Facebook, Fotopub

"Poudarjam, da primer obravnavamo skrbno in temeljito ter izvajamo vse mogoče ukrepe. Že od prvih informacij z 20. avgusta o hudih dejanjih spolnega nasilja preiskujemo intenzivno. Kot institucija imamo ničelno toleranco do kakršnegakoli nasilja," je danes na očitke javnosti, da policija ne preiskuje afere Fotopub dovolj intenzivno, dejal direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič. Informacije, ali so možje v modrem govorili tudi z Dušanom Smodejem, prvi ljubljanski policist ni izdal, saj se preiskava še nadaljuje.

"Policisti so že prvi konec tedna, torej 20. avgusta, opravili številne razgovore, prek katerih so preverjali, ali so bila storjena kazniva dejanja," je poudaril Petrič.

"Na začetku smo imeli le anonimne informacije iz medijev in družbenih omrežij. Pregledali smo več tisoč komentarjev na družbenih omrežjih, 3.500 le na Instagramu. Tako smo identificirali osebe, ki bi lahko dale koristne podatke o konkretnih primerih. Te osebe smo tudi poskušali identificirati. Te informacije in pa sodelovanje žrtev kaznivih dejanj so še toliko bolj pomembni, ko gre za preiskavo kaznivih dejanj, ki se večinoma zgodijo v zaprtih krogih za štirimi stenami. Ker ni drugih dokazov in dogajanje poznata le storilec in pa žrtev," je še dejal Petrič.

Pet dni pozneje pogovor s prvo pričo

"25. avgusta smo opravili tudi pogovor s prvo pričo, ki je lahko bolj konkretno pojasnila, da so lahko podani razlogi za sum na storjeno kaznivo dejanje. Priča je tudi razkrila, kdo bi lahko bile žrtve. Naslednji dan je bilo obveščeno državno okrožno tožilstvo v Ljubljani. Predlagana so bila posamezna preiskovalna dejanja," je nadaljeval Petrič in poudaril, da so 31. avgusta dopolnili podatke z novimi zbranimi obvestili 35 oseb. "Pridobljeni so bili videoposnetki nadzornih sistemov in pa elektronske naprave," je še dejal Petrič.

"Veliko truda smo namenili tudi osebam, ki niso želele sodelovati s policijo oziroma so navedbe o poznanstvih zanikale. Skupaj je bilo opravljenih že 64 razgovorov, z nekaterimi osebami tudi večkrat. Nekatere osebe smo iskali tudi v tujini v sodelovanju s tujimi organi pregona," pravi Petrič.

Trije osumljenci

"Med preiskavo smo ugotovili, da obstajajo sumi tudi za druga kazniva dejanja. Danes lahko rečemo, da preiskujemo 10 različnih kaznivih dejanj, med katerimi so tudi kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, kaznivo dejanje zoper življenje in telo, zoper premoženje in pa kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami," je še dejal Petrič in poudaril, da so odkrili osem oškodovancev.

"Obravnavamo tudi tri osumljence. Žrtve in vsi osumljenci so znani. Preiskava se nadaljuje," je še dejal Petrič, ki več podrobnosti ni želel izdati, saj preiskava še ni končana.

Očitki policiji

Spomnimo, že nekaj tednov se v javnosti pojavljajo očitki, da se policija ni pravilno odzvala v aferi Fotopub. Kot je v oddaji Tarča na RTV Slovenija priznal glavni akter zgodbe Dušan Smodej, na katerega letijo očitki o spolnih zlorabah, ga policija sploh še ni zaslišala. "Ne, policija me ni obiskala, vse, kar vem o tej preiskavi, je to, kar sem prebral iz medijev," je dejal Smodej in tudi zanikal, da bi katerokoli dekle kadarkoli prisilil v neprostovoljen spolni odnos.

Novice Smodej priznal, da sta imela z Uranjekom podobne spolne fantazije #video

"Namigovanja postajajo vse bolj glasna"

"Notranja ministrica Tatjana Bobnar naj stopi pred kamere in napove svoj odstop. En mesec se nekemu policistu ni uspelo prisvaljkati do Smodeja in ga vsaj vprašati, ali so obtožbe resnične," pa je preteklo nedeljo v oddaji Ura moči z Bojanom Požarjem o aferi Fotopub dejal analitik Edvard Kadič. "Zato javno sprašujem ministrico. Ali bi se enako odzvala, če bi šlo za njeno sestro ali hčer," je še dejal Kadič.

Smodej Vrečko Kulturnik.si
Novice Ura moči: "Ministrica Bobnarjeva, kaj pa, če bi šlo za vašo hčer?"

"Ves čas govorimo o prepovedanih drogah. Policija očitno vse ve, če nikogar nič ne vpraša. Ves čas govorimo o pretepih, posilstvu, prepovedanih drogah in policija se ni zganila," meni Kadič, ki tudi poudarja, da ne želi obsojati Dušana Smodeja.

"Smodej bi lahko že pred mesecem dni rekel, da v obtožbah ni zrna resnice. Da gre za podtikanja ... Nočem obsojati Smodeja. Ampak policija nič ne naredi. In posledično namigovanja, da gre za politične pritiske v ozadju afere, postajajo vedno bolj glasna," je poudaril Kadič.

Zloraba
Novice Policija še brez pričevanj v aferi radiator
Dušan Smodej
Novice Kako je Dušan Smodej mimo pravil črpal javni denar
Ne spreglejte