SiolNET. Novice Slovenija
1,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija še brez pričevanj v aferi radiator

1,85

termometer

Zloraba | Policija ne razkriva, za kateri konkreten primer gre, v javnosti pa odmevajo očitki o domnevnih spolnih zlorabah novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Smodeja, ki pa jih po pisanju Slovenskih novic zanika. | Foto: Getty Images
Policija ne razkriva, za kateri konkreten primer gre, v javnosti pa odmevajo očitki o domnevnih spolnih zlorabah novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Smodeja, ki pa jih po pisanju Slovenskih novic zanika. Foto: Getty Images

Policija izvaja potrebne ukrepe in zbira obvestila o morebitnih sumih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in drugih kaznivih dejanjih. Kot so zapisali, po dveh pozivih do srede popoldan niso prejeli nobene prijave oškodovanke. Prav tako se do srede popoldan v povezavi z omenjenim primerom nobena oseba ni obrnila na Inštitut 8. marec.

Na Generalni policijski upravi so potrdili, da v primeru, o katerem so v nedeljo in ponedeljek obvestili javnost, do srede popoldan niso prejeli še nobene prijave oškodovanke. Policija opravlja razgovore, v katerih poskušajo ugotoviti morebitne oškodovanke kaznivih dejanj, vendar za zdaj ni bilo pozitivne potrditve.

Aktivnosti policije usmerjene v preverjanje verodostojnosti in resničnosti vsebine

Kot so še zapisali, policija izvaja vse potrebne ukrepe in zbira obvestila ter preverja vse informacije o morebitnih sumih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in drugih kaznivih dejanj. Za zdaj so vse aktivnosti usmerjene v preverjanje verodostojnosti in resničnosti vsebine zapisov na spletu o morebitnih storjenih kaznivih dejanjih, identifikaciji morebitnih žrtev teh dejanj ter potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Policija ne razkriva, za kateri konkreten primer gre, v javnosti pa odmevajo očitki o domnevnih spolnih zlorabah novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Smodeja, ki pa jih po pisanju Slovenskih novic zanika.

V eni izmed anonimnih izpovedi na družbenem omrežju Instagram na skupini Proti nasliju Dušana Smodeja smo v zapisu ene od domnevnih žrtev lahko prebrali: "Ja, js bla ena izmed tistih, ki me je privezal na radiator. V pijačo mi je dal ghb. Kljub temu, da sem ga prosila, naj me izpusti, sem se zbudila, ...”
Prav zaradi domnevnih zlorab in omenjenega radiatorja je afera Smodej poimenovana tudi afera radiator.
A Novice Asta Vrečko: Nisem vedela, da bo Smodej na intervjuju #video

Z omenjenim primerom se na 8. marec ni obrnila še nobena domnevna žrtev

Na primer domnevnega spolnega nasilja, o katerem so mediji začeli poročati po objavi anonimnih pričevanj na družbenem omrežju Instagram, so se odzvali tudi v Inštitutu 8. marec ter pozvali k oddaji prijav. Kot je v ponedeljek povedala direktorica inštituta Nika Kovač, so žrtvam pripravljeni nuditi oporo ter zbrati finančna sredstva za odvetniško oziroma pravno pomoč. Do srede popoldan, kot so zapisali, se v povezavi z omenjenim primerom nanje ni obrnila še nobena domnevna žrtev.

V ponedeljek pa se je na dogajanje odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do te problematike, tudi v kulturi, ter napovedala preverbo mogočih sistemskih ukrepov. Povedala je tudi, da so na ministrstvu že sprožili pregled sodelovanj s Smodejem.

Luka Mesec Novice Ali Luka Mesec govori neresnico? #video

Ministrstvo je sodelovalo z društvom Fotopub, ki ga zastopa Smodej

Z ministrstva so danes sporočili, da ministrstvo za kulturo ni sodelovalo s Smodejem, sodelovalo pa je z društvom Fotopub, ki ga trenutno zastopa omenjena oseba. Društvo se je prijavljalo na različne redne razpise ministrstva, ki jih to objavlja za podporo kulturnim programom in projektom, izbor projektov pa opravlja področna strokovna komisija.

Fotopub je bil sprejet v sofinanciranje na večletnem projektnem razpisu 2018–2021. V letih 2018, 2019, 2020 in 2021 je prejel 52.800 evrov sredstev, in sicer za projekt Festivalpub. V letih 2015 in 2017 se je Fotopub prijavil še na dva razpisa, vredna dobrih 4.200 evrov. V prvem primeru (leta 2015) kot koproducent, v drugem (leta 2017) kot producent.

Obrazi Digisvet Prihajajo po vaš denar: obrazi, ki se jih bo treba zelo paziti

Fotopub od leta 2015 prejel skoraj 60 tisoč evrov

Skupno je tako Fotopub od leta 2015 od ministrstva za kulturo prejel 57 tisoč evrov. Finančnih nepravilnosti za zdaj niso ugotovili, za leto 2021 pa izvajalec še dolguje vsebinsko letno poročilo za projekt Festivalpub, za katerega so ga pozvali, naj ga predloži do konca tega meseca, so še zapisali.

Dobrih 40 tisoč evrov je Fotopub dobil od Mestne občine Novo mesto, od Mestne občine Ljubljana pa dobrih 20 tisoč evrov. Spodaj so navedeni še drugi plačniki, s strani katerih je Fotopub prejemal denar.

Fotopub | Foto: Erar.si Foto: Erar.si

Razmerje do Društva za sodobno kulturo Fotopub je pojasnil novomeški zavod LokalPatriot kot formalni lastnik blagovne znamke Fotopub, vpisan pri uradu za intelektualno lastnino. Kot so zapisali, so zaradi programske konsolidacije leta 2014 več njihovih blagovnih znamk, med njimi Fotopub, predali v upravljanje drugim novomeškim kulturnim producentom. Omenjeno blagovno znamko so v upravljanje predali Društvu ljubiteljev filma Klapa, ki se je kasneje preimenovalo v Društvo za sodobno kulturo Fotopub. Zadnja veljavna pogodba med zavodom LokalPatriot in Društvom za sodobno kulturo Fotopub se je iztekla leta 2020, sodelovanja pa niso podaljšali.

Zrče Pag umor Novice Streljanje v Zrćah: mlajši moški umrl na poti v bolnišnico

Če so obtožbe resnične, bo zavod LokalPatriot uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva

Kot so še zapisali, ostro obsojajo v zadnjih dneh v javnosti predstavljene poslovne ter zasebne prakse zastopnika Društva Fotopub. "V našem zavodu so medkulturni dialog, osebnostni razvoj posameznika, enakost spolov in ničelna toleranca do kakršnegakoli nasilja in diskriminacije del naše mladinske in kulturne programske sheme vse od ustanovitve."

Dodali so, da bo, če se izkaže, da so v zadnjih dneh javno izražene obtožbe zoper Društvo Fotopub in njegovega pravnega zastopnika resnične, zavod LokalPatriot v interesu obrambe dobrega imena blagovne znamke Fotopub zoper omenjena uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva.

Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Urška Klakočar Zupančič. Nika Kovač. Novice Niko Kovač po Golobu sprejela še Klakočar Zupančičeva #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin