Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
15.34

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

Natisni članek

policija Slovenija streljanje šola

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 15.34

3 tedne

Policija o obvestilih o strelskem pohodu, ki so jih prejeli na slovenskih šolah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68
Slovenska policija | Policisti so ocenili, da je primerneje na primeren način obvestiti javnost. | Foto Mija Debevec Doničar

Policisti so ocenili, da je primerneje na primeren način obvestiti javnost.

Foto: Mija Debevec Doničar

Potem ko je več policijskih postaj več slovenskih šol obvestilo, da so 5. aprila na novičarskem spletnem portalu zaznali zapis oziroma grožnjo, da se bo v sredo, 10. aprila, na eni od slovenskih šol zgodil strelski pohod, policisti pravijo, da so obvestila izdali preventivno in mirijo, da razloga za paniko ni. "Kolebali smo med dvema možnostima – komentar spregledati ali obvestiti javnost. Ocenili smo, da je primerneje na primeren način obvestiti javnost," je dejal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Stojan Belšak.

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem prejšnji torek se je na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo, 10. aprila, strelski pohod zgodil tudi na eni od slovenskih šol. Policija je komentar zaznala, zato je več šolam posredovala obvestilo, naj bodo pozorni. Številne šole so obvestilo posredovale tudi staršem. 

"Na policiji redno spremljamo varnostne pojave in dogodke. Eden takih dogodkov se je zgodil tudi prejšnji teden. Zadeve se povezujejo z nedavnimi dogodki na Finskem, kjer je prišlo do nasilja na eni od tamkajšnjih šol. Na slovenskih javno dostopnih medijih se je pojavil podoben komentar, zato smo se policisti odločili reagirati. Prek policijskih postaj smo naslovili poziv k varnosti in samozaščitnemu ravnanju, da bi tako morebiten napad uspeli preprečiti pravočasno. Obvestili so socialne ustanove in šole ter jih opozorili, naj bodo pozorni, če ima kateri od učencev pri sebi kaj sumljivega," je povedal Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Stojan Belšak

Policija je bila v zvezi s tem dogodkom obveščena prek občana. Pohvalili so ga, pohvalili pa so tudi medij, ki je ta komentar umaknil v roku treh minut in onemogočil komentiranje. 

"Kolebali smo med dvema možnostma – komentar spregledati ali obvestiti javnost. Ocenili smo, da je primerneje na primeren način obvestiti javnost," je še dejal Belšak in dodal: "Ker objava ni bila niti krajevno niti prostorsko orientirana na nikogar, policija več od preventivnega delovanja ne more narediti." 

"Ne pričakujemo, da starši otrokom torbe pregledujejo vsak dan, ampak nas obvestijo, če opazijo nenavadno obnašanje. Pomembno je, da v kolikor kdorkoli prepozna nenavadno obnašanje otrok ali kakšnih drugih oseb povezanih v ali izven šolskega okolja, da o tem takoj obvesti policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše, učence, kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije," je sklenil Belšak. 

Kakšna obvestila so prejeli starši? 

Vsaj dve tovrstni obvestili, ki so jih s policijskih postaj prejeli na šolah, od tam pa so jih posredovali staršem, hranimo tudi v našem uredništvu. 

"V šolsko svetovalno službo so danes klicali s policijske postaje, in sicer v zvezi z dogodkom, ki se je pred nekaj dnevi zgodil na Finskem (strelski pohod). Dne 5. aprila so novičarskem spletnem portalu zaznali grožnjo/zapis pod vzdevkom 'slava Rusiji', da se bo enak dogodek v sredo, 10. aprila 2024, zgodil tudi na slovenski šoli," je pisalo v obvestilu, ki ga je po prejetem obvestilu s policijske postaje objavila ena od slovenskih šol. 

Ob tem so v obvestilu navedli, da ni znano, za katero šolo gre, in dodali, da so policijske postaje obvestile vse slovenske šole. Starše in zaposlene na šolah so prosili, naj ostanejo mirni, otroci pa naj vseeno pridejo v šolo. 

V obvestilu, ki ga je objavila druga, šola je pisalo, da bodo zadevo v šolah jemali resno in bodo vsi pozorni. Tudi starše so zaprosili, naj otrokom pregledajo šolske torbe in preverijo, kaj vse se nahaja v njih. 

slovenska policija
Novice Dijak, ki je na ljubljanski srednji šoli načrtoval strelski pohod, začasno izključen
ZDA strelski napad
Novice Strelski pohod v ZDA: 17-letnik ubil šestošolca in ranil pet ljudi
Hrvaška policija
Novice Strelski pohod v Sisku: napadalec naj bi imel psihične težave #video
 
Ne spreglejte