Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
12.41

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,47

138

Natisni članek

policija Nika Kovač Branko Grims

Torek, 10. 1. 2023, 12.41

1 leto, 3 mesece

Policija: Ni bilo fizičnega stika. Poslanci SDS: Imamo zdravniške izvide.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,47

138

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač. | Poslanec Branko Grims je po napadu oktobra lani trdil, da ga je neznani napadalec porinil po stopnicah. | Foto Bojan Puhek

Poslanec Branko Grims je po napadu oktobra lani trdil, da ga je neznani napadalec porinil po stopnicah.

Foto: Bojan Puhek

Po ugotovitvah policije, da v napadu na poslanca SDS Branka Grimsa oktobra lani ni bilo fizičnega stika med njim in napadalcem, so se danes odzvali v poslanski skupini SDS. Odločitvi policije ostro nasprotujejo, zapisali so, da so vse izjave Grimsa in drugih poslancev SDS, podane po incidentu, resnične in da od njih ne odstopajo. Poleg tega je po njihovih besedah Grmis utrpel več zdravstvenih posledic, vključno z atipično pljučnico zaradi okužbe. 

Policija je ugotovila, da ob napadu na poslanca SDS Branka Grimsa oktobra lani ni bilo fizičnega stika med njim in napadalcem. "Z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem okoliščin so policisti ugotovili, da fizičnega stika med osebama ni bilo, zato so o zbranih obvestilih v obliki poročila obvestili pristojno državno tožilstvo," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Ugotovitve policije se ne skladajo z zgodbo poslanca Grimsa, ki je takoj po napadu trdil, da ga je neznanec porinil po stopnicah in da je napad razumel kot poskus umora. 

Preiskavo suma storitve kaznivega dejanja so zato končali, policisti pa še vedno iščejo neznano osebo z objavljenih fotografij, saj dejanje vsebuje elemente prekrška in policija v navedeni zadevi vodi prekrškovni postopek, so še zapisali na policiji. 

Poslanci SDS: Grims je zbolel za atipično pljučnico

V poslanski skupini SDS so prepričani, da odločitev policije v zvezi z napadom na poslanca SDS Branka Grimsa oktobra lani kaže na to, "da se želi fizični napad na poslanca relativizirati izključno zato, ker prihaja iz vrst opozicije". Pri tem opozarjajo, da so posledice napada dokumentirane tudi z zdravniškimi izvidi.

Kot so v SDS povzeli v današnjem sporočilu za javnost, je policija ugotovila, da "pri napadu ni bilo fizičnega kontakta", zaradi česar je preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zaključila, dogodek pa bo v nadaljevanju obravnavala kot prekršek.

V SDS odločitvi policije ostro nasprotujejo. "Nesporno način napada jasno izraža naklep; zdravstvene posledice, vključno z atipično pljučnico zaradi okužbe ob napadu, pa so vse dokumentirane z zdravniškimi izvidi," so navedli v sporočilu.

Poudarili so, da so vse izjave Grimsa in drugih poslancev SDS, podane po incidentu, resnične in od njih ne odstopajo. Grims pa je po njihovih navedbah policiji predložil tudi zdravniški izvid ambulante za nujno medicinsko pomoč, ki kot verodostojen dokument dokazuje poškodbe, nastale zaradi napada.

"Dejstvo, da je policija odločitev sprejela zgolj na podlagi pomanjkljivih posnetkov kamer, s katerimi se zlahka manipulira, je zato nedopustno in neprofesionalno," so navedli v stranki. Dodali so, da se v poslanski skupini SDS zavedajo, "da je bila policija zadnje mesece pod hudimi političnimi pritiski, ki jih je ob svojem odstopu razgalila ministrica Bobnarjeva".

Ob tem so izrazili obžalovanje, da so mnogi preslišali pobude, ki so jih podali po incidentu, in sicer "da je bil napad na poslanca vrh ledene gore množice posrednih in neposrednih pouličnih, medijsko podprtih pozivov k nasilju, ki smo jim priča že dve leti". Zato bi morali vsi stopiti skupaj in začrtati odločne korake za zagotovitev tako varnosti poslancev kot varnosti zaposlenih v DZ, so prepričani v SDS.

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Policija: fizičnega stika ob napadu na poslanca Grimsa ni bilo

Nika Kovač: Če to drži, je poslanec Grims lagal 

Na Twitterju se je po objavi informacije, da ni bilo fizičnega napada na poslanca Grimsa, odzvala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Nekaj dni pred incidentom pred parlamentom je bila Kovačeva žrtev fizičnega napada v središču Ljubljane. 

"Če to drži, je poslanec Grims lagal," je ugotovitve policije komentirala Kovačeva in ob tem poudarila, da se ji zdijo tudi verbalni napadi in žaljenje kogarkoli nedopustni. Dodala je, da tudi takšne napade obsoja. 

Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač
Novice Niko Kovač fizično napadli v središču Ljubljane. Krivdo je pripisala Janši in Novi24TV.

Spomnimo 

Poslanec Grims je po napadu trdil, da ga je neznanec porinil po stopnicah, a se je pri tem na srečo ujel in ni padel, poroča STA. "Zame je to poskus umora. Če bi padel po stopnicah, ki so polne ostrih robov, pa še nahrbtnik sem imel, bi se lahko ubil," je poudaril takrat.

Moški ga je tudi dvakrat pljunil po laseh. "Policiji sem predlagal, naj vzame vzorec DNK, pa niso želeli. To sem predlagal dvakrat. Dokaze sem shranil, da ne bi mogoče potem kdo rekel, da ne morejo česa dokazati," je povedal poslanec SDS. 

Branko Grims
Novice Fizični napad na poslanca pred parlamentom

 

Ne spreglejte