Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sreda,
6. 7. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Slovenija čakalne vrste osebni dokument upravna enota poletje

Sreda, 6. 7. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Poletna katastrofa v Ljubljani: popoldanski obisk upravne enote

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Upravna enota Ljubljana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Če morate na ljubljanski upravni enoti to poletje kaj urediti, pa imate čas za to le popoldne, se pripravite na dolgo čakanje, gnečo in vročino. Da je pred vami nekaj petdeset strank, ni nič nenavadnega.

Na ljubljanski upravni enoti opažajo, da se stranke pri njih še vedno najpogosteje zglasijo ob ponedeljkih, sredah in petkih. Še vedno namreč velja prepričanje, da poslujejo le ob teh dneh. Trenutno povečano število strank ob sredah popoldne, ko je upravna enota odprta do 19. ure, pa je po njihovih besedah posledica dopustov in počitnic, ko se ljudje v večji meri odločajo za menjavo osebnih dokumentov.

Drugi razlog je ukinitev krajevne pristojnost upravnih enot. Zamenjavo osebnih dokumentov, prijavo bivališča, izdajo izpiskov iz matičnega registra lahko občani že več let urejajo na katerikoli upravni enoti v državi.

"Delamo vse dni v tednu"

Iz sektorja za upravne in notranje zadeve tudi sporočajo, da imajo uradne ure vse dni v tednu, za prevzem osebnih dokumentov pa ni treba obiskati upravne enote, saj vam jih lahko dostavijo tudi po pošti. "Storitve, kot so prijava stalnega ali začasnega prebivališča, odjava v tujino, izdaja potrdil iz uradnih evidenc, je mogoče urediti tudi prek e-uprave, če imajo državljani urejeno digitalno potrdilo," dodajajo.

Da bi se izognili čakanju na upravnih enotah, vam svetujemo:

  • na upravne enote se lahko odpravite katerikoli delovni dan,
  • večino upravnih zadev lahko urejate na vseh upravnih enotah po državi,
  • veljavnost osebnih dokumentov preverite pravočasno in se tako izognite nepotrebnemu čakanju na upravni enoti,
  • z namestitvijo digitalnega potrdila na svoj osebni računalnik lahko prek e-uprave od doma urejate prijavo začasnega ali stalnega prebivališča, odjavo v tujino in izdajo potrdil iz uradnih evidenc.

Tujca, ki želi na oddelku za tujce urediti dokumente, ob obisku pričaka neprijetno presenečenje. 
 | Foto: Tujca, ki želi na oddelku za tujce urediti dokumente, ob obisku pričaka neprijetno presenečenje.

Tujce sprejemamo v slovenskem jeziku …

V sklopu upravne enote na Tobačni v Ljubljani je tudi oddelek za tujce. Na njem si tujci urejajo vse potrebne dokumente za bivanje v Sloveniji, a se pri tem srečujejo s svojevrstno težavo. Vhod oddelka je na nasprotni strani glavnega vhoda, nanj pa opozarja tabla v slovenskem jeziku, z majhnim pripisom v angleščini.

Na tablo, ki usmerja na oddelek za tujce, so na upravni enoti namestili tudi pripis v angleškem jeziku.  | Foto: Na tablo, ki usmerja na oddelek za tujce, so na upravni enoti namestili tudi pripis v angleškem jeziku. Na upravni enoti pravijo, da so table oblikovane s skladu z uredbo o celostni grafični podobi vlade Republike Slovenije. So pa sami, da olajšajo poslovanje, videz tabel vsaj delno prilagodili in dodali napis v angleškem jeziku.

… vloge pa so dostopne tudi v angleškem jeziku

Uradni jezik pri poslovanju upravnih organov s strankami je sicer slovenščina. V primerih, kjer je pri komunikaciji s strankami največkrat uporabljen angleški jezik (državljani EU in študentje tretjih držav), so vloge pripravili tudi v angleškem jeziku.

Ne spreglejte