Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2024,
18.16

Osveženo pred

3 dni, 19 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Hrvaška Italija nadzor državne meje schengen Boštjan Poklukar

Petek, 14. 6. 2024, 18.16

3 dni, 19 ur

Poklukar: Slovenija pripravljena sodelovati pri skupnem nadzoru zunanje meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Boštjan Poklukar | Na srečanju bodo govorili tudi o trilateralnih policijskih patruljah, ki bi pomagale pri nadzoru zunanje schengenske meje na Hrvaškem. | Foto STA

Na srečanju bodo govorili tudi o trilateralnih policijskih patruljah, ki bi pomagale pri nadzoru zunanje schengenske meje na Hrvaškem.

Foto: STA

Slovenija je pripravljena sodelovati v trilateralnih mešanih policijskih patruljah z Italijo in Hrvaško pri varovanju zunanje schengenske meje, je danes dejal notranji minister Boštjan Poklukar. Ocenil je, da Hrvaška na to še ni pripravljena in dodal, da bodo o patruljah razpravljali v torek na srečanju notranjih ministrov v Gorici.

Minister Boštjan Poklukar se bo s kolegoma Davorjem Božinovićem in Matteom Piantedosijem srečal v Italiji, kjer bodo znova razpravljali o dogajanju na zahodnobalkanski migracijski poti, nadzoru na notranjih mejah in sodelovanju pri preprečevanju neregularnih migracij.

Kot je po današnjem podpisu dogovora o ukrepanju v primeru groženj v vzgojno-izobraževalnih zavodih na MNZ pojasnil Poklukar, bodo na srečanju govorili tudi o trilateralnih policijskih patruljah, ki bi pomagale pri nadzoru zunanje schengenske meje na Hrvaškem, pri čemer pričakuje dodatna pojasnila Božinovića glede pripravljenosti Hrvaške.

Ob tem je ponovno izrazil željo, da bi države v formatu trilateralnih patrulj varovale zunanjo schengensko mejo, predvsem mejo med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino. Ta je po njegovem mnenju najbolj prehodna.

O tem so ministri razpravljali že na prejšnjem srečanju na Brdu pri Kranju konec marca, kjer so se zavzeli za čimprejšnjo vzpostavitev patrulj in napovedali, da bodo način takšnega patruljiranja na operativni ravni še določili. Poklukar je takrat tudi ocenil, da bi patrulje lahko bile alternativa nadzoru na notranjih mejah, ki ga izvajata Italija in Slovenija.

Minister verjame, da bo vlada s policisti in vojaki za pogajalsko mizo dosegla kompromis

Notranji minister je po napovedi policijske stavke in protestnega shoda vojakov danes izrazil prepričanje, da se bosta sindikalna in vladna stran vrnili za pogajalsko mizo in dosegli kompromis, s katerim bodo zadovoljni vsi.

Poklukar je zatrdil, da je za napoved policijske stavke in protestnega shoda vojakov izvedel iz informativnih portalov na svetu ministrov za notranje zadeve v Luksemburgu. Ocenjuje, da je prišlo do nekega zastoja v pogajanjih, posledica tega pa je tudi ta komunikacija.

Zatrdil je, da na ministrstvu vodijo zgleden dialog z obema policijskima sindikatoma in imajo odkrit odnos. "Jaz še enkrat verjamem, da bodo pogajalci na pogajalskem procesu prišli do kompromisa. Seveda si ne želim, da pride do zaostrovanja, kajti težko ocenjujem, kaj bi bilo, v kolikor bi prišlo do policijske stavke," je še dejal.

Na komentar predstavnikov sindikata, da jih v tej luči ne čudi, da smo v Sloveniji vse pogosteje priča ustanavljanju vaških straž in drugih skupin, je Poklukar zatrdil, da vaških straž ne bodo dovolili. Dejal je, da bodo na ministrstvu vaške straže poskušali nasloviti s spremembo zakona o varstvu javnega reda in miru.

Policijski in vojaški sindikati so namreč ogorčeni nad ravnanjem vlade, ki je na stebrnih pogajanjih v ponedeljek nekaterim primerljivim poklicnim skupinam ponudila višja vrednotenja delovnih mest kot policistom, vojakom in strokovno-tehničnim delavcem. Če jim ne bo prisluhnila, vzporedno s policijsko stavko napovedujejo tudi protestni shod vojakov.

policija, policisti
Novice Ogorčeni policijski in vojaški sindikati napovedujejo stavko in protest. Na ministrstvu jim odgovarjajo.
Ylva Johansson
Novice Bruselj z načrtom za pripravo članic na izvajanje migracijskega pakta EU
Ne spreglejte