Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2021,
19.06

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

21

Natisni članek

dohodek poslanec Gregor Židan

Petek, 23. 4. 2021, 19.06

2 leti, 12 mesecev

Pojasnila Fursa: Nadomestilo NZS poslancu Židanu je dohodek, plačati bi moral davek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

21

Gregor Židan | Foto STA

Foto: STA

Mandatno-volilna komisija DZ je poslanca SD Gregorja Židana pozvala k pojasnilu sodelovanja z Nogometno zvezo Slovenije. Ta pravi, da mu je za delo trenerja izplačala po 100 evrov dnevnega nadomestila, za 13 dni. Židan trdi, da je delal brezplačno, a iz splošnih pojasnil Fursa izhaja, da se to šteje kot dohodek, od katerega je treba plačati davke.

Poslanec SD Gregor Židan je namreč opravljal vlogo trenerja na marčevskem evropskem prvenstvu za mlade. V Nogometni zvezi Slovenije (NZS) so v sredo pojasnili, da Židan z njimi sodeluje kot eden izmed trenerjev v reprezentanci do 21 let, a z NZS nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi, temveč ustni dogovor. Višina dnevnega nadomestila za funkcijo trenerja je 100 evrov.

Židan je zatrdil, da je imel za čas opravljanja vloge trenerja kot poslanec odobren dopust, in sicer od 18. do 30. marca.

Furs: Izplačevalec mora obračunati in plačati davke

Na Finančni upravi RS (Furs) so navedli, da na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne morejo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. Dodali so, da ko so obveščeni (od medijev ali ko prejmejo prijavo) o določenih okoliščinah, ki kažejo na možnost kršitve predpisov, te skladno s svojimi pristojnostmi po uradni dolžnosti preverijo.

So pa podali nekaj splošnih pojasnil. Med drugim so navedli, da se dohodek, prejet za opravljeno delo ali storitev, dosežen v odvisnem razmerju med izplačevalcem in fizično osebo in je občasnega ali začasnega značaja, šteje za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja v skladu z zakonom o dohodnini.

Dohodek iz tega naslova vključuje vsak posamezni dohodek za opravljeno delo ali storitev, vključno z morebitnimi povračili stroškov in bonitetami, od katerega mora izplačevalec obračunati in plačati davke, so pojasnili na Fursu. V konkretnem primeru je to Nogometna zveza Slovenije (NZS).

Gregor Židan
Novice Poslanec Židan zunaj parlamenta dela za 100 evrov na dan #video
Židan kolaž
Novice Poslancu Židanu po plačilu obroka za hišo ostane le 400 evrov #video

Simič: Nadomestilo pravzaprav pomeni plačilo

Davčni strokovnjak, nekdanji direktor davčne uprave in tudi nekdanji predsednik NZS Ivan Simič je o tem primeru za STA spomnil, da je Židan poslanec, v DZ tudi prejema plačo ter kot trener ni v delovnem razmerju z NZS. Glede na to od NZS tudi ne more prejemati dnevnic. Ta namreč pomeni nadomestilo za prehrano, in to v primeru, če delodajalec zaposlenega napoti na službeno pot. Višina dnevnice je odvisna od časa trajanja službene poti.

Zato po Simičevem mnenju dnevno nadomestilo, in sicer v višini 100 evrov, pravzaprav pomeni plačilo za opravljeno delo, to je za funkcijo trenerja. "Z davčnega vidika gre za podjemno pogodbo in predvidevam, da so na NZS to zadevo obravnavali na ta način ter so obračunali in plačali vse davke in prispevke, ki jih morajo obračunati in plačati od podjemne pogodbe," je navedel.

O Židanovi navedbi, da prejme le povračilo stroškov, Simič meni, da vsako plačilo, ki ga prejmemo (plača, honorar, dnevnica nad dovoljenim zneskom, stroški prevoza na delo in z dela, stroški prehrane nad določenim zneskom in podobno) pomenijo neko povračilo naših stroškov. "Kolikor mi je znano, NZS na reprezentančnih srečanjih plača namestitev in vse obroke hrane, kar pomeni, da pomembnejših stroškov ni," je še dodal. Poleg tega bi se Furs po njegovem mnenju lahko v tem primeru postavil na stališče, da so tudi stroški namestitve in prejeta prehrana dodaten honorar.

MVK je poslanca pozvala k razjasnitvi dohodkov

Predsednik mandatno-volilne komisije (MVK) DZ Ivan Hršak je danes pojasnil, da so poslanca Gregorja Židana pozvali k razjasnitvi dohodkov, s katerimi so sicer seznanjeni le iz medijev. Židan namreč MVK o tem ni obvestil. V roku 14 dni pričakujejo njegov pisni odgovor oziroma pojasnilo, ki ga bodo strokovne službe komisije proučile in se na tej podlagi odločile za nadaljnje korake, je pojasnil Hršak.

V NZS so danes na vprašanja STA o obračunu davkov pri izplačilu nadomestila Židanu odgovorili s trditvijo, da je zveza vse obveznosti do Gregorja Židana poravnala v skladu s slovensko zakonodajo. Na vprašanje, ali je NZS poleg nadomestila Židanu v tem času plačala prehrano in prenočitve, niso konkretno odgovorili.

Ne spreglejte