Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 12. 2020,
7.46

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

vremenska napoved vreme

Nedelja, 6. 12. 2020, 7.46

3 leta, 4 mesece

Poglejte, kakšno vreme nas čaka v začetku tedna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Zahodni del Slovenije je zajelo močno deževje, ob hkratnih višjih temperaturah in posledičnem taljenju snega pa se ponekod na cestah pojavljajo velike količine vode. Padlo bo predvidoma še od 30 do 60 mm padavin. Meja sneženja bo sprva na približno 1500 metrih nad morjem, zvečer se bo spuščala. Na območju Julijskih Alp se bo v visokogorju nevarnost snežnih plazov prehodno povečala na 4. stopnjo. Ponoči bodo padavine od zahoda prehodno ponehale. Trenutno o težavah poročajo z Gorenjske in Notranjske, policisti voznike pozivajo k previdnosti. Naraščajo tudi vodotoki.

Danes bo oblačno in po nekaterih nižinah megleno. Dež se bo na zahodu okrepil in se popoldne postopno širil proti vzhodu. Ob morju bo lahko tudi zagrmelo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov in se bo proti večeru spuščala. Večji del dneva bo ob morju pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do okoli 15 stopinj Celzija, piše na spletni strani Agencije za okolje (Arso).

Ponoči se bo dež umikal proti severovzhodu, v višinah se bo nekoliko ohladilo. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, nekaj sonca bo predvsem v vzhodnih krajih. Predvsem na zahodu bodo nastajale krajevne plohe, dež bo občasno nosilo tudi v osrednjo Slovenijo. Predvsem na Primorskem bo občasno pihal veter južnih smeri. Jutranje temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem okoli 8, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

Vreme 6.12.2020 | Foto:

Vreme 6.12.2020 | Foto:

Obeti

V torek in sredo bo pretežno oblačno. Na zahodu bo pogosto deževalo, proti vzhodu pa bodo vmes tudi daljša suha obdobja. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 metrov.

Za zahod države oranžno vremensko opozorilo

Agencija za okolje je za danes za severozahod Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanega močnega deževja in velike nevarnosti snežnih plazov. Zaradi močnega deževja je za danes izdano oranžno vremensko opozorilo tudi za jugozahod države, navaja STA.

1414 | Foto:

Kot opozarjajo na Arsu, lahko vodotoki na območju, za katerega je izdano oranžno vremensko opozorilo, poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so tudi motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi.

Kot so opozorili pri Geološkem zavodu Slovenije, je danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji, zemeljski plazovi bi se lahko sprožili tudi v preostalih predelih Slovenije. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode.

Za osrednjo Slovenijo je zaradi možnih izdatnejših padavin za danes izdano rumeno vremensko opozorilo. Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu, piše STA.

Morje poplavljalo obalo

Sicer pa je tudi minulo noč morje poplavljalo obalo. V Piranu je zaradi visokega plimovanja in močnega južnega vetra regijski center za obveščanje Koper ob 23.32 sprožil sireno javnega z opozorilom na nevarnost. Morje je poplavilo Punto, Prešernovo in Kidričevo nabrežje ter del Cankarjevega nabrežja. Piranski gasilci in delavci Okolja so pred Tartinijev trg postavili baraže, navaja center za obveščanje. V Izoli je sredi noči poplavilo le del pločnika na Velikem trgu.

Ponekod poplavlja cestišča, policisti pozivajo k previdnosti

Na Gorenjskem so trenutno večje težave na lokacijah Podvin, Topolino proti Kranjski Gori in Bohinjska Bela pri mostu. Voda s ceste ne odteka, so sporočili iz Policijske uprave Kranj. Voznike so pozvali k veliki previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je glavna cesta Pivka-Ilirska Bistrica zaradi poplavljenega vozišča zaprta za ves promet pri Dolnji Bitnji. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet zaradi snežnih razmer.

Zaradi močnega deževja bodo lahko danes poplavljali nekateri vodotoki v zahodni Sloveniji. Agencija RS za okolje (Arso) v hidrološkem poročilu napoveduje, da bodo danes čez dan, zvečer in v noči na ponedeljek reke v zahodni polovici zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega hitro naraščale. Reke na tem območju se lahko razlijejo na običajnih območjih, posamezne reke pa tudi poplavijo.

Ponoči se bo v zgornjem toku pričela razlivati tudi Drava. V ponedeljek čez dan bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava in Drava v spodnjem toku. Sava se bo v srednjem toku razlivala na običajnih izpostavljenih območjih. Zmerno bodo narasle tudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije.

Zelo nenavadna temperaturna slika

Zaradi kombinacije snežne odeje, temperaturnega obrata in višinskega južnega do vzhodnega vetra pa je bila davi v Sloveniji po navedbah Arsa "zelo nenavadna temperaturna slika". Ob 7. uri so namreč na Kredarici izmerili minus tri stopinje Celzija, v Ljubljani nič stopinj, v Ratečah šest stopinj Celzija, v Logarski dolini 11 in v Portorožu kar 14 stopinj Celzija, poroča STA.

Ne spreglejte