SiolNET. Novice Slovenija
4,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pogajanja med kmeti in ministrstvom na mrtvi točki

4,27

termometer

Protest kmetje |  | Foto: Aljaž P. Kunej
Foto: Aljaž P. Kunej

Današnja pogajanja kmetijskih organizacij in resornega ministrstva glede zahtev kmetov, med drugim o velikosti območij Natura 2000 in predlaganih novostih v zakonu o zaščiti živali, niso prinesla napredka. O Naturi se bodo še pogovarjali, glede zakonskih sprememb bo vlada mnenje sprejela v četrtek. Pogajanja bodo nadaljevali prihodnji teden.

"Pogajanja so na mrtvi točki," je po današnjih pogovorih na kmetijskem ministrstvu povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Na mizi so imeli novelo zakona o zaščiti živali, katere predlog je v postopek DZ vložila poslanska skupina SD, in velikost območij Nature 2000.

Kmetija majerič Branko Ptuj Ptujski lük čebula ohranitveno kmetijstvo Novice Poslanci brez glasovanja o priporočilih za reševanje slovenskega kmetijstva #video

Kmetje nasprotujejo kameram v klavnicah

Predstavniki kmetov zahtevajo, da se iz predloga novele umakne določilo, da bi morale biti v klavnicah nameščene kamere. Menijo namreč, da v nasprotnem primeru ne bodo dobili ljudi, ki bi bili pripravljeni delati, in se bodo klavnice zapirale.

Ne strinjajo se niti s predvidenimi določbami o pooblaščenih svetovalcih, ki bi lahko po 40-urnem usposabljanju med drugim na kmetijah ugotavljali morebitne nepravilnosti, in zahtevajo njihov umik iz predloga.

Ministrstvo je po Medvedovih besedah pojasnilo, da bo vlada mnenje o poslanskem predlogu novele sprejela v četrtek, nanj pa bodo predstavniki kmetov nato odgovorili.

Ljubljansko barje Novice Kmete na Ljubljanskem barju in Planinskem polju čakajo nove omejitve

Zahteva po zmanjšanju območja Natura 2000

Kmetje zahtevajo, da se zmanjšajo območja Nature 2000, ki jih je po podatkih spletne strani natura2000.gov.si v Sloveniji 355, pokrivajo pa dobrih 37 odstotkov ozemlja države. "Povprečje EU je 18 odstotkov, Avstrija ima 15 odstotkov (ozemlja države, vključenega v Naturo 2000, op. p.)," je primerjal Medved.

Posel danes Natura 2000 po novem obsega 37 odstotkov Slovenije

Zahtevajo tudi, da se ne uvede ostrejšega režima kmetovanja na delu teh območij ter da se ne poveča površin okoljsko občutljivega trajnega travinja znotraj Nature z zdajšnjih okoli 21 tisoč hektarjev na predvidenih 33 tisoč hektarjev.

O teh zahtevah se po Medvedovih besedah še pogovarjajo. Nadaljevanje pogajanj bo predvidoma prihodnji teden.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so po današnjih pogovorih STA povedali, da se "pogovori med predstavniki vlade in deležniki v kmetijstvu nadaljujejo" in da trenutno ni predvidenih izjav za medije.

Kmetje pred prvim protestom predstavili osem zahtev

Današnja pogajanja so bila prva po protestu kmetov v Ljubljani 25. aprila, ki so ga pripravili po tistem, ko so sredi aprila zapustili pogajanja, za katera so se dogovorili po prvem protestu v več krajih po državi, med drugim tudi v prestolnici, 24. marca.

Protestni shod Sindikata kmetov Slovenije. Traktor, kmet, protest. Novice Kmetje vladi sporočili, kaj točno zahtevajo

Predstavniki kmetov so pred prvim protestom predstavili osem zahtev. Med drugim so zahtevali, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, naj se ponovno prouči in zmanjša območja Nature 2000 ter območij občutljivega trajnega travinja, naj se podnebne in okoljske ukrepe, zapisane v strateškem načrtu skupne kmetijske politike, izvaja tako, da bodo dostopni kmetu, uporabni, izvedljivi in trajnostni. Zahtevali so tudi jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe ter to, da prehranska varnost Slovenije ne bo podrejena "okoljevarstvenim avanturam", da se ne uvaja novih davkov, da se vsa neposredna plačila in ostala sredstva usklajujejo z inflacijo ter da se kmetijstvu namenjena sredstva skupne kmetijske politike v celoti obdržijo v kmetijstvu oz. kmetijskem sektorju.

Na drugem protestu so med drugim tudi zahtevali, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč ter zavrne uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, poleg tega želijo umik omenjenih zanje spornih določil predloga novele zakona o zaščiti živali.

Balažic: Priča smo političnemu nagajanju in usklajenemu vlaganju pobalinskih predlogov

V stranki SLS so vlado pozvali naj gre kmetom v pogajanjih naproti s spremembo uredbe o Naturi 2000, da ta ne bo posegala v najboljša kmetijska zemljišča. Iz parlamentarnega postopka naj umakne predloga novel zakonov o zaščiti živali in o KGZS, saj je njun namen nagajanje kmetom, so ocenili v SLS.

"Kmetje so se organizirali in jasno izpostavili, kaj jih moti, vendar se v dveh mesecih od prvih protestov ni spremenilo nič. Prej smo priča političnemu nagajanju in usklajenemu vlaganju pobalinskih predlogov, ki namesto da bi reševali, le še bolj zaostrujejo situacijo," je, kot so sporočili iz SLS, na današnji novinarski konferenci izpostavil predsednik te zunajparlamentarne stranke Marko Balažic.

V SLS glede Nature 2000 predlagajo, naj se zanjo namenijo degradirana območja oziroma območja, na katerih se že vrsto let ne kmetuje, obvezno pa morajo biti vsa dejanja usklajena z lastniki zemljišč.

Kritični so do predloga novele zakona o zaščiti živalih, ki po njihovih navedbah uvaja živalsko policijo, in predloga novele zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki po njihovem na "neustaven način omogoča sodelovanje pri urejanju javnih zadev".

V SLS od pristojnih na Mestni občini Ljubljana zahtevajo, da umaknejo odlok, ki predvideva globo v višini 160 evrov za vožnjo s traktorjem v središču Ljubljane, in da nemudoma zaustavijo gradnjo kanala C0.

Protestni shod Sindikata kmetov Slovenije. Traktor, kmet, protest. Novice Kmetom 160 evrov globe, če se bodo s traktorji vozili po središču Ljubljane? Super traktor. Novice Policija na protestih kmetov po ugotovitvah odbora DZ ni ravnala nezakonito
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin