Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2023,
9.55

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Natisni članek

Slovenija kmetijstvo kmetje Natura 2000 ukrepi Ljubljansko barje

Sreda, 15. 3. 2023, 9.55

1 leto, 1 mesec

Kmete na Ljubljanskem barju in Planinskem polju čakajo nove omejitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Ljubljansko barje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kmete na Ljubljanskem barju in Planinskem polju, ki imajo parcele znotraj prve varstvene cone območja Natura 2000, čakajo letos nove omejitve pri kmetovanju. Te so med drugim prepoved paše in gnojenja, travnike pa bodo na Barju letos lahko prvič kosili šele po 1. avgustu. Razlog za nov režim je izginjanje nekaterih redkih vrst in habitatov, poroča MMC RTVS.

Doslej so bili ukrepi za varovanje habitatov prostovoljni, letos pa se na teh območjih Nature 2000 obeta obvezni zaostren režim upravljanja. Andrej Bibič z ministrstva za naravne vire in prostor pojasnjuje razloge za zaostritev: "Stanje travniških vrst in habitatnih tipov se je v zadnjih 20 letih na delu Ljubljanskega barja močno poslabšalo, zato je Evropska komisija proti Republiki Sloveniji uvedla presodni postopek. Republika Slovenija se je bila dolžna odzvati z vključitvijo plačila Natura 2000 in z uvedbo režima."

Plačila v okviru območij Natura 2000 so letno hektarsko nadomestilo za kritje dodatnih stroškov in izpada dohodka, ki so posledica omejitev na teh območjih zaradi izvajanja direktiv o habitatih in pticah.

Avgustovsko seno je za nas neuporabno, pravijo kmetje

Na Barju bo letos veljala omejitev prve košnje, ki se bo smela izvajati šele v avgustu. Prav tako se letos izvaja mozaična košnja, kar pomeni, da se pokosi med 40 in 60 odstotki travnika. 

Številni kmetje v Občini Ig se zaradi ukrepov počutijo razlaščene, saj jim bo odvzeta možnost pridelave krme ali paše, poroča MMC. Po drugi strani marsikdo med njimi niti še ne ve za te spremembe. 

"Kaj nas je najbolj zmotilo? Omejevanje lastninske pravice v prvi vrsti. Popolno omejevanje, se pravi košnja po 1. 8., tako seno je popolnoma neuporabno za nas. Se pravi, smo ob ves dohodek, s tistim senom nimamo kaj delati oz. to predstavlja dejansko samo strošek," je komentiral Edo Kumše, kmet in predsednik Zadruge Ig. 

Prihodnje leto manj strogi ukrepi

Od prihodnjega leta bodo ukrepi manj strogi, saj aktualni Program upravljanja območij Natura 2000 (PUN 2023–2028) predpisuje začetek košnje po 30. juniju. Bodo pa uvedene še nekatere dodatne zahteve. Tako bo treba pokošeno seno pustiti na parceli še vsaj dva dni, gnojenje in paša bosta prepovedana, zemljišč tudi ne bo dovoljeno branati in dosejevati. Prav tako bo treba na zemljišču preprečevati zaraščanje, uporabljati fitofarmacevtska sredstva in izvajati melioracije, ki ne bodo povezane z varstvom narave.

Napovedane ukrepe je v časopisu Kmečki glas komentirala tudi kmetijska svetovalka Majda Godina: "Nove zahteve bodo imele za posledico zmanjšanje števila rejnih živali, za nekatere tudi opustitev, ter težave pri obvezni paši za ekološke kmetije." Ekološke kmetije morajo namreč za svoje živali zagotavljati pašo, nekateri pa imajo edine primerne pašne površine na območjih, za katere veljajo omejitve.

Spletna predstavitev novega režima bo potekala to sredo in četrtek. Občina Ig pa bo v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo v četrtek, 16. marca, organizirala okroglo mizo v zvezi s to problematiko. Predlog uredbe o programu upravljanja na območju Natura 2000 za obdobje od 2023 do 2028, ki razburja kmete, je v javni obravnavi še do 25. marca.

Novice Natura 2000 po novem obsega 37 odstotkov Slovenije
Novice Ustavno sodišče pri uredbi o Naturi 2000 pritrdilo Sežani in Divači
Novice Natura 2000 večja tudi v Posavju
Ne spreglejte