Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2023,
20.19

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

5

Natisni članek

protest kmetje traktor SDS

Ponedeljek, 8. 5. 2023, 20.19

11 mesecev, 3 tedne

Policija na protestih kmetov po ugotovitvah odbora DZ ni ravnala nezakonito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

5

Super traktor. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Policija na protestih kmetov 25. aprila ni ravnala nezakonito, je danes ugotovil odbor DZ za notranje zadeve. Zbiranje obvestil so izvajali po ustaljeni praksi in v skladu z zakonom, so dejali predstavniki policije. SDS se kot predlagateljica nujne seje ni udeležila. Po mnenju koalicije gre le za poskus zmanjšati zaupanje v delo policije.

V SDS so zahtevo za nujno sejo odbora za notranje zadeve podali zaradi "nesorazmernega poseganja policije v pravico do mirnega zbiranja in izražanja mnenj".

Po spletu je namreč v tednu pred protestom zakrožila objava enega od kmetov, ki je zapisal, da ga je med delom na kmetiji obiskala policija in vprašala, ali se namerava udeležiti protesta kmetov v Ljubljani. Policiste je po njegovih besedah zanimalo še, kdo vse se bo protesta udeležil.

Super traktor.
Novice Kmetje na protestu tudi s traktorji, dražjimi od sto tisočakov #foto

Na današnji nujni seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin dejala, da je notranji minister Boštjan Poklukar od direktorata za policijo in druge varnostne naloge v zvezi s tem dogodkom zahteval poročilo. To je pokazalo, da je policija naloge opravljala v skladu s svojimi pristojnostmi in ravnala zakonito, je dejala. To je potrdil tudi v. d. generalnega direktorja direktorata Gregor Hudrič.

Da je imel shod, na katerem se je v prestolnico zapeljalo 1.500 traktorjev, velik vpliv na promet, je poudaril namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc. Organizator je po njegovih pojasnilih podal le informacijo o protestu, ki je bil na Trgu Republike, kjer se je zbralo 2.500 oseb, ne pa tudi o tem, da bodo kmetje s traktorji prišli v Ljubljano. Policija pa da je obvestila zbirala prav zaradi teh. Gre za pridobivanje informacij glede narave shoda, da policija lahko zagotovi varnost, ne pa zato, da bi preverjali, kdo se bo shoda udeležil, je zatrdil.

Gradnja nevarnega kanalizacijskega kanala C0
Novice Traktoristi so se odpravili v središče Ljubljane #video

Po protestu pa ugotavljajo, da je shod minil varno in brez izgredov, policija ni uporabila prisilnih sredstev, tudi promet je potekal "dokaj nemoteno". "Doslej nismo prejeli nobene pritožbe zoper delo policistov, kar kaže na to, da je bila priprava na varovanje tega javnega shoda kakovostno opravljena," je še dejal Hudrič.

Namestnik varuha človekovih pravic Jože Ruparčič je poudaril, da tudi pri njih niso prejeli nobene pritožbe kateregakoli konkretnega posameznika, "da bi policija pred protestom kmetov, med njim ali po njem na kakršenkoli način nedopustno ravnala". O dogajanju pa si je sicer varuh mnenje izoblikoval glede na poročanje medijev in objave na spletu, saj zahtevanega poročila od ministrstva za notranje zadeve še niso prejeli. "Objava na Facebooku je ena stran zgodbe, zdaj pa je breme na policiji, da prepričljivo pojasni, kaj je počela in zakaj," je dejal. Poudaril je tudi, da je morda težava tudi v zakonodaji, ki takšno zbiranje obvestil dopušča.

Predstavnikov poslanske skupine SDS, ki je torej zahtevala sklic nujne seje, na seji danes ni bilo. Kot so v SDS pojasnili za STA, ne gre za obstrukcijo, temveč se seje niso udeležili zaradi dela na terenu. Danes so namreč obiskali Primorsko, obisk pa da je bil načrtovan že mesece vnaprej. "Ko je bila seja odbora sklicana, smo na podlagi tega prosili za prestavitev, kar je bilo zavrnjeno," so zapisali.

Robert Golob, Pavle Rupar
Novice Golob o Ruparjevem shodu: To je škodljivo in nesprejemljivo

Da je SDS res predlagala časovno prestavitev seje odbora, so za STA potrdili v službi odbora DZ za notranje zadeve, a hkrati pojasnili, da v SDS niso predložili svojega soglasja za izvedbo seje zunaj poslovniškega roka, ki se izteče danes. Kot predlagatelji nujne seje bi namreč z njeno prestavitvijo morali soglašati, je razvidno tudi iz poslovnika DZ.

V koalicijskih Svobodi, SD in Levici, ki so se seje udeležili, so ravnanje SDS označili za "nenavadno". Očitali so jim poskus zmanjšanja zaupanja ljudi v policijo, hkrati pa da se ne želijo spopasti s svojimi nezakonitimi posegi v delo policije. "Kot se še dobro spomnimo, se je SDS zelo vestno vključevala v delo policije," je poudaril poslanec SD Jonas Žnidaršič, poslanka Levice Nataša Sukič pa je dejala, da želijo v SDS "danes iz muhe narediti slona". Poslanka Svobode Janja Sluga je poudarila, da je tudi predsednik sindikata kmetov Anton Medved glede omenjenega dogodka dejal, da gre za običajno prakso policije, ne za znamenje represije.

Odbor je sicer sklepe, ki jih je vložila SDS, soglasno zavrnil. Sprejel pa je sklepa, da je policija na kmečkih protestih delovala zakonito in da ministrstvo odboru posreduje poročilo, ki ga je od policije zahteval minister.

Protestni shod Sindikata kmetov Slovenije. Traktor, kmet, protest.
Novice Kmetje v torek z novim protestnim shodom. Golob dvomi o njihovih interesih.
Protest
Novice Protest pred ljubljanskim sodiščem zaradi primera množičnega posilstva
Protestni shod Sindikata kmetov Slovenije. Traktor, kmet, protest.
Novice Kmetje vladi sporočili, kaj točno zahtevajo
Planet 18
Planet TV "Ko kmet protestira, država že krvavi" #video
Irena Šinko
Novice Ministrica Šinko: Dogovor s kmeti je mogoč #video
Ne spreglejte