Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2023,
9.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

protest sindikat Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije kmetijstvo Planet 18 Planet TV

Sreda, 26. 4. 2023, 9.37

1 leto

Planet 18

"Ko kmet protestira, država že krvavi" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Pet čez dvanajsto so kmetje pred državnim zborom politikom sporočili, da je čas, da jih začnejo jemati resno. Ulice Ljubljane so ohromili traktorji. Ko kmet protestira, država že krvavi, pravijo. Kaj jim odgovarja kmetijska ministrica?

Planet 18
Planet TV Po enem letu: kako uspešna je vlada? #video

"Dovolj je!" "Ko kmet protestira, država že krvavi." "Res je, da se pri šahu ponavadi najprej žrtvuje kmeta, vendar pa je samo kmet tisti, ki lahko zamenja kraljico." To so le trije vzkliki razjarjenih kmetov, ki so odmevali v središču Ljubljane. Na drugem protestnem shodu v mesecu dni so kmetje opozorili na vse večja bremena in pritiske na kmetijstvo. Če politika ne bo ustrezno zaščitila kmetijskih površin ter če bo dopustila uveljavitev nesmiselno in netrajnostno postavljenih okoljskih ukrepov, v Sloveniji ne bo prehranske varnosti, pravijo kmetje.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ob preletavanju helikopterja in policijskem spremstvu se je pred hramom demokracije znašlo vse: od cistern, kombajna, bal sena pa vse do gromozanske krave. Po prvih ocenah se je shoda udeležilo 1.500 traktorjev, morda celo več, in več tisoč udeležencev iz vse Slovenije, ki so s seboj nosili sporočila na transparentih, kot so: menjam kravo za gorilo, brez kmeta ni življenja in pustite nam svobodo v kmetijstvu. Razlogov, zakaj so se udeležili shoda, je ogromno. Da ne zahtevajo ne denarja ne odstopa, temveč vzdržne pogoje za delo in politiko, ki bo pravična, so poudarjali tudi predstavniki kmetov.

Da imajo tudi kmetje, kot vsi preostali, pravico protestirati in izraziti nestrinjanje s težavami, ki jih obremenjujejo pri njihovem delu, je bila ob robu protesta jasna kmetijska ministrica Irena Šinko. In medtem ko lahko slišimo, da naj bi kmete k protestom spodbudila tudi politika, ti danes poudarjajo, da ni tako.

Na protestu ni bilo predstavnikov parlamentarnih strank. Kot poudarjajo v stranki NSi, so, čeprav kmete podpirajo, s tem upoštevali njihove želje. Se je pa protesta udeležil predsednik Slovenske ljudske stranke Marko Balažic, ki je prepričan, da bi vlada nekatere težave kmetov lahko rešila takoj. Ministrico je dogajanje v Ljubljani doseglo tudi v oddaljenem Luxembourgu, kjer se je udeležila zasedanja kmetijskih ministrov EU. Kmetje tako od ministrstva in vlade med drugim zahtevajo, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da se neposredna plačila uskladi z inflacijo, da se zmanjša populacija zveri in divjadi ter da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč.

Na protestni shod so se odzvali tudi na ministrstvu za za naravne vire in prostor, kjer obžalujejo prekinitev pogajanj organizacij kmetov in zaostrovanje protestov. Predstavili so tudi predlog rešitve glede prostovoljnosti vključevanja v plačila Natura 2000 v letu 2023. Kot je poudarila kmetijska ministrica, območja namreč ne morejo zmanjšati. Na obeh ministrstvih so sicer pripravljeni na nadaljevanje pogovorov s predstavniki kmetov.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: sindikata dostavljavcev ter podporniki bodo vodstvoma Wolta in Glova odnesli zahtevo k pristopu h kolektivnim pogajanjem. Po včerajšnjem protestu kmetov v prestolnici kmetijska ministrica vztraja: dogovor s kmeti je mogoč. Govorili bomo tudi o kršenju delavskih pravic. Ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Kot v filmu: skupina, ki usposablja morilce za kavaški klan #video
Planet 18
Planet TV Pri ustvarjanju selfijev največ utopitev in padcev
Planet 18
Planet TV Bomo lahko za Pogačarja poleti navijali na Touru? #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. 
Ne spreglejte