Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 3. 2020,
19.07

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

38

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Koronavirus SDS anketa

Ponedeljek, 16. 3. 2020, 19.07

4 leta, 1 mesec

Anketa: podpora SDS raste, koronavirusa nas ni strah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

38

Janez Janša | SDS pod vodstvom Janeza Janše je v primerjavi s prejšnjo anketo podpora še zrasla. | Foto STA

SDS pod vodstvom Janeza Janše je v primerjavi s prejšnjo anketo podpora še zrasla.

Foto: STA

Anketa Vox populi za časnika Dnevnik in Večer je pokazala, da se pred tednom dni, ko se je zaprla prva šola in je začelo število obolelih za koronavirusom naraščati, skoraj 70 odstotkov vprašanih ni počutilo ogroženih zaradi virusa. Večina je menila, da so ukrepi pristojnih ravno pravšnji, podpora SDS pa je v primerjavi s prejšnjo anketo še zrasla.

 

V anketi priljubljenosti političnih strank je največ pridobila SDS, ki bi jo izbralo 23,5 odstotka vprašanih. Stranki LMŠ je podpora že drugi mesec zapored upadla in trenutno znaša 15 odstotkov. Na tretjem mestu je po rezultatih ankete SD (9,3 odstotka), za njo pa tekmujeta Levica (6,4 odstotka) in NSi (6,3 odstotka).

Sledi SNS z 2,8-odstotno podporo, za to stranko pa se je uvrstila DeSUS, ki ji je podpora upadla in bi jo volilo 2,6 odstotka vprašanih. Precej slabšo podporo ima tudi SLS (en odstotek), za njo pa se je uvrstila SAB z 0,7-odstotno podporo. Tudi SMC se v parlament ne bi prebila, saj ji je podpora upadla na 0,5 odstotka. Neopredeljenih je 23,9 odstotka, 7,4 odstotka vprašanih pa se ne bi udeležilo volitev.

Vladi pod vodstvom Marjana Šarca, ki se je pretekli teden poslovila, se je podpora sicer nekoliko dvignila, a je še vedno ostala precej nizka. Kot uspešno jo je ocenilo 42 odstotkov vprašanih, kot neuspešno pa 48,3 odstotka.

Novice Jelko Kacin: To se lahko zgodi vsakomur, ki ne bo upošteval razmer #video

Pahor ostaja najbolj priljubljen politik, velik skok Janše

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, za njim pa se je tokrat uvrstil dosedanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Na tretjem mestu je predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, za njo pa nekdanji premier in predsednik LMŠ Šarec.

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor. | Foto: Ana Kovač Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor. Foto: Ana Kovač

Sledijo evropski komisar Janez Lenarčič, evropski poslanki Ljudmila Novak in Tanja Fajon ter novi zunanji minister Anže Logar. Prvo deseterico skleneta predsednik SD Dejan Židan ter predsednik NSi in novi minister za obrambo Matej Tonin. Podpora je zrasla novemu predsedniku vlade Janezu Janši, ki se je z dna lestvice priljubljenosti povzpel na sredino oziroma na 12. mesto.

koronavirus
Novice Posamezniku, ki bi namenoma razširjal virus, grozi celo do 15 let zapora

Večina vprašanih zadovoljna z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa

V anketi so sodelujoče tudi povprašali, ali se čutijo ogrožene zaradi širjenja okužb s koronavirusom. Pritrdilno je odgovorilo 31,3 odstotka vprašanih, 68,2 odstotka pa se jih ni počutilo ogroženih. Ukrepe pristojnih institucij za preprečevanje širjenja okužbe velika večina, 67,9 odstotka, ocenjuje kot ustrezne.

Da so ti nezadostni, meni 20,5 odstotka anketiranih, za 9,6 odstotka vprašanih pa so ukrepi pretirani. Javnomnenjsko raziskavo Vox populi je za časnika Dnevnik in Večer opravila agencija Ninamedia med 10. in 12. marcem na vzorcu 700 anketirancev.

Koronavirus
Novice Na zabavi je bilo 24 ljudi. 21 se jih je okužilo. #izpoved
Ne spreglejte